«Δεν υπάρχει εύκολη λύση» για να πέσουν οι υψηλές τιμές της ενέργειας, «χρειάζεται ένα «ευρωπαϊκό ανώτατο όριο», επισήμανε ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντερ Ντε Κρου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό RTBF.
Στη συνέντευξή του ο Βέλγος πρωθυπουργός εναπόθεσε όλες του τις ελπίδες στην Ευρώπη σχετικά με ένα πιθανό ανώτατο όριο στις τιμές της ενέργειας, λέγοντας ότι το Βέλγιο από μόνο του δεν μπορεί να βάλει ένα πλαφόν στην τιμή της ενέργειας, μεταξύ άλλων και λόγω της γεωγραφικής του θέσης. Όπως εξήγησε, το Βέλγιο, ήδη βάζει ένα είδος πλαφόν στην τιμή της ενέργειας: «Οταν παίρνουμε το βασικό πακέτο (61 ευρώ / μήνα για ρεύμα και 135 ευρώ / μήνα για φυσικό αέριο από Νοέμβριο έως τέλος Μαρτίου), είναι ένα πακέτο ενός αριθμού Kwh που πωλείται σε ρυθμιζόμενη τιμή. Η κυβέρνηση παρεμβαίνει στη διαφορά μεταξύ της τιμής αγοράς και της ρυθμιζόμενης τιμής».
Ωστόσο, τόνισε ότι σε χώρες όπως η Ισπανία, για παράδειγμα, που από ενεργειακή άποψη είναι σαν ένα νησί, είναι πιο εύκολο να περιοριστούν οι τιμές του ρεύματος, ενώ για το Βέλγιο που βρίσκεται στην καρδιά της Ευρώπης και είναι πολύ συνδεδεμένο με τους ευρωπαίους γείτονές του, είναι πιο περίπλοκο. «Αν βάζαμε ανώτατα όρια στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στο Βέλγιο, η ηλεκτρική ενέργεια θα πωλούνταν σε γειτονικές χώρες όπου οι τιμές δεν θα ήταν στα ίδια επίπεδα», εξήγησε ο Βέλγος πρωθυπουργός, σημειώνοντας τον «κίνδυνο μπλακ άουτ επειδή η ηλεκτρική ενέργεια θα πωλούνταν αλλού».
Καταλήγοντας, ο Βέλγος πρωθυπουργός επανέλαβε τη θέση της χώρας του ότι το πλαφόν στις τιμές της ενέργειας πρέπει να γίνει σε συνεννόηση με τις γειτονικές χώρες και ιδανικά σε όλη την Ευρώπη.
«Τον Μάρτιο ήμασταν η πρώτη χώρα που είπαμε ότι θα το χρειαστούμε. Σήμερα, βλέπουμε τουλάχιστον 20 χώρες που ακολουθούν τη βελγική λογική», τόνισε. Σημείωσε, τέλος, ότι «δεν υπάρχει εύκολη λύση». «Ακούω πολιτικούς να λένε μπορείτε να κάνετε εκείνο μπορείτε να κάνετε το άλλο. Αν ήταν εύκολο θα το είχαμε ήδη κάνει», πρόσθεσε.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!