Αν οι αναπτυγμένες οικονομίες δεν δώσουν περισσότερα χρήματα στις φτωχές χώρες, θα θέσουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα και μπορεί να προκαλέσουν κοινωνική αναταραχή τα επόμενα χρόνια, προειδοποίησε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, κάνοντας λόγο για την εμφάνιση μίας «μεγάλης απόκλισης».
Οπως μεταδίδει το Reuters, η επικεφαλής του ΔΝΤ επεσήμανε,σε βιντεοδιάσκεψή της με δημοσιογράφους, ότι το 50% των αναπτυσσόμενων χωρών κινδυνεύουν να μείνουν ακόμη πιο πίσω, κάτι που προκαλεί ανησυχίες για τη σταθερότητα και για κοινωνικές αναταραχές.
Για την αποφυγή μεγαλύτερων προβλημάτων, είπε, οι πλούσιες χώρες και οι διεθνείς θεσμοί πρέπει να εισφέρουν περισσότερο. Κάλεσε, επίσης, τις υπερχρεωμένες χώρες να επιδιώξουν μία γρήγορη αναδιάρθρωση των χρεών τους και να ενισχύσουν τις συνθήκες για την ανάπτυξη. «Πέρυσι, το επίκεντρο της προσοχής ήταν στο "μεγάλο lockdown". Φέτος, αντιμετωπίζουμε τον κίνδυνο της "μεγάλης απόκλισης"», είπε η Γκεοργκίεβα, προσθέτοντας: «Υπολογίζουμε ότι αναπτυσσόμενες χώρες που επί δεκαετίες συγκλίνουν στα εισοδηματικά επίπεδα θα βρεθούν σε πολύ δύσκολη θέση αυτή τη φορά».
Η υποχώρηση του βιοτικού επιπέδου στις αναπτυσσόμενες χώρες θα καταστήσει δυσκολότερη την επίτευξη σταθερότητας και την ασφάλεια για τον υπόλοιπο κόσμο, τόνισε η επικεφαλής του Ταμείου. «Ποιος είναι ο κίνδυνος; Η κοινωνική αναταραχή. Μπορείτε να την χαρακτηρίσετε χαμένη δεκαετία. Μπορεί να είναι μία χαμένη γενιά», είπε.
Η Γκεοργκίεβα είπε ότι οι αναπτυγμένες οικονομίες έχουν δαπανήσει περί το 24% του ΑΕΠ τους κατά μέσο όρο για μέτρα στήριξης κατά τη διάρκεια της πανδημίας έναντι 6% που έχουν διαθέσει οι αναδυόμενες αγορές και μόλις 2% οι χώρες χαμηλού εισοδήματος.
Για τους εμβολιασμούς, είπε ότι οι προσπάθειες δεν είναι ομοιόμορφες, με τις φτωχές χώρες να αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες παρά τη διοχέτευση κεφαλαίων αναπτυξιακής βοήθειας. Μόνο μία χώρα στην Αφρική - το Μαρόκο - έχει ξεκινήσει να εμβολιάζει τους πολίτες της, σημείωσε, αναφέροντας τη μεγάλη ανησυχία που υπάρχει για την αυξημένη θνησιμότητα σε πολλές αφρικανικές χώρες.
«Πρέπει να κάνουμε ο,τιδήποτε είναι στο χέρι μας για να αντιστρέψουμε αυτή την επικίνδυνη απόκλιση», τόνισε η Γεκοργκίεβα, σημειώνοντας ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες μπορεί επίσης να μην ακολουθήσουν τις πλούσεις χώρες στη στροφή τους προς μία πιο ψηφιακή και πράσινη οικονομία
Οπως είπε, η επιτάχυνση των εμβολιασμών μπορεί να αυξήσει το παγκόσμιο ΑΕΠ κατά 9 τρισ. δολάρια έως το 2025, με το 60% του οφέλους να πηγαίνει στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!