Μπροστά σε μια από τις πιο ενδιαφέρουσες και ίσως ανατρεπτικές βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία καλούνται σήμερα 49 εκατομμύρια Γάλλοι ψηφοφόροι.
Μόλις 2 μήνες μετά την επικράτηση του Εμμανουέλ Μακρόν έναντι της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, στις προεδρικές εκλογές του Απριλίου, που έδωσε μια ανάσα ανακούφισης στην Ευρώπη, ο Γάλλος πρόεδρος έχει αυτή τη φορά έναν ισχυρό αντίπαλο από το... αντίθετο άκρο.
Ο 70χρονος αριστερός ηγέτης Ζαν Λυκ Μελανσόν, κατάφερε να συσπειρώσει τα κόμματος της Αριστεράς, τους Σοσιαλιστές και τους Πράσινους στην Νέα Λαϊκή, Οικολογική και Σοσιαλιστική Ενότητα (NUPES), απέναντι στην συμμαχία του Εμμανουέλ Μακρόν την Ensemble! (Μαζί!).
Κι ενώ αρχικά οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι και οι βουλευτικές εκλογές δεν θα δυσκόλευαν τον Γάλλο πρόεδρο να κερδίσει την πλειοψφία των 577 εδρών της Εθνοσυνέλευσης, η διαφορά τις τελευταίες εβδομάδες μειώθηκε σημαντικά.
Πόσο κοντά στην πρωθυπουργία είναι ο Μελανσόν
Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του Politico ο συνασπισμός του Προέδρου Μακρόν πιθανόν δεν θα κερδίσει την πλειοψηφία και ο Μελανσόν (NUPES) βρίσκεται πολύ κοντά στην κατάκτηση της πρωθυπουργίας.
Μια ανατροπή στη γαλλική πολιτική σκηνή καθώς θα είναι η πρώτη κυβέρνηση «συγκατοίκησης» της Γαλλίας από το 2002 όπου ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός ανήκουν σε αντίπαλα κόμματα.
Και μπορεί ο Ζαν Λυκ Μελανσόν να έχει λίγες πιθανότητες να κερδίσει τις 289 έδρες που απαιτούνται για την απόλυτη πλειοψηφία, μπορεί όμως να κερδίσει αρκετές ώστε να καθίσει στην πρωθυπουργική καρέκλα.
Κι αυτό, γιατί σύμφωνα με δημοσκόπηση της Ipsos, οι Γάλλοι που ψήφισαν τον Μακρόν για να γλιτώσουν τη χώρα από την Μαρίν Λεπέν και τις στενές σχέσεις της με τη Ρωσία του Πούτιν, δεν ξεχνούν τις σκληρές μεταρρυθμίσεις του Μακρόν για το συνταξιοδοτικό που οδήγησε στην εμφάνιση των «κίτρινων γιλέκων».
Το ένα πέμπτο των ψηφοφόρων του Μακρόν στoν πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στρέφονται στο αριστερό ή δεξιό κόμμα στον πρώτο γύρο των σημερινών βουλευτικών εκλογών καθώς η ατζέντα αφορά πιιο εσωτερικά θέματα όπως η οικονομία και ο πληθωρισμός, οι υψηλές τιμές της ενέργειας, οι αυξήσεις των μισθών και φυσικά το συνταξιοδοτικό.
Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις στη Γαλλία εκτιμούν, ότι το αποτέλεσμα των δύο συνασπισμών (NUPES και Ensemble) θα έχουν μικρές διαφορές με τον Μελανσόν να πολλαπλασιάζει τις έδρες του οι οποίες μπορεί να προσεγγίσουν τις 200 με 230 και τον Μακρόν να διατηρεί το προβάδισμα σε έδρες (πάνω από 250) αλλά όχι 289 για την απόλυτη πλειοψηφία στην εθνοσυνέλευση των συνολικά 577 εδρών.
Σε ρόλο ρυθμιστή πάντως, οι δημοσκοπήσεις βλέπουν το δεξιό κόμμα των Ρεπουμπλικάνων, το οποίο αποδυναμωμένο όπως είναι δεν μπορεί να διεκδικήσει κάτι περισσότερο.
Μια δυσκολη συγκυβέρνηση
Το ενδεχόμενο ωστόσο ο Μελανσόν να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Γαλλίας, υπό την προεδρία του Μακρόν, δεν φαντάζει ως η ιδανική επιλογή καθώς ο Αριστερός ηγέτης έχει εκφράσει κατά καιρούς πολύ ακραίες αντιευρωπαϊκές, αντικαπιταλιστικές και αντι ΝΑΤΟικές απόψεις.
Επίσης απειλεί με «ανυπακοή» της Γαλλίας στις οδηγίες της ΕΕ και υπόσχεται 50 επιπλέον δισ. για την οικολογική μετάβαση, 75 δισ. για 1 εκατ. νέους διορισμούς στο δημόσιο , 125 δισ. για επιδόματα, αυξήσεις και «αναδιανομή πλούτου».
Αύξηση κατώτατου μισθού στα 1.500 ευρώ καθαρά, σύνταξη στα 60, πάγωμα αυξήσεων στα είδη πρώτης ανάγκης, φόρο στις επιχειρήσεις, φόρο μεγάλης περιουσίας. Ειδικό μισθό για όλους τους νέους, και εντελώς δωρεάν παιδεία (φαγητό, μεταφορά, βιβλία, εξωσχολικές δραστηριότητες, σχολικό υλικό), με κόστος 6,9 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο.
Κι ενώ μια παρόμοια συγκυβέρνηση έγινε την περίοδο 1997 – 2002 όπου ο κεντροδεξιός πρόεδρος Ζακ Σιράκ είχε υποχρεωθεί να έχει πρωθυπουργό του τον Σοσιαλιστή Λιονέλ Ζοσπέν, ο Μελανσόν φαίνεται ότι θα είναι πολύ μεγαλύτερος «μπελάς» για τον Μακρόν.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!