Νέα
  • ΓΔ: 1401.58 +0.28%
  • Τζίρος: 93,54 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

ΝΑΤΟ: Η Τουρκία μπλόκαρε τις ψηφοφορίες για ένταξη Φινλανδίας-Σουηδίας

Η Τουρκία εμπόδισε την αρχική απόφαση του ΝΑΤΟ να επεξεργαστεί το αίτημα της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στη στρατιωτική συμμαχία, θέτοντας εν αμφιβόλω τις ελπίδες για γρήγορη ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών.

Οι πρεσβευτές του ΝΑΤΟ συναντήθηκαν την Τετάρτη για να ξεκινήσουν τις ενταξιακές συνομιλίες ακριβώς την ίδια ημέρα που η Φινλανδία και η Σουηδία υπέβαλαν τις αιτήσεις τους.

Ωστόσο, η Αγκυρα σταμάτησε κάθε ψηφοφορία, σύμφωνα με άνθρωπο που έχει άμεση γνώση του θέματος, όπως μεταδίδουν οι Financial Times.

Καθυστερεί η διαδικασία

Η αναβολή εγείρει αμφιβολίες αν το ΝΑΤΟ θα είναι σε θέση να εγκρίνει το πρώτο στάδιο των αιτήσεων της Φινλανδίας και της Σουηδίας εντός μίας ή δύο εβδομάδων, όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας του, Γενς Στόλτενμπεργκ. Θέτει, επίσης, το πλαίσιο για μία έντονη διπλωματία πολλών ημερών μεταξύ των ΗΠΑ, της Τουρκίας, της Φινλανδίας και της Σουηδίας για το θέμα αυτό.

Τούρκος αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι η Αγκυρα φρέναρε τη διαδικασία, αλλά επέμεινε ότι η Τουρκία δεν αποκλείει την προοπτική ένταξης των δύο σκανδιναβικών χωρών. «Δεν λέμε ότι δεν μπορούν να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ», είπε, προσθέτοντας: «Απλώς ότι πρέπει να είμαστε στο ίδιο μήκος κύματος, στην ίδια σελίδα, σχετικά με την απειλή που αντιμετωπίζουμε. Θέλουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία… Οσο ταχύτερα επιτύχουμε μία συμφωνία, τόσο ταχύτερα θα μπορούν να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την ένταξη».

Η ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών πρέπει να εγκριθεί και από τα 30 σημερινά μέλη του ΝΑΤΟ, αλλά η διαδικασία αυτή θα είναι δυνατόν να ξεκινήσει μόνο αφού η συμμαχία εκδώσει ένα πρωτόκολλο ένταξης και προσκαλέσει τις δύο χώρες να ενταχθούν.

Το ΝΑΤΟ δεν έκανε κάποιο σχόλιο, επαναλαμβάνοντας τις επισημάνσεις του Στόλτενμπεργκ ότι «τα συμφέροντα ασφάλειας όλων των συμμάχων πρέπει να ληφθούν υπόψη (και) είμαστε αποφασισμένοι να λύσουμε όλα τα θέματα και να έχουμε γρήγορα μία συμφωνία».

Ερντογάν: Ζητήσαμε να απελάσουν 30 τρομοκράτες και δεν το έκαναν

Μιλώντας σήμερα στην τουρκική Βουλή, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν  επιτέθηκε στους δυτικούς συμμάχους για το ότι δεν σέβονται την ευαισθησία της Αγκυρας όσον αφορά την τρομοκρατία και κατηγόρησε τις δύο σκανδιναβικές χώρες ότι αρνούνται να απελάσουν 30 άτομα, τα οποία κατηγορούνται στην Τουρκία για υποθέσεις τρομοκρατίας.

«Ζητήσαμε 30 τρομοκράτες. Αυτοί είπαν: ‘δεν τους δίνουμε’», είπε ο Ερντογάν, προσθέτοντας: «Δεν παραδίνετε τους τρομοκράτες, αλλά θέλετε να ενταχθείτε στο ΝΑΤΟ. Δεν μπορούμε να πούμε ναι σε έναν οργανισμό ασφάλειας που στερείται ασφάλειας».

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να «κατανοούν, να σέβονται και να στηρίζουν» τις τουρκικές ευαισθησίες για τις ομάδες αυτές, αλλά πρόσθεσε: «Κανείς από τους συμμάχους μας δεν έδειξε τον σεβασμό που αναμέναμε στην ευαισθησία μας».

Η αντίθεση του Ερντογάν στην αποδοχή της Φινλανδίας και της Σουηδίας από τη συμμαχία ρίχνει τη σκιά της σε αυτό που οι ηγέτες του ΝΑΤΟ θέλησαν να χαρακτηρίσουν ως ιστορική στιγμή για τη συμμαχία.

Τον Μπάιντεν επισκέπτονται ο Φιλανδός πρόεδρος και η Σουηδή πρωθυπουργός

Ο Φιλανδός πρόεδρος, Σάουλι Νιινίστο και η Σουηδή πρωθυπουργός, Μαγκνταλένα Αντερσον, θα επισκεφθούν τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, την Πέμπτη σε μία προσπάθεια να αποσπάσουν τη στήριξή του για μία ταχεία επικύρωση, ξεπερνώντας την τουρκική αντίθεση.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, θα συναντηθεί σήμερα με τον Αμερικανό ομόλογό του, Αντονι Μπλίνκεν, στη Νέα Υόρκη.

Ο Νιινίστο δήλωσε: «Αν έχουμε μία γρήγορη εξέλιξη εκεί, αυτό θα βοηθήσει όλη τη διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα».

Κατηγορίες της Αγκυρας για υπόθαλψη Γκιουλενιστών 

Η Τουρκία έχει ερεθιστεί από αυτό που χαρακτηρίζει ως αποτυχία της Σουηδίας να λάβει μέτρα κατά μελών του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK), το οποίο έχει προχωρήσει σε ένοπλη σύγκρουση με το τουρκικό κράτος από τη δεκαετία του 1980.

Εχει κατηγορήσει, επίσης, τη Στοκχόλμη ότι υποθάλπει εξόριστα μέλη του κινήματος του Γκιουλέν, τον οποίο η Αγκυρα κατηγορεί για την απόπειρα πραξικοπήματος που συγκλόνισε την Τουρκία το 2016.

Η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Σαμπάχ δημοσίευσε σήμερα μία λίστα με αυτά που ανέφερε ως 10 αιτήματα της Αγκυρας από τις σκανδιναβικές χώρες. Σε αυτά περιλαμβάνεται η απαίτηση για περιορισμό των επαφών και της χρηματοδότησης του PKK και των θυγατρικών του στη Συρία, όπως και η λήψη μέτρων κατά μέσων ενημέρωσης στη Στοκχόλμη που συνδέονται με τον Γκιουλέν.

Η Φινλανδία και η Σουηδία επείγονται να έχουν διαβεβαιώσεις για την ασφάλειά τους, με τη Βρετανία, τη Νορβηγία, τη Δανία και την Ισπανδία να συμφωνούν να τις συνδράμουν, εφόσον δεχθούν επίθεση πριν γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ.

Ο Νιινίστο δήλωσε κατά τη διάρκεια χθεσινής επίσκεψής του στη Σουηδία ότι οι δύο χώρες ενθαρρύνθηκαν από την ήπια αντίδραση του Πούτιν και του υπουργού Εξωτερικών του, Σεργκέι Λαβρόφ, με τους δύο ηγέτες να φαίνεται να θεωρούν πως η Μόσχα θα ανεχθεί την ένταξή του στο ΝΑΤΟ.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ