Δεν βγήκε... λευκός καπνός από τη συνάντηση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν, για το ζήτημα που «καίει» την Τουρκία: την αγορά F-16 από τις ΗΠΑ.
Μάλιστα, χαρακτηριστικό των όσων διαδραματίστηκαν στο χθεσινή (18/1) τετ-α-τετ των δύο είναι το tweet του Τούρκου, πρώην πρέσβη στην Ουάσιγκτον, Ναμίκ Ταν, ο οποίος είναι αντίθετος με την εξωτερική πολιτική του Ερντογάν, γενικότερα. Σε ανάρτησή του τα είπε... όλα, όπως εξηγεί η ανταποκρίτρια του Open και του ethnos.gr στην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη.
«Μηδέν εις το πηλίκο», έγραψε συγκεκριμένα ο Ταν.
Ουσιαστικά, εννοεί πως η Τουρκία -όπως ήταν αναμενόμενο και όπως και η ίδια περίμενε- δεν «κέρδισε» κάτι για τα F-16, ούτε καν μια προφορική υπόσχεση.
Το παρασκήνιο της συνάντησης Μπλίνκεν - Τσαβούσογλου
Την ίδια ώρα, το παρασκήνιο της συνάντησης λέει πως ουσιαστικά ο Άντονι Μπλίνκεν είπε στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου «ή δίνεις την ψήφο σου για τη Φινλανδία και τη Σουηδία να μπουν στο ΝΑΤΟ ή από εμάς δεν έχει τίποτα», σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μαρίας Ζαχαράκη.
Μάλιστα, όπως και ο ίδιος ο Τούρκος ΥΠΕΞ γνωστοποίησε μετά τη συνάντηση, ο Μπλίνκεν δεν του υποσχέθηκε τίποτα και δεν του έδωσε καμία ημερομηνία σχετικά με το πώς θα προχωρήσει η διαδικασία.
«Δεν μας είπαν τίποτα, όσον αφορά το Κογκρέσο, για το αν και πώς θα παρακάμψουν το εμπόδιο που λέγεται Μενέντεζ» είπε άλλωστε και ο Τσαβούσογλου.
Δεν άφησε την Ελλάδα στην απ' έξω
Υπενθυμίζεται πως μέσα σε όλα αυτά, ο Τσαβούσογλου κατήγγειλε και την Ελλάδα, αναφέροντας στον Μπλίνκεν πως «στρατιωτικοποιεί τα νησιά και εσείς δεν βγάζετε άχνα».
Ειδικότερα, θέμα Ελλάδας έθεσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στον Αμερικανό ομόλογό του κατά τη συνάντηση που είχαν.
Όπως δήλωσε έπειτα στη συνέντευξη τύπου προς Τούρκους δημοσιογράφους, τόνισε για άλλη μια φορά στις ΗΠΑ ότι η ισορροπία στις σχέσεις Τουρκίας - ΗΠΑ - Ελλάδας έχει διαταραχθεί.
«Δεν το είπα για πρώτη φορά σήμερα ότι οι ΗΠΑ έχουν διαταράξει την ισορροπία μεταξύ Τουρκίας-Ελλάδας και μεταξύ Ελληνοκυπριακής πλευράς και ΤΔΒΚ. Το είπα ευθέως στον κ. Μπίλκεν και σε προηγούμενες συναντήσεις μας. Το τονίσαμε αυτό στις δηλώσεις μας, επειδή ήραν τους περιορισμούς από την ελληνοκυπριακή πλευρά και τα εμπάργκο. Εναντίον ποιου θα αγοράσει η ελληνοκυπριακή πλευρά όπλα από τις ΗΠΑ; Εναντίον των Τουρκοκυπρίων, εναντίον της Τουρκίας. Τι είναι αυτό δηλαδή;
Η ελληνοκυπριακή πλευρά συνεργάστηκε για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Τότε να δοθούν άλλα κίνητρα στην ελληνοκυπριακή πλευρά και να της ανοίξουν πίστωση. Δεδομένου ότι το ζήτημα είναι το μαύρο χρήμα, μπορεί να δοθεί υποστήριξη σε καθαρό χρήμα. Αυτό δεν σημαίνει να δώσουμε όπλα ως αντάλλαγμα και να διαταράξουμε αυτή την ισορροπία. Με άλλα λόγια, δείχνει ότι η ισορροπημένη πολιτική της Αμερικής έχει διαταραχθεί», δήλωσε.
Όσον αφορά τις τουρκο-ελληνικές σχέσεις, αν και πρόσφατα (οι ΗΠΑ) προσπάθησαν να δείξουν ότι τηρούν τις ισορροπίες με κάποιες δηλώσεις τους, όπως είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, παρόλα αυτά «βλέπουμε ότι αυτή η ισορροπία στην πράξη δεν τηρείται. Και δεν το λέω αυτό μόνο από τις δηλώσεις Μενέντεζ ή κάποιων άλλων που θέλουν να εμποδίσουν την αγορά των F-16 από την Τουρκία, δεν το λέω γι' αυτό. Αλλά τώρα η Ελλάδα παραβιάζει το καθεστώς των αποστρατιωτικοποιημένων νησιών και τα τεθωρακισμένα που έδωσαν οι ΗΠΑ πηγαίνουν εκεί και οι ΗΠΑ δεν φέρνουν καμία αντίρρηση σε αυτό ή δεν λένε καν ότι δεν πρέπει να τα στέλνουν.
Παρόλο που η Ελλάδα λέει συνεχώς ότι οι 9 βάσεις δημιουργήθηκαν για να υπάρχει ισορροπία με την Τουρκία, δεν έχουμε δει ακόμη να έχει γίνει μια σαφής δήλωση από τις ΗΠΑ για το αντίθετο. Με άλλα λόγια, βλέπουμε ότι έχει διαταραχθεί η ισορροπία σε γενικές γραμμές και λέμε στις ΗΠΑ ότι πρέπει να αποκατασταθεί ξανά αυτή η ισορροπία στις σχέσεις τόσο με την Κύπρο όσο και στις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας. Αλλά στη συνάντησή μας με τον Μπλίνκεν σήμερα, o Μπλίνκεν τόνισε κατά τη διάρκεια της συνάντησης ότι ‘απευθύνουμε την ίδια έκκληση και στις δύο πλευρές’, ότι ‘διατηρούμε ισότιμες σχέσεις και με τις δύο πλευρές και τηρούμε αυτή την ισορροπία».
Τα F-16 η αιτία της έντασης Ελλάδας - Τουρκία
Ο Τσαβούσογλου έριξε την ευθύνη για τις τεταμένες σχέσεις με την Ελλάδα, στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο και τη δήλωσή του συγκεκριμένα για τα F-16 της Τουρκίας.
«Ως Τουρκία, φυσικά, δεν είμαστε μια χώρα που διεξάγει εκστρατείες αποκλεισμού, όπως ποια χώρα πουλάει τι σε ποια χώρα ή για το αν η Ελλάδα θα αγοράσει αυτό ή εκείνο από εδώ και από εκεί, όπως κάνουν εκείνοι. Είμαστε μια χώρα που έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό της. Φυσικά και θα θέλαμε να αγοράσουμε F-16. Εργαζόμαστε για την ανάπτυξη της δικής μας αμυντικής βιομηχανίας.
Η εκστρατεία της Ελλάδας κατά της αγοράς F-16 από την Τουρκία, όπως γνωρίζετε, οδήγησε και πάλι σε τεταμένες σχέσεις με την Ελλάδα», δήλωσε.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!