Ο Λευκός Οίκος δεν ενδιαφέρεται να καλοπιάσει την Άγκυρα. Στην αμερικανική ανακοίνωση που ακολούθησε την πρώτη τηλεφωνική συνομιλία του εκπροσώπου της Τουρκικής Προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, η Τουρκία δεν αναφέρεται ούτε ως «καλός σύμμαχος», ούτε ως «πολύτιμος στρατηγικός εταίρος».
Το ύφος των δηλώσεων του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, από το βήμα της Γερουσίας, όταν χαρακτήρισε την Τουρκία «δήθεν σύμμαχο», φαίνεται πως δίνει τον τόνο και στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, που είναι προσεκτική, εξαιρετικά στεγνή και διπλωματική.
Σε μια περίοδο που ο Μπλίνκεν επιδίδεται σε αλλεπάλληλες επαφές με ομολόγους του, αλλά δεν έχει μιλήσει στον Τσαβούσογλου, η επικοινωνία Καλίν και Σάλιβαν δείχνει από τη μία το ενδιαφέρον των ΗΠΑ, στο ανώτατο επίπεδο της διοίκησης Μπάιντεν, και από την άλλη την αυστηρότητα με την οποία θα διεξαχθεί αυτός ο διάλογος.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για τον στόχο της Ουάσιγκτον σε αυτό το διπλωματικό μπρα ντε φερ με την Άγκυρα. Οι ΗΠΑ επιθυμούν η Τουρκία να επιστρέψει στο «δυτικό μαντρί» με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Καμία αμερικανική κυβέρνηση δεν θα ήθελε να χρεωθεί την οριστική ρήξη με την Τουρκία και την περαιτέρω επιδείνωση των σχέσεων.
Ο Μπάιντεν δεν θέλει να ρίξει τον Ερντογάν πιο βαθιά στην αγκαλιά του Πούτιν. Όμως, οποιαδήποτε προσπάθεια για να γυρίσει η σελίδα στις σχέσεις των δύο χωρών, θα σκοντάφτει στους S-400 και στις αμερικανικές κυρώσεις καθώς για την άρση τους ο πρόεδρος των ΗΠΑ είναι υποχρεωμένος να επιβάλει στην Τουρκία την παύση κυριότητας του ρωσικού συστήματος.
Εκ πρώτης δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για ελιγμούς ούτε από την πλευρά της Τουρκίας. Ο Ερντογάν βρίσκεται με τα χέρια δεμένα. Αν επιθυμεί να ανοίξει ο δρόμος για επιστροφή στη Δύση, πρέπει να βρει τρόπο να αποσύρει το ρωσικό σύστημα και να δεχθεί τις συνέπειες: τα πυρά της αντιπολίτευσης στο εσωτερικό, και ενδεχομένως τη διατάραξη των σχέσεων με τη Μόσχα.
Ένα είναι βέβαιο, ότι τα κανάλια της επικοινωνίας ΗΠΑ-Τουρκίας μόλις άνοιξαν και στρώνεται το τραπέζι μίας διαπραγμάτευσης που δεν θα μοιάζει με καμία άλλη, δεν θα είναι απλή, ούτε σύντομη.
Ο δημοσιογράφος Ντέιβιντ Φροστ είχε πει πως «διπλωματία είναι η τέχνη να επιτρέπεις στον άλλο να κάνει το δικό σου». Και οι δύο πλευρές σε αυτό προσβλέπουν, διεκδικώντας πολύ περισσότερα απ’ όσα είναι διατεθειμένες να παραχωρήσουν. Ας συγκρατήσουμε πως οι S-400 μαζί με το πακέτο των κυρώσεων θα είναι ο πιο σημαντικός σκόπελος, σε οποιαδήποτε πορεία προσέγγισης των δύο πλευρών.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!