Εκατοντάδες Σέρβοι του Κοσόβου έστησαν σήμερα οδοφράγματα σε δρόμο στο βόρειο τμήμα του, αποκλείοντας την κυκλοφορία σε δύο σημαντικά σημεία διέλευσης στα σύνορα με τη Σερβία, ανακοίνωσε η αστυνομία, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.
Φορτηγά, ασθενοφόρα και αγροτικά μηχανήματα τοποθετήθηκαν έτσι ώστε να αποκλείσουν την κυκλοφορία, σε ένα περιβάλλον έντασης που σημαδεύτηκε τις τελευταίες ημέρες από εκρήξεις, πυροβολισμούς και επίθεση που είχε στόχο μια αστυνομική περίπολο. Ένας Αλβανός αστυνομικός του Κοσόβου τραυματίστηκε σε αυτή την επίθεση.
Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, οι διαδηλωτές από τη σερβική μειονότητα του Κοσόβου είναι εξοργισμένοι με τη σύλληψη ενός πρώην αστυνομικού σερβικής εθνότητας που θεωρείται ύποπτος για εμπλοκή σε επιθέσεις κατά Κοσοβάρων αστυνομικών.
Σειρήνες ήχησαν σε αρκετές πόλεις του βορείου Κοσόβου όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία για να ξεκινήσει το κίνημα που οργανώθηκε σήμερα, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.
Διαδηλωτές εξήγησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ήθελαν να εμποδίσουν "τη μεταφορά στην Πρίστινα" του συλληφθέντα πρώην αστυνομικού.
Ο Κοσοβάρος υπουργός Εσωτερικών Τζελάλ Σβετσία δήλωσε ότι ο συλληφθείς πρώην αστυνομικός είναι ένας από τους δύο υπόπτους που συνελήφθησαν μετά τις επιθέσεις εναντίον αστυνομικών περιπόλων τις τελευταίες δύο ημέρες.
Οι τελευταίες εντάσεις ξέσπασαν μετά την απόφαση της Πρίστινας να διοργανώσει στις 18 Δεκεμβρίου στους δήμους όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία τοπικές εκλογές, τις οποίες τα μεγαλύτερα σερβικά πολιτικά κόμματα έχουν ανακοινώσει ότι θέλουν να μποϊκοτάρουν.
Εκρήξεις και πυροβολισμοί ακούστηκαν την Πέμπτη την ώρα που αξιωματούχοι αρμόδιοι για τις εκλογές επισκέφθηκαν δύο δήμους στο βόρειο Κόσοβο για να προετοιμάσουν την ψηφοφορία, ωστόσο δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.
Λίγο μετά το στήσιμο των οδοφραγμάτων, η Κοσοβάρα πρόεδρος Βιόσα Οσμάνι ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να αναβάλει τις τοπικές εκλογές για τις 23 Απριλίου.
Η επίθεση στην οποία τραυματίστηκε ο αστυνομικός την Πέμπτη σημειώθηκε μετά την ανάπτυξη στο βόρειο Κόσοβο Αλβανών αστυνομικών του Κοσόβου. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η ανάπτυξη αυτή αποφασίστηκε μετά τη συλλογική παραίτηση των Σέρβων που εργάζονταν στα θεσμικά όργανα, συμπεριλαμβανομένης της αστυνομίας.
Οι Σέρβοι που ήταν μέλη των δυνάμεων της τάξης και οι δημόσιοι υπάλληλοι παραιτήθηκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση των κοσοβάρικων αρχών να αντικαταστήσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας που εκδίδει το Βελιγράδι με αυτές που εκδίδει η Πρίστινα.
Τον Σεπτέμβριο, Σέρβοι διαδηλωτές είχαν αποκλείσει την κυκλοφορία στα δύο κύρια συνοριακά σημεία διέλευσης μεταξύ του Κοσόβου και Σερβίας για να εκφράσουν την οργή τους για τις πινακίδες κυκλοφορίας.
Η σερβική μειονότητα του Κοσόβου, η οποία αριθμεί συνολικά σχεδόν 120.000 μέλη, δεν αναγνωρίζει την εξουσία της Πρίστινας με την ενθάρρυνση του Βελιγραδίου, το οποίο δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Κοσόβου.
Ο Βούτσιτς ζητάει επιστροφή σερβικής αστυνομίας και στρατού
Νωρίτερα όπως μετέδωσε ο ΑΠΕ η κυβέρνηση της Σερβίας θα καταθέσει επίσημο αίτημα στον διοικητή της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης- KFOR να επιτρέψει την ανάπτυξη του σερβικού στρατού και της αστυνομίας στο Κόσοβο, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα, Σάββατο 10 Δεκεμβρίου.
Ο Βούτσιτς επισήμανε ότι «η Σερβία υποβάλλει το αίτημα για ανάπτυξη στρατού και αστυνομίας στο Κόσοβο σύμφωνα με το Ψήφισμα 1244 του Σ.Α. των Ηνωμένων Εθνών, του 1999» και συμπλήρωσε ότι «το Ψήφισμα αυτό υποχρεώνει την διοίκηση της ΚFOR να διευκολύνει την επιστροφή των σερβικών δυνάμεων ασφαλείας». Ο πρόεδρος της Σερβίας ανέφερε ότι η σχετική απόφαση για την αποστολή του αιτήματος στον διοικητή της KFOR θα ληφθεί από το κυβερνητικό συμβούλιο στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.
Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε πως δεν τρέφει ψευδαισθήσεις και γνωρίζει ότι το αίτημα θα απορριφθεί, ενώ ανέφερε ότι η επίκληση της νομιμότητας θα καθοδηγεί τις μελλοντικές κινήσεις της Σερβίας στο ζήτημα του Κοσόβου.
Σημειώνεται ότι θα είναι η πρώτη φορά από το 1999 που τίθεται από την Σερβία, επίσημα, αίτημα πλήρους εφαρμογής του Ψηφίσματος 1244 το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει την επιστροφή στο Κόσοβο 1.000 μελών των σερβικών δυνάμεων ασφαλείας, υπό ορισμένες συνθήκες και αφού δοθεί η έγκριση του διοικητή της KFOR.
Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, στην συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκε και στο αίτημα που προτίθεται να καταθέσει στις 15 Δεκεμβρίου το Κόσοβο για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Βούτσιτς επισήμανε ότι «στην ΕΕ μπορούν να ενταχθούν μόνο ανεξάρτητα κράτη, κάτι που δεν είναι το Κόσοβο».
Σχετικά με αυτό το θέμα ο πρόεδρος της Σερβίας ανέφερε ότι απέστειλε επιστολές στους προέδρους και τους πρωθυπουργούς των πέντε χωρών της ΕΕ (Ισπανία, Ελλάδα, Ρουμανία, Σλοβακία, Κύπρος) που δεν αναγνωρίζουν το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!