Η Λιθουανία, η Σλοβακία, η Λετονία και η Εσθονία είναι οι πρώτες 4 χώρες της ΕΕ που θα ζητήσουν σήμερα και επισήμως τη δήμευση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που έχουν παγώσει από τις Βρυξέλλες, αλλά και τα αποθεματικά της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας για να χρηματοδοτήσει την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.
Σε κοινή επιστολή τους οι τέσσερις, που αποκαλύπτει το Reuters, καλούν την Κομισιόν να ξεκινήσει την προετοιμασία νέων κυρώσεων κατά της Μόσχας ώστε να χρησιμοποιήσει τα περιουσιακά στοιχεία για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας η οποία υπολογίζεται, σύμφωνα με το Κίεβο, σε 600 δισεκατομμύρια δολάρια. Ποσό που εκτιμάται ότι θα αυξηθεί καθώς ο πόλεμος συνεχίζει ακόμη.
«Ένα σημαντικό μέρος των δαπανών για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της αποζημίωσης για τα θύματα της ρωσικής στρατιωτικής επίθεσης, πρέπει να καλυφθεί από τη Ρωσία», αναφέρουν στην επιστολή τους οι 4 χώρες, η οποία πρόκειται να παρουσιαστεί σήμερα στους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ.
«Εν τέλει, εάν η Ρωσία δεν σταματήσει τη στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας, δεν θα πρέπει να παραμείνουν καθόλου οικονομικοί δεσμοί μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας – διασφαλίζοντας ότι κανένας από τους οικονομικούς πόρους, τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες μας δεν συνεισφέρει στη ρωσική πολεμική μηχανή», αναφέρει η επιστολή.
Οι τέσσερις χώρες σημείωσαν ότι η ΕΕ και οι ομοϊδεάτες χώρες έχουν ήδη δεσμεύσει περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν σε Ρώσους ιδιώτες και οντότητες που υπολογίζονται σε περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια ενώ έχει παγώσει άλλα 30 δισ δολάρια Ρώσων και Λευκορώσων ολιγαρχών.
Τα νομικά κολλήματα
«Πρέπει τώρα να εντοπίσουμε νομικούς τρόπους για να μεγιστοποιήσουμε τη χρήση αυτών των πόρων ως πηγή χρηματοδότησης – τόσο για το κόστος των συνεχιζόμενων προσπαθειών της Ουκρανίας να αντισταθεί στη ρωσική επιθετικότητα όσο και για τη μεταπολεμική ανοικοδόμηση της χώρας», ανέφεραν.
«Η δήμευση κρατικών περιουσιακών στοιχείων, όπως τα αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας ή η περιουσία κρατικών επιχειρήσεων, θα είναι ένα ακόμη μέσο πίεσης προς τη
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε την περασμένη Τετάρτη ότι μπορούσε να ελέγξει εάν ήταν δυνατή η κατάσχεση παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας σύμφωνα με τους εθνικούς και ευρωπαϊκούς νόμους, αλλά δεν ανέφερε τα αποθεματικά της Ρωσικής κεντρικής τράπεζας.
«Η δέσμευση περιουσιακών στοιχείων διαφέρει από την κατάσχεσή τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Κρίστιαν Γουίγκαντ. "Στα περισσότερα κράτη μέλη, αυτό δεν είναι δυνατό και απαιτείται ποινική καταδίκη για τη δήμευση περιουσιακών στοιχείων. Επίσης, από νομικής άποψης, οι ιδιωτικές οντότητες και τα περιουσιακά στοιχεία της κεντρικής τράπεζας δεν είναι τα ίδια", είπε.
Ωστόσο η Επιτροπή θα παρουσιάσει αργότερα αυτή την εβδομάδα πρόταση για να χαρακτηριστεί η παραβίαση περιοριστικών μέτρων έγκλημα στην ΕΕ, καθώς και πρόταση για αναθεώρηση και ενίσχυση των ισχυόντων κανόνων της ΕΕ για τη δήμευση και για ενίσχυση του συστήματος ανάκτησης και δήμευσης περιουσιακών στοιχείων.
«Σε περιπτώσεις όπου οι νόμιμοι τρόποι κατάσχεσης των περιουσιακών στοιχείων δεν θα εντοπιστούν, θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως μέτρο πίεσης και να αποδεσμευτεί μόνο όταν η Ρωσία αποζημιώσει την Ουκρανία για όλες τις ζημιές που προκλήθηκαν», δήλωσαν οι τέσσερις χώρες.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!