Ο πρώην Βασιλιάς της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος, ο οποίος εγκατέλειψε τη χώρα τον περασμένο Αύγουστο λόγω οικονομικών σκανδάλων, χρωστάει στην εφορία πάνω από 4 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα το ποσό ανέρχεται στα 4,4 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των προστίμων και των τόκων που προέκυψαν από τις φορολογικές υποχρεώσεις, που σχετίζονται με ταξίδια και άλλα έξοδα, τα οποία πληρώθηκαν από ένα ίδρυμα που λειτουργούσε προς όφελος του πρώην βασιλιά.
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Χουάν Κάρλος καλείται να πληρώσει στις ισπανικές φορολογικές αρχές, καθώς τον Δεκέμβριο κατέθεσε 678.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένων τόκων και προστίμων, προκειμένου να έλθει σε διακανονισμό για παράνομες συναλλαγές που πραγματοποίησε με πιστωτικές κάρτες, στοχεύοντας να αποφύγει τις κατηγορίες και να είναι σε θέση να επιστρέψει στην Ισπανία.
Οι εισαγγελείς του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ισπανίας έχουν ξεκινήσει έρευνες για διάφορες συναλλαγές και συμφωνίες του Χουάν Κάρλος, όπως αυτή που αφορούσε ένα τρένο υψηλής ταχύτητας στη Σαουδική Αραβία. Σημειώνεται πως ο 83χρονος έχει μετοικίσει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Η ασυλία
Κατά τη διάρκεια της βασιλείας τους, οι Ισπανοί μονάρχες απολαμβάνουν τα προνόμια της ασυλίας. Ερωτηθείσα για το θέμα η υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Κάρμεν Κάλβο, απάντησε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για υπόθεση που αφορά Ισπανό πολίτη και τις φορολογικές αρχές, ωστόσο τόνισε πως: «Κανείς δεν μπορεί να παραβιάζει τον νόμο. Αυτό το σχόλιο είναι περισσότερο από επίκαιρο σήμερα».
Από την πλευρά του, ο Αλμπέρτο Γκαρθόν, υπουργός για τα δικαιώματα των καταναλωτών και μέλος των Podemos, δημοσίευσε στο Twitter: «Είναι εντυπωσιακό πόσες εκπλήξεις αντιμετωπίζουμε κάθε μήνα με τα σκοτεινά - και επίσης παράνομα - οικονομικά κινήματα του θεσμικού οργάνου που πρέπει να είναι ο πιο προσεκτικός σε ολόκληρη τη δημοκρατία, καθώς είναι ο πιο προστατευμένος και προνομιούχος: η μοναρχία».
Υπενθυμίζεται επίσης ότι ο Χουάν Κάρλος έπαιξε έναν από τους βασικότερους ρόλους στην καθοδήγηση της Ισπανίας προς τη δημοκρατία, καθώς ανέβηκε στο θρόνο μετά το θάνατο του δικτάτορα Φράνκο το 1975. Ωστόσο, η δημοτικότητά του μειώθηκε μετά τα οικονομικά και οικογενειακά σκάνδαλα που είδαν το φως της δημοσιότητας το 2014, ωθώντας στην παραίτηση του.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!