O πρώην υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, Μπεράτ Αλαμπαϊράκ, που είναι γαμπρός του προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έσπασε τη σιωπή μηνών μετά την ξαφνική παραίτηση από τη θέση του, απειλώντας με νομικά μέτρα τους επικριτές του που υποστηρίζουν ότι οι πολιτικές του κόστισαν στη χώρα συναλλαγματικά διαθέσιμα άνω των 100 δισ. δολαρίων.
«Δεν υπάρχει δυνατότητα οποιαδήποτε διαθέσιμα σε ξένο νόμισμα ή σε λίρα να εξαφανισθούν, εξατμιστούν ή μεταφερθούν σε άλλο μέρος», ανέφερε δικηγόρος του Αλμπαϊράκ σε ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε την Κυριακή. Ο δικηγόρος επεσήμανε ότι θα ενάγει τους επικριτές, ζητώντας το ποσό των 500.000 λιρών (71.000 ευρώ) για συκοφαντική δυσφήμιση και θα διαθέσει την αποζημίωση αυτή στις οικογένειες πεσόντων στρατιωτών.
Δημοσίευμα του Bloomberg σημειώνει ότι μετά την ανάληψη του υπουργείου Οικονομικών από τον Αλμπαϊράκ τον Ιούλιο του 2018, η Τουρκία ξεκίνησε επιθετικές πωλήσεις ξένων νομισμάτων για να στηρίξει τη λίρα σε εποχές μεγάλης μεταβλητότητας. Οικονομολόγοι της Goldman Sachs εκτίμησαν ότι οι πωλήσεις ξεπέρασαν μόνο πέρυσι τα 100 δισ. δολάρια.
Ο ρυθμός μείωσης των συναλλαγματικών διαθεσίμων έκανε πιο ευάλωτη την τουρκική οικονομία σε εξωτερικά σοκ, χωρίς να γίνει δυνατή η σταθεροποίηση της λίρας, η οποία υποχώρησε σε χαμηλό επίπεδο – ρεκόρ λίγο πριν την αποχώρηση του Αλμπαϊράκ. Το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε πάνα από 40% κατά τη διάρκεια της θητείας του και είχε τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των μεγάλων νομισμάτων του κόσμου που παρακολουθεί το Bloomberg.
Η «εξαφάνιση» του Αλμπαϊράκ
Τους τελευταίους μήνες, τα τουρκικά αντιπολιτευόμενα κόμμα, με επικεφαλής το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), ενέτειναν την κριτική τους στις πολιτικές του Αλμπαϊράκ και για την «εξαφάνισή» του μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση τον Νοέμβριο. Τα 128 δισ. δολάρια της κεντρικής τράπεζας χάθηκαν αλλά ο ‘γαμπρός’ που είναι υπεύθυνος είναι εξαφανισμένος», ανέφερε το CHP σε ανάρτηση στο Twitter το Σαββατοκύριακο.
Η αποχώρηση του Αλμπαϊράκ πριν από τρεις μήνες ήταν μέρος μίας γενικότερης αλλαγής του τουρκικού οικονομικού επιτελείου. Αξιωματούχοι με γνώση του θέματος είχαν πει στο Bloomberg τότε ότι οι αλλαγές προκλήθηκαν από την απογοήτευση του ίδιου του Ερντογάν για τον τρόπο που χρησιμοποιήθηκαν τα διαθέσιμα της χώρας. Η πολιτική όσον αφορά τα συναλλαγματικά διαθέσιμα εκτελέσθηκε από την κεντρική τράπεζα με ισχυρή στήριξη από το υπουργείο του Αλμπαϊράκ, ανέφεραν οι πολίτες , καθώς προσπαθούσε ματαίως να σταθεροποιήσει τις αγορές χωρίς να αυξήσει τα επιτόκια – σε ευθυγράμμιση με την αποστροφή του Ερντογάν στα υψηλά επιτόκια.
Ο Αλμπαϊράκ έλαβε στήριξη από τον διάδοχό του, Λουτφί Ελβάν, ο οποίος είπε ότι οι συναλλαγές σε ξένα νομίσματα έγιναν «σύμφωνα με τον στόχο της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας», εν μέσω «ασυνήθιστων διακυμάνσεων στις παγκόσμιες αγορές».
Η Τουρκία έχει προχωρήσει σε μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων μετά τον διορισμό του Ντασί Αγκμπάλ διοικητή της κεντρικής τράπεζας και του συμμάχου του, Ελβάν. Οι αυξήσεις αυτές προκάλεσαν μία ανατίμηση της λίρας πάνω από 20% καθώς αυξάνονται προσδοκίες ότι η Τουρκία επανέρχεται σε πιο ορθόδοξη νομισματική πολιτική, σημειώνει το Bloomberg.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!