Ως… προηγμένο κατασκοπικό όπλο τεχνητής νοημοσύνης σκιαγράφησε ανώτατος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ το περίφημο κινεζικό «μπαλόνι», με βάση τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από την έρευνα των υπολειμμάτων του. Θυμίζουμε πως οι Αμερικανοί το κατέρριψαν, μετά από ολιγοήμερο θρίλερ, όταν βρέθηκε πάνω από τη θάλασσα, στις ακτές της Νοτίου Καρολίνας.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, τα ευρήματα δείχνουν πως το «μπαλόνι» έφερε πολλαπλές κατασκοπικές αντένες, υψηλής ακριβείας, που του επέτρεπε να συλλέγει σημαντικό αριθμό πληροφοριών. Θεωρείται δε, τμήμα ενός ευρύτερου κατασκοπικού στόλου.
Από τα ευρήματα δε, προκύπτει ξεκάθαρα πως το «μπαλόνι» ουδεμία σχέση είχε με καιρικές έρευνες, όπως προσπάθησαν να υποστηρίξουν οι Κινέζοι.
Το εύρος της κινεζικής κατασκοπείας
Οι Αμερικανοί θεωρούν πως οι Κινέζοι έχουν χρησιμοποιήσει τέτοια «μπαλόνια» πάνω από τουλάχιστον 40 χώρες σε πέντε ηπείρους! Έχουν δε, ξεκινήσει να ενημερώνουν τους συμμάχους τους για το κινεζικό πρόγραμμα.
Το θέμα θα αναλύσει στο Κογκρέσο, αργότερα μέσα τη μέρα, ειδική ομάδα αξιωματούχων από το Πεντάγωνο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Με τον κίνδυνο να αναβαθμίζεται, η κυβέρνηση Μπάιντεν φαίνεται πως μελετά την πιθανότητα να δρομολογήσει κυρώσεις κατά κινεζικών φορέων και εταιρειών που συνδέονται με τον κινεζικό στρατό και υποστηρίζουν το κατασκοπικό πρόγραμμα της χώρας και την κυκλοφορία τέτοιων «μπαλονιών».
Από τα ευρήματα φαίνεται πως προκύπτουν στοιχεία για τον κατασκευαστή του «μπαλονιού» και η διασύνδεση του με τον κινεζικό στρατό.
Στον "πάγο" και πάλι οι διμερείς σχέσεις
Θυμίζουμε πως αφότου έγινε γνωστή η ύπαρξη του, προκαλώντας συναγερμό στις αμερικανικές αρχές, ο Λευκός Οίκος δέχτηκε έντονες επικρίσεις από μέλη του Κογκρέσου, κυρίως Ρεπουμπλικάνους, επειδή δεν έδωσε αμέσως εντολή για την κατάρριψη του. Αυτό έγινε κάποιες μέρες μετά, καθώς γινόταν συλλογή στοιχείων από τις αμερικανικές υπηρεσίες για τη λειτουργία του καθώς βρισκόταν στον αέρα, ενώ κρίθηκε και πιο ασφαλής η κατάρριψη του όταν βρισκόταν πάνω από θάλασσα.
Πάντως, το όλο θέμα έφερε και πάλι… πίσω τις σινοαμερικανικές σχέσεις σε ένα διάστημα που φαινόταν να έχουν βελτιωθεί. Μάλιστα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν ανέβαλε το προγραμματισμένο ταξίδι του για το Πεκίνο.
Θα ήταν ο πρώτος υπουργός της κυβέρνησης Μπάιντεν που θα μετέβαινε στην κινεζική πρωτεύουσα και ο πρώτος Αμερικανός ΥΠΕΞ που θα είχε συνάντηση με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ εδώ και έξι χρόνια.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!