Την παραμονή της κρίσιμης για το μέλλον του ψηφοφορίας των προεδρικών εκλογών, ο απερχόμενος πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σκοπεύει να κινητοποιήσει τους οπαδούς του στην Κωνσταντινούπολη ολοκληρώνοντας την σημερινή ημέρα με μία προσευχή στην Αγία Σοφία, την οποία ο ίδιος έχει μετατρέψει από το 2020 σε τζαμί.
Με την προσευχή στην Αγία Σοφία θα ολοκληρώσει μία προεκλογική εκστρατεία γεμάτη ύβρεις και κακοκρυμμένες απειλές, διατυπωμένες από τον ίδιο ή το περιβάλλον του, κατά του αντιπάλου του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.
«Ολόκληρη η Δύση είχε τρελαθεί! Αλλά εγώ το έκανα!», καυχήθηκε αναφερόμενος στην μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.
Ο Ερντογάν, στην εξουσία από το 2003, υποσχέθηκε χθες ότι θα σεβασθεί το αποτέλεσμα των προεδρικών και των βουλευτικών εκλογών, στις οποίες συμμετέχουν 64 εκατομμύρια ψηφοφόροι, χαρακτηρίζοντας «απόλυτη βλακεία» την ερώτηση για το θέμα.
«Ηρθαμε στην εξουσία δια της δημοκρατικής οδού, με την υποστήριξη του λαού μας: αν η χώρα μας λάβει μία διαφορετική απόφαση, θα κάνουμε αυτό που απαιτεί η δημοκρατία. Δεν υπάρχει κάτι άλλο να γίνει», είπε εμφανώς οργισμένος κατά την διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης που μεταδόθηκε ταυτόχρονα από τα περισσότερα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα.
Ωστόσο, ο φόβος βιαιοτήτων παραμένει στις μεγάλες πόλεις της Τουρκίας έπειτα από μία σειρά περιστατικών κατά τις τελευταίες ημέρες μίας εξαιρετικά πολωμένης προεκλογικής εκστρατείας που υποχρέωσαν τον υποψήφιο της τουρκικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου να φορά αλεξίσφαιρο γιλέκο κατά τις τελευταίες συγκεντρώσεις.
«Είστε έτοιμοι;»
Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος έχει επιστρέψει στην Αγκυρα, θα ολοκληρώσει την εκστρατεία του σήμερα με μία συμβολική επίσκεψη στο μαυσωλείο του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, του ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας.
Ο Εκρέμ Ιμάμογλου, που απειλείται με ποινή φυλάκισης επί της οποίας έχει ασκήσει έφεση, θα περάσει την τελευταία ημέρα της προεκλογικής εκστρατείας στην οικονομική πρωτεύουσα της Τουρκίας, που τον ανέδειξε δήμαρχό της το 2019.
Στον αντίποδα της αυταρχικής «του ενός ανδρός αρχής» που ενσαρκώνει ο Ερντογάν, ο 74χρονος αντίπαλός του προτείνει σε περίπτωση νίκης του μία συλλογική ηγεσία, περιβεβλημένος από αντιπροέδρους που θα εκπροσωπούν τα έξι πολιτικά κόμμα του συνασπισμού της αντιπολίτευσης της οποίας ηγείται και καλύπτει ευρύ πολιτικό φάσμα που αρχίζει από την εθνικιστική δεξιά και φθάνει στην φιλελεύθερη αριστερά.
«Είστε έτοιμοι για την δημοκρατία σε αυτήν την χώρα; Για να ξαναφέρουμε την ειρήνη στην χώρα. Εγώ είμαι. Σας το υπόσχομαι», είπε κατά την τελευταία μεγάλη του συγκέντρωση ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.
«Σου υπόσχομαι» είναι άλλωστε το κεντρικό σύνθημα της εκστρατείας του, το ρεφρέν των τραγουδιών των υποστηρικτών του: επιστροφή στο κράτος δικαίου και στο κοινοβουλευτικό πολίτευμα, στην διάκριση των εξουσιών, την απελευθέρωση δεκάδων χιλιάδων πολιτικών κρατουμένων, πολιτικών, δικαστών, διανοουμένων, στρατιωτικών και δημοσίων υπαλλήλων, φυλακισμένων για «τρομοκρατία» και «εξύβριση του προέδρου».
Η αυταρχική εκτροπή της τελευταίας δεκαετίας της ηγεσίας Ερντογάν, η οποία εντάθηκε ακόμη περισσότερο μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, μία οικονομία σε διαρκή κρίση με την καταβαράθρωση της τουρκικής λίρας και πληθωρισμό στο 40% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με αμφισβητούμενα επίσημα στοιχεία, έχουν πλήξει το κύρος και την δημοφιλία του ισχυρού άνδρα της Τουρκίας, ο οποίος επαίρεται για τα επιτεύγματα της διακυβέρνησής του, αλλά παραδέχεται ότι δυσκολεύεται να συγκινήσει του νέους, 5,2 εκατομμύρια των οποίων ψηφίζουν για πρώτη φορά. Αγνωστος παράγοντας της ψηφοφορίας παραμένει η επίπτωση του σεισμού που κατέστρεψε μεγάλος μέρος της νότιας Τουρκίας, αφήνοντας πίσω του ερείπια, 50.000 νεκρούς και τεράστιο αριθμό αγνοουμένων.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!