Το ρούβλι συνέχισε την πτώση του σήμερα το πρωί, στα 101,22 ρούβλια ανά δολάριο στις 10.05, για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2022, όταν το ρωσικό νόμισμα κατέρρευσε στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Η συνεχής υποτίμηση του ρουβλίου τις τελευταίες εβδομάδες δημιουργεί σε πολλούς Ρώσους ανησυχία για πτώση του βιοτικού τους επιπέδου, λόγω της επιστροφής του πληθωρισμού, των επιπτώσεων των δυτικών κυρώσεων και του αυξανόμενου οικονομικού κόστους του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία.
Ο πληθωρισμός, ήδη υψηλός το 2022 - ξεπέρασε το 17% την άνοιξη - έχει ήδη υπονομεύσει την αγοραστική δύναμη εκατομμυρίων Ρώσων.
Οι τελευταίες εβδομάδες στη Ρωσία σημαδεύτηκαν από την επιστροφή του πληθωρισμού (+4,3% τον Ιούλιο), που συνδέεται με την υποτίμηση του εθνικού νομίσματος, εξαιτίας της σημαντικής μείωσης των εσόδων που προέρχονται από την πώληση υδρογονανθράκων.
Αντιμέτωπη με την κατάσταση αυτή, η κεντρική τράπεζα αναγκάσθηκε να αυξήσει στις 21 Ιουλίου το βασικό επιτόκιο στο 8,5% για την αντιμετώπιση της αύξησης των τιμών και διέκοψε από την περασμένη Πέμπτη και μέχρι το τέλος του έτους τις αγορές ξένων νομισμάτων στην ρωσική αγορά συναλλάγματος.
Η υποτίμηση του ρουβλίου επιτρέπει ωστόσο στο ρωσικό κράτος να τροφοδοτήσει τα ταμεία, διότι για κάθε δολάριο ή ευρώ που αποκτάται σήμερα, η κυβέρνηση διαθέτει ντε φάκτο περισσότερα ρούβλια για να καλύψει τις δαπάνες που έχουν αυξηθεί σημαντική λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Το Κρεμλίνο κατηγορεί την κεντρική τράπεζα
Ο οικονομικός σύμβουλος του Κρεμλίνου Μαξίμ Ορέσκιν κατηγόρησε την κεντρική τράπεζα ότι συνέβαλε στην πτώση του ρουβλίου, μια ασυνήθιστη επίπληξη που δημοσιοποιήθηκε λίγα λεπτά πριν το ρωσικό νόμισμα ξεπεράσει το όριο των 100 ανά δολάριο για πρώτη φορά από τον περασμένο Μάρτιο.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Bloomberg, ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι «η πηγή της αποδυνάμωσης του ρουβλίου και της επιτάχυνσης του πληθωρισμού είναι η ήπια νομισματική πολιτική».
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!