Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν: Εξαπατηθήκαμε από τη συμφωνία για την εξαγωγή σιτηρών - Πάνε στην ΕΕ και όχι στις φτωχές χώρες

Πηγή: Ευρωκίνηση

Η Ρωσία και ο αναπτυσσόμενος κόσμος "εξαπατήθηκαν" από μια συμφωνία-ορόσημο για την εξαγωγή σιτηρών για την αντιμετώπιση της επαπειλούμενης επισιτιστικής κρίσης.

Μιλώντας σήμερα στο Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ που διεξάγεται στο Βλαδιβοστόκ, πόλη της ρωσικής Άπω Ανατολής, ο Πούτιν έβαλε στο στόχαστρό του την συμφωνία, η οποία συνήφθη με την διαμεσολάβηση της Τουρκίας και των Ηνωμένων Εθνών, λέγοντας ότι οι εξαγωγές των ουκρανικών σιτηρών δεν κατευθύνονται προς τις φτωχότερες χώρες του κόσμου.

Είπε ακόμη ότι κάποιοι περιορισμοί επί των ρωσικών εξαγωγών λιπασμάτων έχουν χαλαρώσει, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν καθώς "έξυπνες κυρώσεις" συνεχίζουν να περιπλέκουν το ρωσικό εμπόριο.

Σημείωσε ότι θα φροντίσει να αναθεωρηθεί η συμφωνία ώστε να διασφαλιστεί ότι θα επιτυγχάνονται οι αρχικοί της στόχοι.

Ο Πούτιν προειδοποίησε ότι θα προκληθεί παγκόσμια επισιτιστική κρίση αν δεν αντιμετωπιστεί η κατάσταση και σημείωσε ότι θα επικοινωνήσει με τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν για να συζητήσουν για τους πιθανούς περιορισμούς στις χώρες που μπορούν να δεχτούν προμήθειες.

"Για μια ακόμη φορά, οι αναπτυσσόμενες χώρες έχουν απλώς εξαπατηθεί και συνεχίζουν να εξαπατώνται. Είναι προφανές ότι αυτή η προσέγγιση, η κλίμακα των επισιτιστικών προβλημάτων στον κόσμο μόνο θα αυξάνεται...και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική καταστροφή".

Όπως είπε ο Πούτιν, μόνο δύο από τα 87 πλοία, τα οποία μεταφέρουν 60.000 τόνους προϊόντων, πήγαν στις φτωχές χώρες καθώς κατηγόρησε την Δύση ότι λειτουργεί ως αποικιοκρατική δύναμη.

"Σχεδόν όλα τα σιτηρά που εξάγονται από την Ουκρανία στέλνονται όχι στις φτωχότερες αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά σε χώρες της ΕΕ", είπε χαρακτηριστικά.

Σήμερα, ο ουκρανός υπουργός Γεωργίας δήλωσε ότι δεν γνωρίζει να έχουν υπάρξει κάποιες επίσημες κινήσεις από την πλευρά της Ρωσίας για την τροποποίηση της συμφωνίας, η οποία παραμένει η μοναδική σημαντική διπλωματική επιτυχία κατά τον εξάμηνο πόλεμο.

Η Μόσχα λέει ότι της υποσχέθηκαν την άρση ορισμένων επιμελητειακών κυρώσεων, που όπως υποστηρίζει παρακωλύουν τις εξαγωγές της αγροτικών προϊόντων και λιπασμάτων με αντάλλαγμα την άρση του στρατιωτικού αποκλεισμού στα λιμάνια της νότιας Ουκρανίας.

"Δεν υπάρχουν άμεσες κυρώσεις σε προϊόντα, αλλά υπάρχουν περιορισμοί που συνδέονται με την επιμελητεία, με τα φορτία, τις πληρωμές και την ασφάλεια. Πολλοί από αυτούς τους περιορισμούς παραμένουν", κατέληξε ο Πούτιν.

Οχι σε αναθεώρηση της συμφωνίας

Σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία δεν έχει λόγους να επανεξετάσει τη συμφωνία ορόσημο που επιτρέπει στην Ουκρανία να εξάγει σιτηρά από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας και ότι οι όροι της συμφωνίας τηρούνται αυστηρά.

Ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έκανε τις δηλώσεις αυτές στο Reuters αφού ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι θα συζητήσει την τροποποίηση της συμφωνίας για να περιοριστούν οι χώρες που μπορούν να λάβουν φορτία με εμπορεύματα.

«Φυσικά δεν υπάρχουν αντικειμενικοί λόγοι για την αναθεώρηση της συμφωνίας για τα σιτηρά, ούτε κατά διάνοια», δήλωσε ο Ποντολιάκ. «Η συμφωνία, κατά την άποψή μας και κατά την άποψη των μεσολαβητών, τηρείται αυστηρά».

«Πιστεύω ότι τέτοιες απρόσμενες και αβάσιμες δηλώσεις υποδηλώνουν μάλλον μια απόπειρα να βρεθούν νέα επιθετικά θέματα συζήτησης για να επηρεαστεί η παγκόσμια κοινή γνώμη και, πάνω απ’ όλα, να ασκηθεί πίεση στα Ηνωμένα Έθνη», δήλωσε.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ διατύπωσε αμφιβολίες χθες για τη συμφωνία, κατηγορώντας τα κράτη της Δύσης ότι δεν τήρησαν τις δεσμεύσεις να βοηθήσουν τις αποστολές της Μόσχας.

Ο υπουργός Γεωργίας της Ουκρανίας δήλωσε στο Reuters ότι η Ρωσία δεν έχει προχωρήσει σε κινήσεις για να αλλάξει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας.

Ερωτηθείς για τα ρωσικά σχόλια, ο Ουκρανός υπουργός Γεωργίας Μίκολα Σόλσκι δήλωσε: «Τα είδα και εγώ (τα σχόλια), αλλά δεν βλέπουμε κάτι στο δικό μας επίπεδο».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ