Η οικονομική ανάκαμψη στην Κίνα βρίσκεται αντιμέτωπη με «νέες δυσκολίες», παραδέχθηκαν οι κορυφαίοι κινέζοι αξιωματούχοι, ανάμεσά τους και ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Πολιτικού Γραφείου για την εξέταση της κατάστασης της κινεζικής οικονομίας, έπειτα από την δημοσίευση των απογοητευτικών οικονομικών αποτελεσμάτων για το δεύτερο τρίμηνο του έτους.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης επισημάνθηκε ότι η λειτουργία της οικονομίας σήμερα αντιμετωπίζει «νέες δυσκολίες και νέες προκλήσεις», μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV, αναφερόμενο ειδικότερα στην χαμηλή εγχώρια ζήτηση.
Κατά τη συνεδρίαση περιγράφηκε επίσης«σημαντικός αριθμός κινδύνων», «κρυμμένων κινδύνων σε τομείς-κλειδιά» της οικονομίας, καθώς και ένα «σύνθετο και δυσχερές εξωτερικό περιβάλλον», με φόντο τις γεωπολιτικές εντάσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η Κίνα παρουσίασε την περασμένη Δευτέρα για το δεύτερο τρίμηνο ανάπτυξη +6,3% σε ετήσια βάση, ποσοστό πολύ χαμηλότερο από τις προσδοκίες των αναλυτών.
Αυτός ο ρυθμός, που θα προκαλούσε ζήλια στις περισσότερες μεγάλες οικονομίες, είναι ωστόσο παραπλανητικός διότι η σύγκριση εξακολουθεί να γίνεται με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.
Ωστόσο, το δεύτερο τρίμηνο του 2022, η ανάπτυξη είχε πληγεί σοβαρά από την επιβολή lockdown στην Σανγκάη, την οικονομική πρωτεύουσα της Κίνας.
Από το ένα τρίμηνο στο άλλο, σε μια πιο ρεαλιστική βάση σύγκρισης, η οικονομική ανάπτυξη του ασιατικού γίγαντα ήταν μόνο 0,8% στην περίοδο Απριλίου-Ιουνίου.
Τον περασμένο μήνα, το ποσοστό ανεργίας μεταξύ των ατόμων 16-24 ετών έφτασε επίσης σε νέο ρεκόρ στο 21,3%, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δεν λαμβάνουν υπ' όψιν παρά την κατάσταση στις μεγάλες πόλεις.
Η κινεζική ηγεσία συνέρχεται κατά παράδοση στα τέλη Ιουλίου για την ανάλυση της οικονομικής κατάστασης της χώρας πριν από την καλοκαιρινή ανάπαυλα.
Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ συγκαλεί το Πολιτικό Γραφείο, το όργανο λήψης αποφάσεων του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος (ΚΚΚ) που περιλαμβάνει και τους 24 σημαντικότερους πολιτικούς αξιωματούχους της χώρας.
Η Κίνα έχει θέσει ως στόχο ανάπτυξη περίπου 5% φέτος, στόχος που θα μπορούσε να είναι δύσκολο να επιτευχθεί, ωστόσο, είχε προειδοποιήσει πριν από μερικούς μήνες ο κινέζος πρωθυπουργός Λι Τσιάνγκ.
Το επίσημο νούμερο για την ανάπτυξη στην Κίνα έχει πολιτικό χαρακτήρα και πρέπει να αντιμετωπίζεται με επιφυλακτικότητα, ωστόσο εξακολουθεί να εξετάζεται προσεκτικά, δεδομένου του βάρους που αντιπροσωπεύει η δεύτερη σε μέγεθος οικονομία στον κόσμο.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!