Την παράταση των έκτακτων μέτρων στήριξης της αγοράς του αμπελοοινικού τομέα το 2021 αποφάσισε το Ευρωκοινοβούλιο για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας και οι τελευταίες κυρώσεις των ΗΠΑ.
Τα μέτρα αυτά αρχικά στόχευαν στην ενίσχυση των οινοποιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εν μέσω κορονοϊού ώστε να διασφαλιστούν εκατομμύρια θέσεις εργασίας αλλά πλέον έχει προστεθεί και το πεδίο των κυρώσεων από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού στο πλαίσιο της εμπορικής διαμάχης Airbus - Boeing.
Τα μέτρα περιλαμβάνουν τη διατήρηση της έκτακτης ευελιξίας για τα συγχρηματοδοτούμενα από την ΕΕ εθνικά προγράμματα στήριξης των οινοποιών. Καθιστούν δυνατές τις αλλαγές, που συνδέονται με την προώθηση των αμπελοοινικών προϊόντων, την αναδιάρθρωση και την μετατροπή αμπελώνων, καθώς και τις επενδύσεις που πραγματοποιούνται στη μεταποίηση, την εμπορία και την καινοτομία.
Προβλέπουν επίσης την παρέκκλιση από τους κανόνες για τη στήριξη του πρώιμου τρύγου και επιτρέπουν στην ΕΕ να συγχρηματοδοτήσει τις δαπάνες, που συνδέονται με την αναδιάρθρωση και την μετατροπή των αμπελώνων ή τον πρώιμο τρύγο, ακόμη και αν αυτές οι ενέργειες δεν αφορούν το σύνολο της παραγωγής.
Το περασμένο καλοκαίρι το Ευρωκοινοβούλιο είχε εγκρίνει σειρά έκτακτων μέτρων ενίσχυσης της αγοράς για να βοηθήσει τους οινοπαραγωγούς και τους παραγωγούς οπωροκηπευτικών της ΕΕ ενώ στη συνέχεια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε πρόσθετη δέσμη μέτρων για τον αμπελοοινικό τομέα.
Όμως, ο εμπορικός πόλεμος Airbus και Boeing οδήγησε την κυβέρνηση των ΗΠΑ να επιβάλει στα τέλη του 2020 πρόσθετους δασμούς σε διατροφικά και γεωργικά προϊόντα της ΕΕ, με τα οινοπνευματώδη ποτά και τους μη αφρώδεις οίνους να μπαίνουν στο στόχαστρο του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών και την επίτευξη διπλωματικής λύσης να θεωρείται από τις Βρυξέλλες πλέον επιβεβλημένη.