Ενώπιον του χειρότερου εφιάλτη της είναι πιθανόν να βρεθεί η γερμανική κυβέρνηση: ένα νέο προσφυγικό ρεύμα που μπορεί να είναι ισάξιο ή και πιθανότατα μεγαλύτερο από το μεγάλο ρεύμα της περιόδου 2015-16, όταν πάνω από ένα εκατομμύριο μετανάστες/πρόσφυγες πέρασαν τα γερμανικά σύνορα. Το νέο κύμα περιλαμβάνει κυρίως Ουκρανούς, καθώς οι κλιμακούμενες ρωσικές επιθέσεις έχουν καταστήσει τη ζωή των ανθρώπων ακόμη πιο δύσκολη, με αποτέλεσμα να καταγράφεται μια νέα μαζική έξοδος.
Δεν είναι τυχαίο ότι το Μεταναστευτικό ήταν από τα κορυφαία θέματα συζήτησης και της τελευταίας Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, στις Βρυξέλλες, καθώς οι αυξημένες ροές ανησυχούν όλη την περιοχή.
«Το πρόβλημα τώρα είναι μεγαλύτερο από ότι στο ανώτατο σημείο των προσφυγικών ροών το 2016» σχολίασε σήμερα ο Ράινχαρντ Ζάγκερ, επικεφαλής του συνδέσμου των γερμανικών περιφερειών, στο πλαίσιο της μεγάλης περιφερειακής συνόδου που έλαβε χώρα στο Βερολίνο για το Μεταναστευτικό/Προσφυγικό μεταξύ παραγόντων της κεντρικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης και των πολιτειακών και τοπικών αρχών.
Ζητούνται άμεσα νέα μέτρα
Η σύνοδος διεξήχθη, καθώς η κεντρική κυβέρνηση έχει γίνει αποδέκτης όλων και περισσότερων αιτήσεων από πόλεις όλης της χώρας, οι οποίες δυσκολεύονται να διαχειριστούν τις αυξημένες προσφυγικές ροές. Εξάλλου, μαζί με τους Ουκρανούς αυξημένη είναι και η ροή μεταναστών από άλλες χώρες, ενώ όλοι φοβούνται νέο κύμα προσφύγων το επόμενο διάστημα από την Τουρκία και τη Συρία, ήτοι από τις περιοχές που επλήγησαν από τους καταστροφικούς σεισμούς.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η εθνική στατιστική υπηρεσία, ο όγκος των ροών από την Ουκρανία ξεπέρασε πέρυσι το σύνολο των ροών που δέχτηκε η Γερμανία από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ μαζί, την περίοδο 2014-2016, που θεωρείτο μέχρι τώρα το αποκορύφωμα της μετανάστευσης προς τη Γερμανία. Συγκεκριμένα υπολογίστηκε ότι περίπου 1,1 εκατ. Ουκρανοί μετακόμισαν στη Γερμανία πέρυσι, και αν και κάποιοι επέστρεψαν και πάλι στη χώρα τους, οι νέες ροές θα επαναφέρουν το νούμερο στα ύψη. Επίσης, μέσα στο 2022 ο αριθμός των αιτήσεων για άσυλο «έπιασε» νέο ρεκόρ στις 218.000, που ήταν και ο υψηλότερος από το 2016.
«Ο πόλεμος του Πούτιν πυροδότησε τη μεγαλύτερη μετακίνηση προσφύγων από το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Και η κατεύθυνση τους ήταν κυρίως προς την κεντρική Ευρώπη» σχολίασε η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ, που ηγήθηκε της σημερινής συνόδου. Ανακοίνωσε δε, πως οι συνομιλίες που θα ξεκινήσουν άμεσα θα πρέπει να έχουν καταλήξει μέχρι το Πάσχα στη διαμόρφωση ενός νέου πακέτου μέτρων και την αύξηση της οικονομικής βοήθειας προς τις περιφέρειες και τους δήμους που έχουν δεχτεί τη μεγαλύτερη πίεση από τις μεταναστευτικές ροές.
Ήδη το Βερολίνο έχει προσφέρει άλλα 3,5 δισ. ευρώ στις περιφέρειες για τη διαχείριση των ροών και υπολογίζει να δαπανήσει άλλα 2,75 δισ. φέτος. Όμως υπήρξε δέσμευση για επιπλέον κονδύλια.
Παράλληλα, ομοσπονδιακή γη θα διατεθεί για τη φιλοξενία και τη στέγαση περίπου άλλων 70.000 μεταναστών, μέσω της δημιουργίας νέων οργανωμένων καταυλισμών.
Πολιτικές προεκτάσεις
Τα γερμανικά μέσα σχολιάζουν δε, πως το θέμα θα εξελιχτεί σε μια από τις σοβαρότερες προκλήσεις της κυβέρνησης Σολτς, όπως είχε γίνει το 2015 με την κυβέρνηση Μέρκελ, και ένα σημαντικό τεστ για τις ισορροπίες στο εσωτερικό του συνασπισμού ανάμεσα στους πιο μετριοπαθείς Πρασίνους και τους πιο σκληροπυρηνικούς Φιλελευθέρους.
Οι αναλυτές κρούουν δε, τον κώδωνα του κινδύνου για την πιθανή αναζωπύρωση της ακροδεξιάς, όπως είχε γίνει και τότε, αλλά και την πιθανή δημιουργία εντάσεων με τις γειτονικές χώρες για τη διαχείριση του προβλήματος.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!