Μία στις τέσσερις βρετανικές επιχειρήσεις αναμένουν ότι θα προχωρήσουν σε απολύσεις εργαζομένων τους, αν ο υπουργός Οικονομικών, Ρίσι Σουνάκ, δεν παρατείνει το πρόγραμμα αναστολής συμβάσεων εργασίας που λήγει στο τέλος Απριλίου, ανακοίνωσε σήμερα το θεσμικό όργανο των βρετανικών εμπορικών επιμελητηρίων (British Chambers of Commerce, BCC).
Το BCC ανέφερε ότι το 61% των επιχειρήσεων υπέστη μείωση πωλήσεων από τον Οκτώβριο, με βάση μία έρευνα σε 1.115 μέλη του που πραγματοποιήθηκε από τις 18 έως τις 31 Ιανουαρίου και τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας (ONS) δείχνουν μείωση των δαπανών με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες κατά περίπου 28% σε σχέση με ένα έτος πριν.
Οι ταμειακές ροές αποτελούσαν μεγάλη ανησυχία για τις επιχειρήσεις, τόνισε το BCC, καθώς ένα ποσοστό των επιχειρήσεων λίγο χαμηλότερο από το 25% ανέφεραν ότι είχαν αρκετά χρήματα για τη συνέχιση της λειτουργίας τους για επιπλέον τρεις μήνες. Περίπου το 25% των επιχειρήσεων ανέφεραν ότι θα πρέπει να κάνουν απολύσεις αν το πρόγραμμα αναστολών των συμβάσεων εργασίας και η στήριξη με δάνεια δεν παραταθούν, ενώ το 25% είπαν επίσης ότι θα μειώσουν τις ώρες απασχόλησης του προσωπικού σε μία τέτοια κατάσταση.
«Είναι κρίσιμης σημασίας να συνεχίσει η βρετανική κυβέρνηση τη στήριξη έως ότου οι εταιρείες μπορέσουν να ανοίξουν ξανά και να ανασυγκροτηθούν», δήλωσε ο διευθυντής του BCC, προσθέτοντας: «Θα ήταν τεράστιο λάθος να τραβηχτεί η πρίζα τώρα και θα ήταν σαν να διαγράφονταν τα δισεκατομμύρια που έχουν ήδη δαπανηθεί για να βοηθήσουν τις εταιρείες να επιβιώσουν».
Στις 3 Μαρτίου ο προϋπολογισμός
Ο Σουνάκ θα παρουσιάσει τον ετήσιο προϋπολογισμό στις 3 Μαρτίου και έχει υποσχεθεί να προσφέρει μεγαλύτερη στήριξη για τις θέσεις εργασίας που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορονοϊού. Ωστόσο, έχει επίσης κατά νου ότι οι σχετικές με τον κορονοϊό δαπάνες έχουν ήδη ωθήσει το δημοσιονομικό έλλειμμα της Βρετανίας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η Βρετανία εισήλθε σε τρίτο lockdown τον περασμένο μήνα, που επέβαλε το κλείσιμο των σχολείων και των περισσότερων επιχειρήσεων για το ευρύ κοινό, αν και το προσωπικό τους μπορεί να συνεχίσει να εργάζεται επί τόπου εφόσον δεν υπάρχει κάποια καλή εναλλακτική λύση.
Σε διαθεσιμότητα το 20% των εργαζόμενων
Επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη έδειξαν ότι το 20% των απασχολούμενων στον ιδιωτικό τομέα ήταν σε διαθεσιμότητα στις 11 Φεβρουαρίου έναντι 18% πριν από δύο εβδομάδες, αλλά χαμηλότερο από το 30% που ήταν σε διαθεσιμότητα στο πρώτο lockdown.
Το πρόγραμμα αναστολών συμβάσεων εργασίας στοίχισε 46 δισ. στερλίνες έως τα μέσα Δεκεμβρίου και ήταν το πιο δαπανηρό μεμονωμένο μέτρο στήριξης που πήρε η κυβέρνηση.
Αν και τα κρούσματα κορονοϊού έχουν μειωθεί περισσότερο από τρία τέταρτα από το υψηλό επίπεδο στην αλλαγή του έτους, η κυβέρνηση παραμένει ανήσυχη για τον κίνδυνο από τις νέες μεταλλάξεις του κορονοϊού και δεν έχει χαλαρώσει ακόμη τους κανόνες για το lockdown.
Περισσότεροι απασχολούμενοι εργάστηκαν αποκλειστικά από το σπίτι τους την περασμένη εβδομάδα, εναρμονιζόμενοι με τις οδηγίες της κυβέρνησης να αποφύγουν κατά το δυνατόν να πάνε στους χώρους εργασίας τους.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!