Σε γεωπολιτικό στοίχημα για την Ευρωπαϊκή Ενωση εξελίσσονται οι μεγάλες καθυστερήσεις που καταγράφονται στο πλαίσιο της παράδοσης των εμβολίων, πέραν των προβλημάτων που προκαλούν για την αντιμετώπιση του κορονοϊόύ.
Η Ουγγαρία έγινε ήδη η πρώτη χώρα-μέλος της ΕΕ που στρέφεται σε Κίνα και Ρωσία για να καλύψει τις ανάγκες του πληθυσσμού σε εμβόλια, κάτι που φέρονται να κάνουν και οι υποψήφιες προς ένταξη βαλκανικές χώρες.
Παρά τη δέσμευση της ΕΕ προς τις έξι υποψήριες χώρες να στηριχθούν οικονομικά με το ποσό των 70 εκατ. ευρώ για την αγορά εμβολίων, οι καθυστερήσεις προκαλούν εύλογη ανησυχία και αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων, καθώς η αντιμετώπιση της πανδημίας δεν μπορεί να περιμένει.
Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάντερ Βούσιτς, ενισχύσει στην κατεύθυνση αυτή τους δεσμούς τόσο με την Κίνα όσο και με τη Ρωσία, που παραδοσιακά είναι στενός σύμμαχος της χώρας του. Οι προσπάθειές του δεν περιορίζονται μόνο στους πολίτες της χώρας του, αλλά έχουν στόχο να βρεθούν εμβόλιο τόσο για τη Βόρεια Μακεδονία, όσο και για τους σερβικούς πληθυσμούς σε Κόσοβο και Βοσνία Ερζεγοβίνη.
Ειδικά οι πολίτες των χωρών της πρώην Γιουγκοσλαβίας, θα πρέπει να σημειωθεί ότι έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία, ιδιαίτερα αναφορικά με το ποσοστό θανάτων.
Ως εκ τούτου, η στροφή προς Ρωσία και Κίνα μοιάζει με μονόδρομο, κάτι που δυντητικά, όπως επισημαίνυν ξένοι αναλυτές, θα μπορούσε να τους απομακρύνει από την ευρωπαϊκή «αγκαλιά».
Η κατάσταση αυτή απειλεί τις προσπάθειες για επίλυση χρόνιων διαφορών μεταξύ των γειτόνων, αλλά και ωθεί την περιοχή, όπως επισημαίνει το Bloomberg, εκτός τροχιάς της Ε.Ε. και ολοταχώς προς την αγκαλιά της Ρωσίας και της Κίνας.
Γεγονός που αντανακλά για μία ακόμη φορά την αποτυχία της ευρωπαϊκής πολιτικής στην συγκεκριμένη περιοχή, την οποία εδώ και χρόνια έχει τοποθετήσει σε δεύτερη μοίρα, προκειμένου να λυσει τα δικά της προβλήματα. Κάτι που ίσως θα κλήθεί να πληρώσει στο μέλλον.