Ο αφόρητος πληθωρισμός στην Τουρκία, που έφθασε το 73,5% τον Μάιο, «τσουρουφλίζει» τον Ερντογάν στις δημοσκοπήσεις.
Το πιο πρόσφατο γκάλοπ της εταιρείας MetroPoll δείχνει τη στήριξη στο κόμμα AKP του Ερντογάν να έχει κάνει βουτιά στο 26,5%, κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο από την ίδρυση του κόμματος.
«Ο πληθωρισμός είναι ο μόνος αντίπαλος του Ερντογάν καθώς οι τιμές τον σφυροκοπούν στις δημοσκοπήσεις», αναφέρει ο τίτλος δημοσιεύματος του Bloomberg.
Αν και οι αυξήσεις των τιμών είναι σημαντικές σε όλο τον κόσμο, λόγω των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα από την πανδημία και του πολέμου στην Ουκρανία, ο πληθωρισμός στην Τουρκία οφείλεται κυρίως στην εμμονή του Ερντογάν να επιβάλει μία χαλαρή νομισματική πολιτική κόντρα στην οικονομική θεωρία και για αυτό έχει φθάσει στην στρατόσφαιρα.
Αλλωστε, η γειτονική χώρα έχει διψήφιο πληθωρισμό την τελευταία πενταετία, όταν ακόμη στις άλλες χώρες το πρόβλημα αυτό ήταν ουσιαστικά ανύπαρκτο.
Η αλλόκοτη οικονομική θεωρία του Ερντογάν
Κανονικά, όταν ο πληθωρισμός φουντώνει σε μία οικονομία, η κεντρική τράπεζα αυξάνει τα επιτόκια για να επιβραδυνθεί η ζήτηση και να συγκρατηθούν οι τιμές. Στην Τουρκία, όμως, συμβαίνει το αντίθετο καθώς ο Ερντογάν ζητά από την κεντρική τράπεζα να μειώνει τα επιτόκια.
Από την αρχή του έτους, η κεντρική τράπεζα μείωσε το βασικό επιτόκιο στο 14% από 19%, με αποτέλεσμα ο πληθωρισμός να έχει διπλασιαστεί στο 73,5% που είναι ο υψηλότερος από το 1998.
Παρά τη νέα εκτίναξη του πληθωρισμού, ο Ερντογάν δεν αφήνει την κεντρική τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια και ζητά από τον κόσμο να κάνει υπομονή, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι ο υψηλός πληθωρισμός είναι παγκόσμιο πρόβλημα και ότι η μείωση της αγοραστικής δύναμης θα είναι προσωρινή.
Ωστόσο, καθώς οι κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ και άλλων χωρών αυξάνουν τα επιτόκια, η λίρα πιθανότατα θα υποτιμηθεί και άλλο, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο τις τιμές.
Οι τιμές που χρεώνουν τα τουρκικά εργοστάσια αυξήθηκαν 122% τον Απρίλιο, προμηνύοντας ότι οι Τούρκοι δεν έχουν δει τα χειρότερα όσον αφορά τον πληθωρισμό.
Ωστόσο, ο Ερντογάν δεν δείχνει να θέλει να εγκαταλείψει την αλλόκοτη θεωρία του, σύμφωνα με την οποία τα υψηλότερα επιτόκια ενισχύουν τον πληθωρισμό, το αντίθετο δηλαδή από ότι πρεσβεύει η οικονομική θεωρία.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!