Η Κίνα έχει χορηγήσει εδώ και μία εικοσαετία 240 δισεκατομμύρια δολάρια σε δάνεια διάσωσης προς 22 αναπτυσσόμενες χώρες που βρίσκονταν σε κίνδυνο στάσης πληρωμών, ένα νούμερο που έχει εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύεται σήμερα.
Το σύνολο σχεδόν αυτού των χρημάτων έχει κατευθυνθεί προς χώρες που περιλαμβάνονται στους Νέους Δρόμους του Μεταξιού - και κυρίως προς την Σρι Λάνκα, το Πακιστάν και την Τουρκία.
Το φιλόδοξο σχέδιο του Πεκίνου, που αποτελεί έμπνευση του Σι Τζινπίνγκ, έχει ως στόχο να βελτιώσει τα εμπορικά δίκτυα ανάμεσα στην Ασία, την Ευρώπη, την Αφρική και πέραν αυτών μέσω της κατασκευής έργων υποδομής, λιμανιών, σιδηροδρομικών γραμμών, αεροδρομίων και βιομηχανικών πάρκων.
Οι υποδομές αυτές θα επιτρέψουν στην Κίνα να έχει αυξημένη πρόσβαση στις αγορές και να ανοίξει νέους δρόμους για τις επιχειρήσεις της.
Το κολοσσιαίο σχέδιο, στο οποίο, σύμφωνα με το Πεκίνο, συμμετέχουν 150 χώρες, επικρίνεται διεθνώς για την επικίνδυνη υπερχρέωση που αυτό σημαίνει για τις φτωχές χώρες.
Σύμφωνα με την έκθεση που εκπονήθηκε από το αμερικανικό ερευνητικό εργαστήριο AidData, την Παγκόσμια Τράπεζα, το Harvard Kennedy School και το Institut Kiel για την παγκόσμια οικονομία, τα δάνεια που χορηγούνται από τη Κίνα αυξήθηκαν κατά την περίοδο 2016-2021, στη διάρκεια της οποίας συγκεντρώνεται το 80% του συνολικού ποσού που έχει διατεθεί σε διάστημα 20 ετών.
«Η Κίνα έχει αναπτύξει ένα σύστημα "διάσωσης των Νέων Δρόμων του Μεταξιού" που βοηθά τις χώρες που συμμετέχουν να αποφύγουν την στάση πληρωμών», καθώς και τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας της Covid-19.
Σύγκριση με ΔΝΤ
Σε σύγκριση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την στήριξη σε ρευστότητα που προσφέρει η Fed, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, το ποσό που έχει διαθέσει μέχρι στιγμής η Κίνα σε δάνεια διάσωσης από πτώχευση παραμένουν χαμηλά, αλλά αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς, επισημαίνεται στην έκθεση.
Τα δάνεια αυτά είναι μάλλον αδιαφανή και με επιτόκια που διαμορφώνονται στο 5% κατά μέσον όρο, έναντι 2% για τα δάνεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
«Το Πεκίνο έχει βάλει στόχο έναν περιορισμένο αριθμό πιθανών αποδεκτών και σχεδόν το σύνολο των κινεζικών δανείων διάσωσης κατευθύνεται προς χώρες των Νέων Δρόμων του Μεταξιού μεσαίου ή μικρού εισοδήματος, αλλά με σημαντικά χρέη έναντι κινεζικών τραπεζών», εξηγεί η έκθεση.
Η Κίνα δέχτηκε αυτό το μήνα την αναδιάρθρωση των δανείων της προς την Σρι Λάνκα, ανοίγοντας τον δρόμο για την απελευθέρωση σχεδίου διάσωσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ύψους 2,9 δισεκατομμυρίων.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!