Δύσκολες επιλογές, όπως τη μείωση της παραγωγής τους ή την επιστροφή σε ρυπογόνες μορφές ενέργειας, καλούνται να κάνουν οι γερμανικές επιχειρήσεις καθώς η Ρωσία έχει μειώσει πολύ τις ροές του φυσικού αερίου και είναι ορατός ο κίνδυνος μίας πλήρους διακοπής τους.
Οι μειωμένες παραδόσεις από τη Ρωσία έχουν επιταχύνει τις προσπάθειες των γερμανικών βιομηχανιών να βρουν εναλλακτικούς τρόπους για τη λειτουργία των εργοστασίων τους, περιορίζοντας παράλληλα όσο το δυνατόν το επιπλέον κόστος.
H BASF και η Lanxess
O κολοσσός των χημικών, BASF, εξετάζει σε ποια εργοστάσιά της θα μπορούσε να μειωθεί πρώτα η παραγωγή, ενώ η ανταγωνίστριά της, Lanxess, πιθανόν να καθυστερήσει το κλείσιμο κάποιων ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων της που χρησιμοποιούν άνθρακα.
Καθώς η Gazprom μείωσε τις ροές αερίου προς τη Γερμανία, μέσω του Nord Stream 1, κατά 60% την περασμένη εβδομάδα, η βαυαρική εταιρεία Kelheim Fibre σκέφθηκε να μετατρέψει το εργοστάσιο παραγωγής ρεύματος της, ώστε να λειτουργεί με πετρέλαιο αντί για αέριο και ζήτησε από το κράτος οικονομική ενίσχυση για τη μετατροπή που θα κόστιζε τουλάχιστον 2 εκατ. ευρώ.
Χρειάζονται 6-8 μήνες για τη μετατροπή των εργοστασίων ρεύματος
«Η οικονομική κατάσταση συνέχισε να επιδεινώνεται και τα διαθέσιμα αποθεματικά μας μειώνονται γρήγορα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Wolfgang Ott. «Το πετρέλαιο έχει ένα μόνο πλεονέκτημα: Η προσφορά του είναι ασφαλής», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι η μετατροπή του εργοστασίου θα χρειαζόταν 6-8 μήνες.
Ο Ott είπε ότι ο όμιλος του είναι επίσης σε συζητήσεις για πιστωτικές γραμμές από την κρατική αναπτυξιακή τράπεζα KfW, η οποία έχει καταρτίσει ένα πρόγραμμα στήριξης για εταιρείες που πλήττονται από την εκτίναξη των τιμών του αερίου.
Η μεγαλύτερη μεταλλουργία χαλκού στην Ευρώπη, Aurubis, δήλωσε ότι αναζητεί εναλλακτικές, αλλά θεωρεί ακριβή και χρονοβόρα την προσαρμογή των εργοστασίων παραγωγής ρεύματος.
Οι παραπάνω εταιρείες είναι από τις πλέον ενεργοβόρες της Γερμανίας και πληρώνουν 17 δισ. ευρώ για ενέργεια ετησίως. Μέχρι την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, είχαν εστιάσει στη μείωση των εκπομπών άνθρακα στο πλαίσιο της προσπάθειας της Γερμανίας να επιτύχει τους στόχους της ΕΕ για το κλίμα. Τώρα, η μεγάλη προτεραιότητα είναι η επιβίωση, ακόμη και αν αυτό σημαίνει την επιβράδυνση των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Η χρήση πετρελαίου για την παραγωγή ρεύματος, όπως και του άνθρακα, επιβαρύνει πολύ το περιβάλλον και η ΕΕ αποφάσισε τη σταδιακή εξάλειψή της πριν από μία δεκαετία. Ιστορικά, τόσο το πετρέλαιο όσο και το αέριο κοστίζουν περισσότερο από τον άνθρακα. Τώρα, όλες οι πηγές ενέργειας είναι ακριβές.
Δημοπρασίες φυσικού αερίου από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας
Η γερμανική ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ανακοίνωσε την Τρίτη σχέδια για τη μείωση της χρήσης φυσικού αερίου από τις βιομηχανίας μέσω ενός συστήματος δημοπρασιών που ενθαρρύνει τις μεταποιητικές εταιρείες να καταναλώνουν λιγότερο.
«Εκατοντάδες χιλιάδες εταιρείες εργάζονται για αυτό (την εξοικονόμηση ενέργειας)», δήλωσε ο πρόεδρος της γερμανικής ένωσης βιομηχανιών, Siegfried Russwurm.
Η BASF, που είναι η μεγαλύτερη εταιρεία χημικών στον κόσμο από πλευράς πωλήσεων, επεξεργάζεται ένα έκτακτο σχέδιο για την εγκατάστασή της στο Λουντβιγκσχάφεν, η οποία είναι η πιο ενεργοβόρα της χώρας, καλύπτοντας μόνη της το 1% της συνολικής ζήτησης ρεύματος της χώρας.
Εφόσον η προσφορά δεν μειωθεί κάτω από το 50% της συνολικής ζήτησης αερίου της εγκατάστασης, η BASF θα μπορούσε να συνεχίσει τη λειτουργία της στο Λουντβιγκσχάφεν, αλλά με μείωση της παραγωγής.
Σταδιακή μείωση της παραγωγής
Η ακριβής μείωση θα εξαρτηθεί από τη διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου καθώς και του πετρελαίου, δήλωσε η BASF στο Reuters, προσθέτοντας ότι αν η προσφορά μειωνόταν σημαντικά κάτω από το 50% για μία μεγάλη περίοδο, θα έπρεπε να σταματήσει την παραγωγή.
Η εταιρεία πρόσθεσε ότι το ποια εργοστάσια θα έκλειναν πρώτα θα αποφασιζόταν μετά από συζητήσεις με τους πελάτες και τους πολιτικούς και ότι κάποια προϊόντα της είναι απαραίτητα για την παραγωγή τροφίμων, τη φαρμακοβιομηχανία και τις αυτοκινητοβιομηχανίες.
«Αν υπάρξει πίεση να κινηθούμε, θα πρέπει να συζητήσουμε με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων για το ποια εργοστάσια θα έπρεπε να κλείσουν πρώτα», σημείωσε.
Η μικρότερη, εξειδικευμένη εταιρεία χημικών, Lanxess, η οποία προέκυψε από τη διάσπαση της Bayer το 2005, αναζητεί τρόπους για να αποτρέψει το κλείσιμο εργοστασίων. Μία επιλογή είναι μία πιθανή καθυστέρηση της προγραμματισμένης σταδιακής διακοπής λειτουργίας των εργοστασίων ρεύματος στο Λεβερκούζεν και το Κρέφελντ.
Με πληροφορίες από Reuters
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!