Το «μαύρο πρόβατο» της ΕΕ ξαναχτύπησε κάνοντας άνω-κάτω τις Βρυξέλλες. Αυτή τη φορά στόχος της Ουγγαρίας και του Βίκτορ Όρμπαν είναι ευρωπαϊκά κονδύλια στρατιωτικής βοήθειας που προορίζονται για την Ουκρανία.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Euronews, η Βουδαπέστη έχει ασκήσει βέτο στην απελευθέρωση κονδυλίων ύψους 500 εκατ. ευρώ από το μηχανισμό του European Peace Facility (EPF) που προορίζονταν για την στρατιωτική στήριξη της εμπόλεμης Ουκρανίας.
Ο μηχανισμός EPF
Ο ΕPF είχε δημιουργηθεί πριν τον πόλεμο, το 2021, ως εργαλείο μέσα από το οποίο η ΕΕ θα παρέχει σε διεθνείς χώρες στρατιωτική βοήθεια, εξοπλισμό και υποδομές, με στόχο την προαγωγή της ειρήνης και την αποτροπή συρράξεων. Τελικά με την έναρξη του πολέμου κατέληξε να λειτουργεί και σαν δίοδος για τη διοχέτευση βοήθειας προς την εμπόλεμη Ουκρανία.
Αξιωματούχοι ανέφεραν πως η στάση της Ουγγαρίας απειλεί για μια ακόμη φορά την ενότητα της ΕΕ, με τις γνωστές φιλορωσικές θέσεις του Όρμπαν να προκαλούν για μια ακόμη φορά εκνευρισμό.
Οι συνομιλίες στο πλαίσιο του μηχανισμού θα συνεχιστούν μέσα στο Σαββατοκύριακο, σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία μέχρι τη Δευτέρα. Επειδή ο μηχανισμός εντάσσεται στο μέτωπο των εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ, οι αποφάσεις απαιτούν ομόφωνη συναίνεση από τους «27».
Η ΕΕ έχει υποσχεθεί συνολικά 5,5 δισ. ευρώ μακροχρόνιας στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, από τα οποία έχουν δοθεί σε δόσεις περίπου 3,1 δισ. ευρώ. Σε συνεδρίαση τους, τον περασμένο μήνα, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ένωσης συμφώνησαν να ανεβάσουν το συνολικό ποσό, προσθέτοντας άλλα 2 δισ. ευρώ, καθώς οι ουκρανικές ανάγκες αυξάνονταν συνεχώς υπό την πίεση των ρωσικών επιθέσεων.
Δημιουργεί συνέχεια προβλήματα
Θυμίζουμε πως η φιλορωσική κυβέρνηση της Βουδαπέστης, αν και έχει στηρίξει τις περισσότερες αποφάσεις της ΕΕ στο ζήτημα του πολέμου, έχει προκαλέσει επανειλημμένως προβλήματα και έχει απαιτήσει εξαιρέσεις, όπως στην περίπτωση των κυρώσεων κατά του ρωσικού αργού.
Επίσης μόλις τον περασμένο μήνα είχε μπλοκάρει την επικύρωση σημαντικής ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Ουκρανία και έκανε πίσω, μόνο όταν τα υπόλοιπα μέλη συμφώνησαν να ξεμπλοκάρουν κονδύλια που προορίζονταν για την ίδια και είχαν παγώσει λόγω της διένεξης για το Κράτος Δικαίου.
Εξάλλου, εξακολουθεί να μην επιτρέπει σε στρατιωτικές δυνάμεις και εξοπλισμό από κράτη της ΕΕ ή του ΝΑΤΟ να περάσουν από το έδαφος της με κατεύθυνση τη γειτονική Ουκρανία.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!