Ένα σχέδιο 195 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη διακοπή της εισαγωγής ρωσικών ορυκτών καυσίμων έως το 2027, ετοιμάζει η ΕΕ, συνδυάζοντας την ταχύτερη ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την εξοικονόμηση ενέργειας με μετάβαση σε εναλλακτικές προμήθειες φυσικού αερίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Euractiv, οι Βρυξέλες επεξεργάζονται σχέδιο για μια σειρά μέτρων, τα οποία αναμένεται να δημοσιευτούν την επόμενη εβδομάδα και αποτελούν συνέχεια των σχεδίων της Επιτροπής που σκιαγραφήθηκαν στις 8 Μαρτίου μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Πρόκειται για μια συνέχεια του REPowerEU, του σχεδίου που εκπονήθηκε το Μάρτιο με στόχο να «εκμηδενιστεί» η εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο «πολύ πριν από το 2030» και συγκεκριμένα, κατά δύο τρίτα πριν από το τέλος του 2022.
Τα μέτρα που θα παρουσιαστούν την επόμενη εβδομάδα περιλαμβάνουν έναν συνδυασμό μη δεσμευτικών προγραμμάτων και συστάσεων που θα μπορούσαν να λάβουν οι εθνικές κυβερνήσεις, όπως η διακοπή του τεράστιου ταμείου ανάκαμψης της ΕΕ για την COVID-19 ώστε να απελευθερώσουν μεγαλύτερη χρηματοδότηση για την ενεργειακή μετάβαση.
Η Κομισιόν αναμένει ότι τα μέτρα θα απαιτήσουν επενδύσεις 195 δισεκατομμυρίων ευρώ, επιπλέον αυτών που απαιτούνται ήδη για την επίτευξη του κλιματικού στόχου της ΕΕ για το 2030, ο οποίος θα συμβάλει στη μείωση των ποσών που πληρώνει η Ευρώπη για τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία.
Χρηματοδότηση για τις ΑΠΕ
Για να φτάσουν το στόχο αυτό, οι Βρυξέλλες εξετάζουν το ενδεχόμενο να προτείνουν υψηλότερους στόχους για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ενεργειακή απόδοση.
Βάση αυτού αναμένεται το μερίδιο από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες να φτάσει στο 45% έως το 2030, αντικαθιστώντας την τρέχουσα πρόταση για 40%, και μείωση 13% στην κατανάλωση ενέργειας σε ολόκληρη την ΕΕ έως το 2030 σε σύγκριση με την αναμενόμενη χρήση, αντικαθιστώντας την τρέχουσα πρόταση της Επιτροπής κατά 9%.
Μεταξύ άλλων υπάρχουν προτάσεις για τροποποιήσεις στη νομοθεσία της ΕΕ για την επιτάχυνση των προθεσμιών αδειοδότησης για ορισμένα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και νέα προγράμματα της ΕΕ για την εκκίνηση μεγάλης κλίμακας εγκατάστασης ηλιακής ενέργειας και την ανοικοδόμηση της ηλιακής βιομηχανίας της Ευρώπης.
Οι Βρυξέλλες θα περιγράψουν επίσης σχέδια για παραγωγή 10 εκατομμυρίων τόνων ανανεώσιμου υδρογόνου έως το 2030 και εισαγωγή άλλων 10 εκατομμυρίων τόνων, υποστηριζόμενη από νομοθεσία που θα ορίζει ποιοι τύποι υδρογόνου μπορούν να θεωρηθούν ως ανανεώσιμοι.
Η ΕΕ θα σκιαγραφήσει επίσης τη δυνατότητα αύξησης των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG από χώρες όπως η Αίγυπτος, το Ισραήλ και η Νιγηρία, καθώς και την υποδομή που απαιτείται για την αντικατάσταση των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!