Τρεις από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Βρετανίας ανακοίνωσαν σχέδια για να φύγουν από τους ακριβούς χώρους γραφείων, κάτι που δείχνει ότι η τηλεργασία είναι εδώ και θα παραμείνει ακόμη και μετά το τέλος της πανδημίας του κορονοϊού, όπως αναφέρει το CNN.
Η HSBC ανέφερε ότι σκοπεύει να μειώσει το παγκόσμιο αποτύπωμα ακινήτων κατά 40% «τα επόμενα χρόνια», κάτι που αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για τη μείωση του κόστους. Η Lloyds δήλωσε ότι στοχεύει στη μείωση των χώρων γραφείων κατά περίπου 20% έως το 2023, ενώ η Standard Chartered επιβεβαίωσε σήμερα ότι σκοπεύει να περιορίσει τα γραφεία της κατά 33% τα επόμενα τρία-τέσσερα χρόνια.
«Η πανδημία έχει επιταχύνει τις τάσεις στις προσδοκίες των εργαζομένων και τη στροφή προς μια πιο ευέλικτη εργασία», ανέφερε η Lloyds.
Οι κινήσεις αυτές έρχονται καθώς εκατομμύρια υπάλληλοι γραφείου σε όλο τον κόσμο έχουν προσαρμοστεί στην εργασία από το σπίτι μετά από σχεδόν έναν χρόνο. Η φροντίδα των παιδιών και οι πολλές ώρες εργασίας εξακολουθούν να αποτελούν πρόκληση καθώς η πανδημία συνεχίζεται. Ωστόσο, πολλές εταιρείες δεν βλέπουν πλέον την παραγωγικότητα ως μείζονα ανησυχία.
«Μάθαμε ότι οι εργαζόμενοί μας θα μπορούσαν να είναι εξίσου παραγωγικοί από το σπίτι, όπως και στο γραφείο», ανέφερε η HSBC.
Ένας «υβριδικός» τρόπος εργασίας
Η HSBC θα αποφασίσει εάν θα διατηρήσει τα γραφεία της στο Λονδίνο, καθώς ολοκληρώνονται οι μισθώσεις. Ωστόσο, αυτό δεν θα επηρεάσει τα υποκαταστήματα ή τα κεντρικά γραφεία της στο Canary Wharf του Λονδίνου, όπου βρίσκονται πολλά κορυφαία χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
«Θα έχουμε το κτίριο στο Canary Wharf. Αυτό θα είναι το κεντρικό γραφείο, αλλά η φύση της εργασίας στο γραφείο θα αλλάξει», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Noel Quinn, κατά τη διάρκεια τηλεκλήσης με δημοσιογράφους. Μάλιστα, ανέφερε ότι αναμένει από την HSBC να υιοθετήσει ένα «πιο υβριδικό μοντέλο» εργασίας στα επόμενα χρόνια.
Η Standard Chartered, η οποία, όπως και η HSBC, εδρεύει στο Λονδίνο αλλά επικεντρώνεται στην αγορά της Ασίας, ανακοίνωσε τον περασμένο Νοέμβριο ότι σκοπεύει να προσφέρει ευέλικτες μορφές εργασίας για το 90% του προσωπικού της παγκοσμίως έως το 2023.
Ωστόσο, ορισμένα στελέχη τραπεζών παραμένουν σκεπτικά ότι οι αλλαγές που θα προκύψουν από την πανδημία θα διαρκέσουν. Ο διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs, Ντέιβιντ Σόλομον, είπε χθες πως βλέπει την εργασία από το σπίτι ως «κάτι προσωρινό».
«Νομίζω ότι για μια επιχείρηση όπως η δική μας, αυτό δεν είναι ιδανικό για εμάς. Και δεν είναι μια νέα κανονικότητα», δήλωσε ο Σόλομον σε ένα βιομηχανικό συνέδριο. «Είναι μια παρέκκλιση που θα διορθώσουμε το συντομότερο δυνατόν».
Οποιαδήποτε στροφή προς μια πιο μόνιμη τηλεργασία θα μπορούσε να έχει σημαντικές συνέπειες για την οικονομική ανάκαμψη στα αστικά κέντρα, τα οποία διαχρονικά στηρίζονται στους μετακινούμενους υπαλλήλους για να υποστηρίξουν τις τοπικές επιχειρήσεις και τις υπηρεσίες μεταφορών.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!