Εδώ και δύο ημέρες η Royal Mail, η κρατική ταχυδρομική υπηρεσία της Βρετανίας, υπολειτουργεί.
Αρχικά η εταιρεία που λειτουργεί από το 1516, προειδοποίησε τους πελάτες της για «αναστάτωση» εξαιτίας ενός «περιστατικού στον κυβερνοχώρο». Λίγο μετά έγινε γνωστό από τα βρετανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι η εταιρεία δέχτηκε κυβερνοεπίθεση που έχει ως αποτέλεσμα την πλήρη αδράνεια των συστημάτων της Royal Mail που αφορούν τις αποστολές εξωτερικού.
Σήμερα, όμως, οι περισσότεροι κάνουν ανοιχτά λόγο για επίθεση χάκερ οι οποίοι έχουν στενούς δεσμούς με την Ρωσία περιπλέκοντας ακόμα περισσότερο την υπόθεση. Συγκεκριμένα πρόκειται για το ransomware Lockbit, το οποίο είναι ένα κακόβουλο λογισμικό το οποίο κρυπτογραφεί τα δεδομένα και κλειδώνει τα συστήματα της εκάστοτε εταιρείας που επιτίθεται μην επιτρέποντας οποιαδήποτε πρόσβαση.
Σκοπός είναι η απόσπαση πολλών εκατομμυρίων. Όπως άλλωστε γράφει στην αρχική του σελίδα στο «σκοτεινό διαδίκτυο» το Lockbit είναι «τελείως απολιτίκ και ενδιαφέρεται μόνο για λεφτά». Γιατί όμως θεωρείται από τις υπηρεσίες ασφάλειας διαδικτύου ως εγκληματική οργάνωση η οποία έχει στενές σχέσεις με την Ρωσία;
Στα τρία χρόνια τα οποία φαίνεται πως δρα, η συμμορία αναφέρει ότι έχει έδρα την Ολλανδία όμως παράλληλα απαγορεύει την χρήση του κακόβουλου λογισμικού σε χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.
Ποιο το μέλλον της βρετανικής Royal Mail;
Σήμερα εκπρόσωπος Τύπου των βρετανικών ταχυδρομείων αρνήθηκε να ξεκαθαρίσει αν ο σκοπός της κυβερνοεπίθεσης είναι τα λύτρα. Σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης έχουν δει σημείωμα που στάλθηκε από τους εγκληματίες προς την Royal Mail το οποίο αναφέρει «Τα δεδομένα σας έχουν κλαπεί και κρυπτογραφηθεί».
Αναλυτές που εργάζονται σε εταιρείες ηλεκτρονικής ασφάλειας εκτιμούν ότι είναι σχεδόν απίθανο να ζητήσουν λύτρα κάτω του ενός εκατομμυρίου, με το ποσό λύτρων να υπολογίζεται σε πολλά εκατομμύρια λίρες. Το πιο σύνηθες για τις διαδικτυακές εγκληματικές συμμορίες τέτοιο σκοπού είναι να πιέζουν τις εταιρείες να μετατρέψουν τα κεφάλαιά τους σε κρυπτονομίσματα και να τα μεταφέρουν σε αυτούς μέσω κάποιου ανώνυμου «ηλεκτρονικού πορτοφολιού».
Πηγές κοντά στους ερευνητές αναφέρουν ότι μπορούν να υπάρξουν «λύσεις» ώστε να επαναλειτουργήσει το σύστημα. Παρόλα αυτά, το θέμα αναδεικνύεται αρκετά σημαντικό καθώς η Royal Mail θεωρείται «κρίσιμης εθνικής σημασίας υποδομή», και φυσικά με άμεσες επιπτώσεις στη βρετανική οικονομία.
Αν λοιπόν η διαδικασία δεν λυθεί υπάρχει σοβαρή περίπτωση να δημοσιευθούν από την συμμορία της Lockbit ευαίσθητα δεδομένα της κρατικής ταχυδρομικής υπηρεσίας.
Με πληροφορίες από Deutsche Welle, Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!