Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ θα αποφασίσει σήμερα αν θα ξεκινήσει έρευνα για φερόμενες παραβιάσεις από ρωσικά στρατεύματα στην περιοχή του Κιέβου που σύμφωνα με την Ουκρανία αποτελούν εγκλήματα πολέμου.
Πρόταση ψηφίσματος που κατέθεσε η Ουκρανία και υποστηρίχθηκε από άλλες 50 χώρες θα αναθέσει την εντολή στη νεοσυσταθείσα Επιτροπή Έρευνας να ερευνήσει συμβάντα στις περιοχές γύρω από το Κίεβο που είχαν καταληφθεί προσωρινά από ρωσικά στρατεύματα.
Η επιτροπή θα ετοιμάσει έκθεση έως τις αρχές του επόμενου έτους.
"Οι περιοχές... που τέθηκαν υπό ρωσική κατοχή στα τέλη Φεβρουαρίου και τον Μάρτιο έχουν υποστεί τις πιο φρικτές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ευρωπαϊκή ήπειρο τις τελευταίες δεκαετίες", δήλωσε στο Συμβούλιο η Εμίνε Ντζαπάροβα, πρώτη αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας.
Εκπρόσωπος της ρωσικής αποστολής στα Ηνωμένα Έθνη δεν έχει σχολιάσει προς το παρόν την πιθανότητα διεξαγωγής έρευνας για εγκλήματα πολέμου.
Η Ρωσία αρνείται ότι στοχοποιεί αμάχους και αποκαλεί τις ενέργειές της στην Ουκρανία από τις 24 Φεβρουαρίου "ειδική στρατιωτική επιχείρηση" για να αφοπλίσει τη χώρα και εξαλείψει αυτό που το Κρεμλίνο αποκαλεί αντιρωσικό εθνικισμό που υποκινείται από τη Δύση. Η Ουκρανία και η Δύση λένε πως η Ρωσία εξαπέλυσε έναν απρόκλητο επιθετικό πόλεμο.
Η συμμετοχή της Ρωσίας στο 47μελές Συμβούλιο ανεστάλη τον περασμένο μήνα λόγω καταγγελιών για παραβιάσεις στην Ουκρανία, αν και η Μόσχα λέει ότι αποχώρησε. Σύμφωνα με τους κανόνες του ΟΗΕ, ο εκπρόσωπός της έχει το δικαίωμα να λάβει τον λόγο στη σημερινή συνεδρίαση αλλά η θέση της είναι κενή.
Στην ίδια σύνοδο, η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ είπε πως υπάρχουν πολλά παραδείγματα για ενδεχόμενα εγκλήματα πολέμου στη χώρα μετά την ρωσική εισβολή, λέγοντας πως 1.000 πτώματα έχουν εντοπιστεί μέχρι τώρα στην περιοχή του Κιέβου,
"Η κλίμακα των παράνομων φόνων, περιλαμβανομένων ενδείξεων για συνοπτικές εκτελέσεις σε περιοχές βόρεια του Κιέβου, είναι συγκλονιστική", είπε η Μισέλ Μπατσελέτ.
Δεκάδες χώρες μίλησαν υπέρ του σχεδίου ψηφίσματος που θα ζητεί επίσης από την Μπατσελέτ να κάνει μια ενημέρωση στη σύνοδο του Ιουνίου για τις παραβιάσεις στην πολιορκούμενη από τις ρωσικές δυνάμεις πόλη-λιμάνι Μαριούπολη.
Έξω από το κτίριο του ΟΗΕ, διαδηλωτές ύψωσαν ένα τεράστιο πανό στο κίτρινο και το μπλε, τα χρώματα της σημαίας της Ουκρανίας που έγραφε: "Σώστε τη Μαριούπολη, σώστε το Αζοφστάλ", τη χαλυβουργία της πόλης.
"Με κοινή εργασία πρέπει να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα σε εκείνους εμπλέκονται σε αυτό τον θηριώδη κατ΄επιλογήν πόλεμο και να εξασφαλίσουμε ότι θα υπάρξει λογοδοσία", δήλωσε η Μισέλ Τέιλορ, πρέσβειρα του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο πρεσβευτής της Κίνας Τσεν Σου διαμαρτυρήθηκε για "πολιτικοποίηση" του Συμβουλίου, λέγοντας πως το ψήφισμα θα μπορούσε να "ρίξει λάδι στη φωτιά" των εντάσεων γύρω από την Ουκρανία.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!