Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι δεν είναι σαφές σε ποια κατάσταση θα επιστραφεί η τουρμπίνα (στρόβιλος) του αγωγού Nord Stream 1, μετά την επισκευή της στον Καναδά, ενισχύοντας την αβεβαιότητα σχετικά με τον αγωγό, ο οποίος αναμένεται να τεθεί και πάλι σε λειτουργία έπειτα από εργασίες συντήρησης, όπως μεταδίδουν το Reuters και το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ο Πούτιν είπε επίσης ότι υπάρχει κίνδυνος ο εξοπλισμός που έχει περάσει από συντήρηση να τεθεί εκτός λειτουργίας, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα να σταματήσουν οι ροές φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1.
Ο ενεργειακός γίγαντας Gazprom που ελέγχεται από το Κρεμλίνο περιόρισε τις εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του αγωγού στο 40% της δυναμικότητας του τον Ιούνιο, επιρρίπτοντας την ευθύνη στις καθυστερήσεις της επιστροφής μιας τουρμπίνας που η Siemens Energy επισκεύαζε στον Καναδά.
Η τουρμπίνα, η οποία είχε εμπλακεί στις κυρώσεις, ανακοινώθηκε αυτήν τη εβδομάδα ότι βρίσκεται στον δρόμο της επιστροφής για να επανεξοπλισθεί.
«Τώρα λένε ότι θα επιστρέψουν αυτά τα μηχανήματα, τουλάχιστον ένα από αυτά. Αλλά σε ποια κατάσταση από άποψη ποιότητας θα τα επιστρέψουν, ποιες θα είναι οι τεχνικές παράμετροι έπειτα από αυτή την επισκευή, η οποία έχει προγραμματισθεί;» δήλωσε ο Πούτιν σε μια εκδήλωση που μετέδωσε η τηλεόραση.
«Μπορεί… να το βγάλουν εκτός λειτουργίας κάποια στιγμή, και αυτό είναι, και ο Nord Stream 1 θα σταματήσει, επειδή ήρθαν από εκεί, από τον Καναδά», δήλωσε ο Πούτιν χωρίς να προβεί σε λεπτομέρειες.
Ο Nord Stream 1 είναι ο μεγαλύτερος αγωγός που τροφοδοτεί απευθείας με ρωσικό φυσικό αέριο την Ευρώπη. Αναμένεται να αρχίσει και πάλι τις εξαγωγές φυσικού αερίου αύριο Πέμπτη, έπειτα από εργασίες ετήσιας συντήρησης διάρκειας δέκα ημερών.
Ο Πούτιν υπαινίχθηκε νωρίτερα σήμερα, ότι ενδέχεται να υπάρξουν περαιτέρω μειώσεις σχετικά με τις προμήθειες φυσικού αερίου μέσω του αγωγού που καταλήγει μέσω της Βαλτικής Θάλασσας στην Γερμανία, που είναι η οικονομική δύναμη της Ευρώπης και η οποία εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τα ορυκτά καύσιμα της Ρωσίας.
Αύξηση τιμών μετά την προειδοποίηση Πούτιν
Νωρίτερα, ανοδικά κινούνταν οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη μετά το μήνυμα που έστειλε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ότι θα αρχίσουν ξανά οι ροές μέσω του αγωγού Nord Stream 1, αλλά σημαντικά μειωμένες.
Τα συμβόλαια για παράδοση τον Αύγουστο (TTF) αυξήθηκαν πάνω από τα 161 ευρώ η μεγαβατώρα ή κατά σχεδόν 5% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο μετά τις δηλώσεις του Πούτιν.
Στο 20% οι ροές αν δεν επιστραφεί η τουρμπίνα
Ο Ρώσος πρόεδρος έδωσε το πιο ξεκάθαρο σήμα έως τώρα ότι η Μόσχα σχεδιάζει να ξαναρχίσει την εξαγωγή τουλάχιστον κάποιας ποσότητας αερίου. Πρόσθεσε, όμως, ότι αν το τμήμα του αγωγού (η τουρμπίνα), το οποίο ήταν στη λίστα των κυρώσεων της Δύσης, δεν επιστραφεί στη Ρωσία, ο αγωγός θα λειτουργεί μόνο στο 20% της δυναμικότητάς του από την άλλη εβδομάδα, καθώς τότε θα πρέπει να σταλεί για συντήρηση ένα άλλο τμήμα του αγωγού.
Μετά από εντατικές διπλωματικές προσπάθειες της Γερμανίας, η τουρμπίνα είναι στον δρόμο της επιστροφής της από τον Καναδά.
«Αν έρθει και η άλλη (τουρμπίνα), θα λειτουργούν δύο. Αν όχι, μόνο μία, επομένως θα ρέουν 30 εκατ. κυβικά μέτρα την ημέρα», είπε ο Πούτιν σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση κορυφής στο Ιράν αργά την Τρίτη. Όπως είπε, θέλει να επιστρέψουν τα τμήματα του αγωγού στη Ρωσία μαζί με όλα τα έγγραφα.
Τι λένε οι traders
Οι τιμές του αερίου αυξήθηκαν καθώς οι traders δυσκολεύονται να βγάλουν νόημα από τις δηλώσεις του Πούτιν, σύμφωνα με το Bloomberg. Από τη μία πλευρά, είναι θετικές καθώς πολλοί στην αγορά περίμεναν να μην ξαναρχίσει καθόλου η ροή αερίου, αλλά οι όροι που έθεσε ο Πούτιν αυξάνουν την αβεβαιότητα.
«Είναι απόλυτα ξεκάθαρο ότι η Μόσχα μειώνει τις προμήθειες για γεωπολιτικούς λόγους – θέλει να δημιουργήσει μία ευρωπαϊκή κρίση αερίου τον χειμώνα για να γονατίσει την Ευρώπη, ώστε να μειώσει τη στήριξή της στην Ουκρανία», δήλωσε αναλυτής της Bluebay Asset Management.
Πριν τη διακοπή λειτουργίας του Nord Stream 1 την περασμένη εβδομάδα για τη συντήρησή του, η ροή αντιστοιχούσε μόνο στο 40% της δυναμικότητάς του, ενώ η Ρωσία μείωσε επίσης τις ροές και μέσω άλλων διαδρομών του αερίου, όπως μέσω της Ουκρανίας.
Σε όλη την Ευρώπη, αξιωματούχοι και επιχειρήσεις είναι σε εγρήγορση για το αν η Ρωσία θα ανοίξει ξανά τη στρόφιγγα. Η ΕΕ εργάζεται με την υπόθεση ότι οι ροές θα κοπούν και προσπαθεί να βρει τρόπους για να μειώσει την κατανάλωση, ενώ οι κυβερνήσεις σπεύδουν να διασφαλίσουν εναλλακτικές προμήθειες. Η απειλή των ελλείψεων αερίου υπονομεύει το ευρώ και εντείνει τους κινδύνους ύφεσης.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!