Ενα από τα πλέον εμβληματικά ξενοδοχεία του Λονδίνου, με ιστορία 220 χρόνων, το Claridge's είναι έτοιμο να επιστρέψει μετά την πανδημία ανοίγοντας την ανακαινισμένη ρετιρέ του σουίτα. Μια απρόσιτη επιτομή της πολυτέλειας την οποία μπορεί κανείς να απολαύσει έναντι 100.00ο στερλινών… τη βραδιά.
Όμως το Claridge's, δεν είναι ένα απλό ξενοδοχείο.
Είναι μια από τις πιο αριστοκρατικές κατοικίες της Βρετανίας και το κορυφαίο ξενοδοχείο του ομίλου Maybourne στο Λονδίνο. Είναι εκεί όπου ο Ουίνστων Τσόρτσιλ παραιτήθηκε το 1945 μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, έχοντας εξασφαλίσει ένα ασφαλές καταφύγιο στους βασιλιάδες και τις βασίλισσες της Νορβηγίας, της Ολλανδίας και της Ελλάδας.
Είναι όμως και το αγαπημένο καταφύγιο της Βασίλισσας Ελισάβετ, η οποία τρώει τόσο συχνά στις πριβέ αίθουσές του, που πολλοί χαριτολογώντας το αποκαλούν ως το «παράρτημα» του Παλατιού του Μπάκιγχαμ. Ανάμεσα στους διάσημους καλεσμένους του ήταν η Νταιάνα, η Ελίζαμπεθ Τέιλορ, η Όντρεϊ Χέπμπορν, η Lady Gaga και φυσικά πολλοί βασιλείς και κροίσοι.
Ενας Ιρλανδός απέναντι στη Βασιλική οικογένεια του Κατάρ
Κάτω όμως από το art deco λόμπι του ξενοδοχείου, στην αριστοκρατική περιοχή του Mayfair στο κέντρο της πόλης, μια διαμάχη απειλεί να τινάξει στον αέρια τις δισ. λίρες που δαπανήθηκαν για την ανακαίνιση της κορωνίδας της ξενοδοχειακής βιομηχανίας της Βρετανίας.
Ο Paddy McKillen, ο Ιρλανδός κατασκευαστής ακινήτων που κατείχε περίπου το ένα τρίτο του ξενοδοχειακού ομίλου που περιλαμβάνει το Claridge’s , το Berkeley και το Connaught από το 2004 και 2015, και μιας ομάδας επενδυτών από το Κατάρ που απέκτησαν τα ακίνητα το 2015 μετά από μια σφοδρή διαφωνία ιδιοκτησίας.
Η μάχη επικεντρώνεται στο πόσο αξίζουν τα πολυτελή ξενοδοχεία στην μετά κορονοιού εποχή όπου η βιομηχανία των Luxury ξενοδοχείων ανθεί καθώς οι επισκέπτες είναι πρόθυμοι να πληρώσουν χιλιάδες λίρες για να απολαυστική διαμονή μιας νύχτας.
Ο McKillen διεκδικεί δισεκ. στερλίνες καθώς ισχυρίζεται ότι εκτός από το 1,3 δις. λίρες που έλαβε το 2015 για την πώλησή του ποσοστού του η συμφωνία με τους επενδυτές από το Κατάρ, περιελάβανε και μελλοντικά κέρδη.
Οι όροι της σύμβασης φαίνονται ξεκάθαροι: Ο McKillen πρέπει να λάβει το 36% της αξίας των ξενοδοχείων μείον τις κεφαλαιουχικές δαπάνες. Ενα ποσό που είναι πραγματικά υπέρογκο αν αναλογιστεί κανείς την αξία του Claridge's και των άλλων ξενοδοχείων μετά την ανακαίνιση και επέκτασή τους.
Η πλευρά του ιρλανδού, εκτιμά ότι το επιπλέον ποσό είναι πάνω από 5 δισεκ. λίρες για τα ξενοδοχεία, όμως η Maybourne, η ξενοδοχειακή εταιρεία που ανήκει στον πρώην πρωθυπουργό του Κατάρ, σεΐχη Hamad bin Jassim bin Jaber al-Thani, και τον πρώην εμίρη της, Sheikh Hamad bin Khalifa al-Thani, αποδέχεται τη συμφωνία αλλά την αποτιμά διαφορετικά.
Επιπλέον, οι σεΐχηδες δεν αποδέχονται ότι η συμφωνία αφορά και τα τρία ξενοδοχεία, με το συμβόλαιο να καλύπτει ωστόσο τα Claridge's, Berkeley και Connaught, αλλά όχι τα ξενοδοχεία του Ομίλου στις ΗΠΑ και τη Γαλλία.
Η πιο ακριβή δικαστική διαμάχη της Βρετανίας
Ο ΜακΚίλεν, καθολικός από το Μπέλφαστ και στενός φίλος των U2 και του Μπόνο προσωπικά, αναμείχθηκε με τα ξενοδοχεία του Λονδίνου το 2004, όταν απέκτησε σχεδόν το 1/3 μιας κοινοπραξίας υπό την ηγεσία του Ιρλανδού επενδυτή Derek Quinlan.
Είχε χτίσει την περιουσία του σε ακίνητα, αλλά αυτή ήταν η πιο σημαντική συμφωνία του μέχρι σήμερα. Τα χρόνια που ακολούθησαν ήταν επιτυχημένα για το Claridge's, αλλά σημαδεύτηκαν από εντάσεις σχετικά με την ιδιοκτησία.
Το οικονομικό κραχ ήρθε γρήγορα μετά τη σύναψη της συμφωνίας, αφήνοντας την Quinlan με μη βιώσιμα χρέη που κινδύνευαν να κατασχεθούν από τη Nama, την ιρλανδική κρατική υπηρεσία που δημιουργήθηκε για να αντιμετωπίσει τα επισφαλή δάνεια.
Η Quinlan ζήτησε τότε βοήθεια από τους Σερ Ντέιβιντ και Σερ Φρέντερικ Μπάρκλεϊ, αφήνοντας απ’ έξω τον ΜακΚίλεν ο οποίος ξεκίνησε μια διαμάχη 50 εκατομμυρίων λιρών με τους Barclays για να προσπαθήσει να ανακτήσει τον έλεγχο των ξενοδοχείων σε μια από τις πιο δαπανηρές νομικές μάχες στην ιστορία των βρετανικών δικαστηρίων.
Ήταν τότε, που στράφηκε στο Κατάρ αναζητώντας τον «λευκό ιππότη» για να επιλύσει το ιδιοκτησιακό αδιέξοδο.
Το Κατάρ ήθελε να κατέχει το 100% των ξενοδοχείων, έτσι έκλεισε μια ασυνήθιστη συμφωνία που τώρα δοκιμάζεται. Η McKillen εμφανίστηκε χωρίς χρέη, αλλά με μια επικερδή επταετή συμφωνία διαχείρισης, η οποία θα λήξει τον Δεκέμβριο του 2022.
Η δυσκολία των δύο πλευρών επικεντρώνεται στην αξία των ξενοδοχείων και το ποσό που αναλογεί στον ιρλανδό για τα μελλοντικά κέρδη.
Ένας σύμβουλος ακινήτων με έδρα το Λονδίνο υποστήριξε πως δεδομένου ότι το Ritz πουλήθηκε για 800 εκατομμύρια £ ή £ 5 εκατομμύρια ανά δωμάτιο το 2020, το ανακαινισμένο Claridge's των 190 δωματίων, αξίζει «σημαντικά περισσότερα» από αυτό που πλήρωσαν οι επενδυτές του Κατάρ το 2015 για τρία υπερπολυτελή ξενοδοχεία του Λονδίνου.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!