Τον τρόπο με τον οποίο η Τουρκία επωφελείται από τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας, αναλύει η Handelsblatt.
«Η Τουρκία δεν έχει συμμετάσχει στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και αυτό αποδίδει καρπούς. Οι εισαγωγές και οι εξαγωγές από και προς τη Ρωσία διπλασιάστηκαν μέσα σε ένα χρόνο. Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας το 2022, αντικαθιστώντας τη Γερμανία».
Εισάγοντας φθηνότερη ενέργεια, η Τουρκία έχει μεγιστοποιήσει τα οφέλη της από την υπάρχουσα συνθήκη. «Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο προέρχονταν κυρίως από τη Ρωσία, ακόμη και πριν από τη ρωσική εισβολή. Τώρα, οι εισαγωγές πετρελαίου έχουν περίπου τριπλασιαστεί. […] Η Τουρκία εισάγει αργό πετρέλαιο από τη Ρωσία, το επεξεργάζεται στα διυλιστήριά της και στη συνέχεια το πουλάει ως τουρκικό προϊόν στην Ευρώπη. Αυτό αποτελεί παράκαμψη των κυρώσεων με νόμιμο τρόπο», αναφέρει το δημοσίευμα.
Παράλληλα, ο αριθμός των Ρώσων στην Τουρκία, όπως και οι αγορές ακινήτων από Ρώσους στη χώρα, αυξάνονται επίσης.
Η οικονομική εφημερίδα σχολιάζει πως αυτή η συνθήκη «έχει επίσης αποδειχθεί κερδοφόρα για τη Δύση σε ορισμένα σημεία: η Τουρκία προσπαθεί να μεσολαβήσει μεταξύ της Μόσχας και του Κιέβου. Η καλή σχέση του Ερντογάν με τον Πούτιν θεωρείται σημαντικός λόγος για τη συνέχιση της συμφωνίας για τα σιτηρά, η οποία είναι τόσο σημαντική για τον παγκόσμιο εφοδιασμό σε τρόφιμα».
Παρ’ όλα αυτά, δεδομένων των κοινών οικονομικών και ενεργειακών σχεδίων των δύο κρατών για το άμεσο μέλλον, η ρωσοτουρκική συνεργασία φαντάζει «άκρως ανησυχητική», αν και μακροπρόθεσμα η απομάκρυνση από τη Δύση δεν θα αποδειχθεί επωφελής για την Τουρκία.
Πηγή: DW
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!