Έρευνα για την πλατφόρμα του TikTok σε σχέση με τις καταγγελίες που έχουν γίνει για πιθανή χρήση του για τη συγκέντρωση στοιχείων για λογαριασμό των υπηρεσιών πληροφοριών του Πεκίνου, θα ξεκινήσει η Γαλλική Γερουσία.
Το θέμα ήδη απασχολεί τις ΗΠΑ, όπου Βουλή και Γερουσία έχουν υιοθετήσει πολύ σκληρή στάση στηρίζοντας ακόμη και ένα μπλόκο της κινεζικής πλατφόρμας, που έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλής κυρίως στη νεολαία.
Αναλόγως, στη Γαλλία, η έρευνα ειδικής επιτροπής της Γερουσίας θα διερευνήσει κατά πόσο η πλατφόρμα αξιοποιείται από συγκεκριμένα συμφέροντα (ουσιαστικά την Κίνα) για την προώθηση συγκεκριμένων ιδεών ή την υπονόμευση κάποιων θεμάτων μεταξύ των χρηστών της. Θα εξετάσει δε, κατά πόσο η εταιρεία τηρεί τους όρους της προστασίας των προσωπικών δεδομένων των χρηστών.
Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, οι νέοι κανονισμοί της ευρωπαϊκής νομοθεσίας του DSA (Digital Services Act) εκτιμάται ότι θα δημιουργήσουν ένα πιο αυστηρό πλαίσιο για τη λειτουργία του TikTok, αλλά και άλλων τεχνολογικών εταιρειών.
Μάλιστα, για το λόγο αυτό η εταιρεία ανακοίνωσε νωρίτερα, σήμερα, πως θα αυξήσει τα μέτρα που λαμβάνει κατά της διασποράς ψευδών ή παραποιημένων ειδήσεων μέσα από την πλατφόρμα προκειμένου να ευθυγραμμιστεί με τους νέους ευρωπαϊκούς κανόνες.
Στα τέλη Ιανουαρίου ο αρμόδιος επίτροπος Τιερί Μπρετόν συναντήθηκε με τον CEO της εταιρείας και του ξεκαθάρισε πως η ΕΕ θα αποφασίσει να μπλοκάρει την πλατφόρμα, αν η εταιρεία δεν συμμορφωθεί με τους νέους κανόνες για το ψηφιακό περιεχόμενο μέχρι το χρονικό τελεσίγραφο της 1ης Σεπτεμβρίου.
Το TikTok αριθμούσε 275 εκατ. ενεργούς χρήστες στην Ευρώπη, στα τέλη Δεκεμβρίου.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!