Ο πρόεδρος της Σερβίας κάλεσε το ΝΑΤΟ την Κυριακή να «κάνει τη δουλειά του» στο Κοσσυφοπέδιο, διαφορετικά υποστήριξε ότι η ίδια η Σερβία θα κινηθεί για να προστατεύσει τη μειονότητά της στην αποσχισθείσα επαρχία.
Το τηλεοπτικό διάγγελμα του Αλεξάνταρ Βούτσιτς προς τον σερβικό λαό, γράφει ο Independent, ακολούθησε την κατάρρευση των συνομιλιών μεταξύ των ηγετών Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου που διεξήχθησαν προ ημερών με τη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.
Η Σερβία, μαζί με τους συμμάχους της Ρωσία και Κίνα, αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου το 2008. Υπενθυμίζεται ότι η στρατιωτική επέμβαση του ΝΑΤΟ το 1999 τερμάτισε τον πόλεμο μεταξύ των σερβικών δυνάμεων και των αυτονομιστών στο Κοσσυφοπέδιο και σταμάτησε την αιματηρή καταστολή του Βελιγραδίου κατά της πλειοψηφίας των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, συνεχίζει χαρακτηριστικά το βρετανικό δημοσίευμα.
Η ΕΕ διεξάγει ανεπιτυχείς συνομιλίες για την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο πλευρών, υποστηρίζοντας ότι αυτή είναι βασική προϋπόθεση για ενδεχόμενη ένταξη Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας στην Ένωση των 27.
«Δεν έχουμε πού να πάμε, είμαστε στριμωγμένοι», είπε ο Βούτσιτς. «Θα σώσουμε τον λαό μας από διώξεις και πογκρόμ, αν το ΝΑΤΟ δεν θέλει να το κάνει».
Όπως υποστήριξε, οι αλβανικές «συμμορίες» του Κοσσυφοπεδίου πρέπει να σταματήσουν να περνούν στις βόρειες περιοχές, όπου ζει το μεγαλύτερο μέρος των Σέρβων.
Υπάρχουν διάχυτοι φόβοι στη Δύση, μεταδίδει το Reuters, ότι η Ρωσία θα μπορούσε να ενθαρρύνει τη σύμμαχό της Σερβία σε μια ένοπλη επέμβαση στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, προκειμένου να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω τα Βαλκάνια και να απομακρύνει ένα μέρος της παγκόσμιας προσοχής -και του ΝΑΤΟ- από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Σχεδόν 4.000 μέλη ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ σταθμεύουν στο Κοσσυφοπέδιο μετά τον πόλεμο του 1998-99 και οποιαδήποτε ένοπλη επέμβαση από τη Σερβία ή τη Ρωσία θα σήμαινε μεγάλη κλιμάκωση μιας σύγκρουσης που σιγοβράζει στην καρδιά της Ευρώπης.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!