Στη δημοσιότητα δόθηκε χθες από τα Εθνικά Αρχεία της Σκωτίας το πιστοποιητικό θανάτου της Ελισάβετ Β', που έφυγε από τη ζωή στις 8 Σεπτεμβρίου, σε ηλικία 96 ετών. Στο πιστοποιητικό αναγράφεται: Ώρα θανάτου: 15.10. Αιτία: «γηρατειά». Επάγγελμα: «Η Μεγαλειότητά της η Βασίλισσα».
Έπειτα από 70 χρόνια βασιλείας, η Ελισάβετ πέθανε στον Κάστρο Μπαλμόραλ στη Σκωτία. Ο θάνατός της ανακοινώθηκε από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ στις 18.30 τοπική ώρα (20.30 ώρα Ελλάδας) αλλά ήταν γνωστό ότι η πρωθυπουργός Λιζ Τρας είχε ενημερωθεί στις 16.30.
Νέα στοιχεία για το γεγονός αυτό που είχε παγκόσμια απήχηση έγιναν γνωστά με τη δημοσίευση του πιστοποιητικού, το οποίο υπογράφει η πριγκίπισσα Άννα, η κόρη της Ελισάβετ Β', η οποία συντρόφευε τη μονάρχη στις τελευταίες της ώρες.
Ο πρωτότοκος γιος της, ο βασιλιάς Κάρολος Γ', έφθασε το μεσημέρι στο Μπαλμόραλ, όμως οι άλλοι γιοι της Άντριου και Έντουαρντ όπως και ο γιός του Καρόλου, ο Ουίλιαμ, έφθασαν το βράδυ. Ο Χάρι, ο αδελφός του Ουίλιαμ ο οποίος πλέον έχει αποχωρήσει από τη μοναρχία, έφτασε αργότερα, μόνος.
Στο πεδίο "επάγγελμα" του πιστοποιητικού αναφέρεται: «Η Μεγαλειότητά της η Βασίλισσα». Και ο πύργος του Ουίνδσορ, στη δυτική περιφέρεια του Λονδίνου, εμφανίζεται εκεί ως η «συνήθης» διεύθυνσή της: εκεί περνούσε τον περισσότερο χρόνο από τότε που ξέσπασε η πανδημία της Covid-19, παρότι τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ στην πρωτεύουσα είναι συνήθως η κύρια κατοικία των Βρετανών μοναρχών.
Εάν η βασίλισσα απεβίωνε στην Αγγλία, δεν θα χρειαζόταν να συμπληρωθεί πιστοποιητικό θανάτου, μια νομική υποχρέωση που ισχύει για τους υπηκόους αλλά όχι για τον ίδιο τον μονάρχη.
Ωστόσο αυτή η νομική υποχρέωση - που χρονολογείται από το 1836 - δεν ισχύει στη Σκωτία, όπου ο νόμος προβλέπει ότι «ο θάνατος κάθε προσώπου» πρέπει να καταγράφεται.
Τελευταίες επιθυμίες
Η τελευταία δημόσια εμφάνιση της Ελισάβετ Β' ήταν στις 6 Σεπτεμβρίου, όταν ανέθεσε στη νέα πρωθυπουργό Λιζ Τρας να σχηματίσει κυβέρνηση. Η μονάρχης εμφανίστηκε χαμογελαστή αλλά αδύναμη, να στηρίζεται στο μπαστούνι της.
Τα τελευταία χρόνια, τα Ανάκτορα τηρούσαν μυστικότητα για την κατάσταση της υγείας της βασίλισσας. Είχαν αποκαλύψει, μετά από διαρροές στον Τύπο, τη νύχτα που πέρασε η Ελισάβετ στο νοσοκομείο πριν από έναν χρόνο για εξετάσεις, η φύση των οποίων δεν διευκρινίστηκε ποτέ. Τότε είχαν αναφερθεί κινητικά προβλήματα, ενώ εκείνη ακύρωνε πολλές εμφανίσεις.
Μυστήριο περιβάλλει συνήθως τους θανάτους μελών της βασιλικής οικογένειας. Είθισται εδώ και πάνω από έναν αιώνα, μετά τον θάνατο ενός εξέχοντος μέλους της βρετανικής βασιλικής οικογένειας, να υποβάλλεται αίτημα στη δικαιοσύνη για να σφραγιστούν οι τελευταίες επιθυμίες του θανόντα.
Οι διαθήκες περισσότερων από 30 μελών της βασιλικής οικογένειας κρατήθηκαν συνεπώς μυστικές από το 1910, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα The Guardian, παρότι η βρετανική νομοθεσία προβλέπει πως οι τελευταίες επιθυμίες όλων πρέπει να δημοσιοποιούνται, κυρίως για να αποφευχθούν οι απάτες και να ειδοποιηθούν οι δικαιούχοι.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!