Σε έντονη λεκτικό επεισόδιο ενεπλέκησαν δύο Έλληνες βουλευτές με τον τούρκο υπουργό Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ σε συνεδρίαση της κοινής επιτροπής του ΝΑΤΟ.
Οπως αναφέρει ο Σκάι, οι Έλληνες βουλευτές Σπήλιος Λιβανός και Μανούσος Βολουδάκης άσκησαν κριτική στον Τούρκο υπουργό για τις υπερπτήσεις πάνω από το Αιγαίο και το Κυπριακό με τον Ακάρ να αποχωρεί από την αίθουσα εκνευρισμένος από τις παρεμβάσεις.
Οι δύο πλευρές συναντήθηκαν κατά την κοινή συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ (NATO PA) και της Ειδικής Ομάδας Μεσογείου και Μέσης Ανατολής. Ο Ακάρ μοιράστηκε τις προσεγγίσεις της Τουρκίας σε θέματα άμυνας και ασφάλειας.
Όταν, ωστόσο, κλήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις που του απηύθυναν Λιθουανοί και Ισπανοί βουλευτές σχετικά με τις εξελίξεις στην Ουκρανία και το ΝΑΤΟ, ο Ακάρ αντέδρασε έντονα τη στιγμή που ένας από τους Έλληνες βουλευτής χρησιμοποίησε τη φράση «Συνεχίζεται να είστε κατακτητές στη βόρεια Κύπρο».
«Εάν λέτε ότι το βόρειο τμήμα της Κύπρου είναι υπό κατοχή, θέλετε να προκαλέσετε. Η Τουρκία δεν είναι κατακτητής στο βόρειο τμήμα της Κύπρου. Εκεί έγιναν σφαγές και πραξικοπήματα μέχρι το 1974. Οι ζωές των Ελλήνων και των Ελληνοκυπρίων βρίσκονταν σε κίνδυνο.
Εμείς ξεκινήσαμε την ειρηνευτική επιχείρηση το 1974. Μέχρι σήμερα ο νότος και ο βορράς ζουν σε ειρήνη και ηρεμία. Πρέπει να το δείτε αυτό. Δεν πρέπει να είμαστε προκατειλημμένοι. Το 2014, οι Τούρκοι αποδέχθηκαν το σχέδιο Ανάν του ΟΗΕ για λύση, παρά τις ελλείψεις του. Η ελληνική πλευρά δεν το αποδέχθηκε», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Χουλουσί Ακάρ.
Αγρια κόντρα
Ο Χουλουσί Ακάρ αναφερόμενος στη συνέχεια στο PKK/YPG κατηγόρησε και πάλι την Ελλάδα ότι εκπαιδεύει Κούρδους τρομοκράτες στο Λαύριο. Αμέσως παρενέβη Έλληνας βουλευτής λέγοντας ότι «δεν υπάρχει κάτι τέτοιο», με τον Χουλουσί Ακάρ να απαντά: «Μην λέτε ότι δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν γνωρίζει το στρατόπεδο του Λαυρίου στην Ελλάδα. Ομοίως, στη Σουηδία, τα μέλη του PKK/YPG κάνουν ό,τι θέλουν. Αυτό δεν συνάδει με τον ανθρωπισμό, τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αν δίνονται τόσες πολλές ευκαιρίες σε τρομοκράτες, είναι απολύτως φυσιολογικό να μην θέλουμε να είμαστε με αυτούς τους ανθρώπους», δήλωσε.
«Η τουρκική πολεμική αεροπορία πετά πάνω από τα ελληνικά νησιά», είπε ένας άλλος Έλληνας βουλευτής κι ο Τούρκος υπουργός Άμυνας απάντησε: «Ελληνικά αεροσκάφη εισήλθαν στην ηπειρωτική μας χώρα στις 27 Απριλίου και παραβίασαν τον εναέριο χώρο μας σε Ντάτσα, Ντιντίμ και Ντάλαμαν. Έρχεστε από την ηπειρωτική Ελλάδα στην ηπειρωτική Τουρκία και παραβιάζετε τον εναέριο χώρο μας, τί περιμένετε να κάνουμε από εδώ και πέρα; Υπάρχουν εικόνες ραντάρ, τις έχουμε μοιραστεί με τις συμμαχικές χώρες. Τους πληρώσαμε στις 28 Απριλίου».
Η επίλυση των προβλημάτων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας μπορεί να γίνει μέσω διαπραγματεύσεων, τόνισε ο Χουλουσί Ακάρ.
«Δηλώνουμε πάντα και επιμόνως ότι είμαστε υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων μέσω του διεθνούς δικαίου, των σχέσεων καλής γειτονίας και του διαλόγου. Ένας τρόπος είναι οι διερευνητικές επαφές, ο άλλος είναι οι συναντήσεις αποκλιμάκωσης της έντασης και ένας τρίτος οι συναντήσεις για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Μας ενδιαφέρουν οι συναντήσεις για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Γιατί τα προβλήματα έχουν πολλές ιστορικές, νομικές και πολιτικές διαστάσεις. Οι ειδικοί πρέπει να συναντηθούν και να τα συζητήσουν λεπτομερώς. Πραγματοποιήθηκαν οι τρεις πρώτες συναντήσεις. Δηλώσαμε ότι περιμένουμε την ελληνική πλευρά στην Άγκυρα για την τέταρτη συνάντηση. Ωστόσο, για δύο χρόνια δεν λάβαμε απάντηση. Υποστηρίξτε αυτές τις συναντήσεις, μιλήστε για αυτό το θέμα στη βουλή σας όταν επιστρέψετε, ας βρούμε μαζί ως τουρκο-ελληνικά κόμματα λύσεις στα προβλήματα».
Μετά τις απαντήσεις του υπουργού Ακάρ, ένας από τους Έλληνες βουλευτές είπε «δεν θα σας πω κι ευχαριστώ» και τότε ο υπουργός Ακάρ είπε: «Δεν αποτελεί δείγμα ελληνικής ευγένειας αυτό!».
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!