Θολό παραμένει το τοπίο για την απάντηση της Ευρώπης έναντι της ενεργειακής κρίσης. Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ που συνεδρίασαν σήμερα, Τετάρτη, κατέληξαν σε μια γενική συμφωνία υπέρ της από κοινού αγοράς φυσικού αερίου, ωστόσο η διαφωνία που υπάρχει κυρίως στη στάση της Γερμανίας για την επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, παραμένει.
Οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε μια γενική συμφωνία σήμερα, ότι οι χώρες θα πρέπει να αρχίσουν από κοινού την αγορά φυσικού αερίου πριν από το επόμενο καλοκαίρι, και συμφώνησαν επίσης ότι χρειάζεται μια εναλλακτική τιμή αναφοράς στο φυσικό αέριο, δήλωσε ο Τσέχος υπουργός Βιομηχανίας Γιόζεφ Σικέλα, του οποίου η χώρα ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο.
Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ θέλουν να είναι έτοιμος ο μηχανισμός για κοινές αγορές φυσικού αερίου για τον επόμενο χειμώνα, σημείωσε Τσέχος υπουργός Βιομηχανίας.
«Θέλουμε να επιταχύνουμε τις κοινές αγορές και να χρησιμοποιήσουμε την αγοραστική δύναμη ολόκληρης της οικονομίας της ΕΕ ώστε να εγγυηθούμε την ασφάλεια των προμηθειών για τον επόμενο χειμώνα, που μπορεί να είναι ακόμη πιο κρίσιμος από τον φετινό» δήλωσε ο Σικέλα μετά τη συνάντηση των υπουργών της ΕΕ.
«Συνεπώς ζητήθηκε από την Κομισιόν να επιταχύνει τις εργασίες» δήλωσε.
Η συνάντηση των υπουργών της Ένωσης στην Πράγα βοήθησε να ξεπεραστούν οι διαφορές μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, δήλωσε ο Σικέλα, ο οποίος ήταν οικοδεσπότης της συνάντησης καθώς η Δημοκρατία της Τσεχίας ασκεί την εκ περιτροπής προεδρίας της ΕΕ.
Σύμφωνα με το Reuters, το πακέτο προτάσεων των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ θα υποβληθεί στην Κομισιόν την επόμενη εβδομάδα.
Αυτά περιλαμβάνουν την ανάπτυξη ενός εναλλακτικού σημείου αναφοράς για τις τιμές του φυσικού αερίου, περαιτέρω βήματα για τη μείωση της ζήτησης και την προώθηση της κοινής αγοράς φυσικού αερίου. Αλλά η συμφωνία για ένα ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου (πλαφόν) αποδείχθηκε άπιαστη.
«Θα δούμε μέσα στο Σαββατοκύριακο πώς μπορούμε να προχωρήσουμε με το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας - εάν αυτό είναι σε αυτό το στάδιο που μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει ευρεία πλειοψηφία των κρατών μελών που υποστηρίζουν αυτό το μέτρο», δήλωσε η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον.
Οι περισσότερες χώρες της ΕΕ δηλώνουν ότι θέλουν ένα ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου, αλλά διαφωνούν σχετικά με τον σχεδιασμό του. Ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της μεγαλύτερης αγοράς φυσικού αερίου της Ευρώπης, έχουν αντιταχθεί.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!