Τον διχασμό της ΕΕ με αφορμή το εμπάργκο στην εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου προσπαθεί να αποφύγει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν η οποία βρίσκεται εν μέσω αντιμαχόμενων πυρών από χώρες που πιέζουν για ακόμη περισσότερες κυρώσεις και χώρες όπως η Ουγγαρία και η Σλοβακία που προέβαλαν μεγάλες αντιρρήσεις.
Ως λύση, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επέτρεψε την εξαίρεση της Σλοβακίας και Ουγγαρίας, για τις οποίες συντάχθηκαν ειδικές ρυθμίσεις για να δοθεί στις δύο χώρες ένας επιπλέον χρόνος για να προσαρμοστούν στην απαγόρευση.
Ωστόσο, η κυβέρνηση του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν εξέφρασε σημαντικές επιφυλάξεις και δήλωσε ότι ενδέχεται να μην είναι σε θέση να υποστηρίξει το πακέτο κυρώσεων ούτε μετά το τέλος του 2023.
Ένα βήμα παραπάνω έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας της Σλοβακίας ο οποίος μιλώντας στο Politico υποστήριξε πως η χώρα του υποστήριξε τις κυρώσεις της ΕΕ, αλλά θα χρειαστεί τουλάχιστον μέχρι το 2025 για να προετοιμαστεί για το εμπάργκο στο πετρέλαιο.
Κάλεσε δε, τις άλλες χώρες της ΕΕ να επιδείξουν αλληλεγγύη με την περιοχή, υποστηρίζοντας ότι οι προτάσεις δεν θα ασκήσουν πίεση μόνο στις προμήθειες πετρελαίου για τη Σλοβακία, αλλά και για την Αυστρία, την Τσεχία και την Ουκρανία.
Στον αντίποδα, η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής, που υποστηρίζουν ότι η επιβολή εμπάργκο σε έξι μήνες κι όχι άμεσα είναι ήδη οδυνηρά αργή.
Σύμφωνα με το Politico, το ζήτημα που καλείται να διαχειριστεί η φον ντερ Λάιεν είναι το εάν η Ουγγαρία και η Σλοβακία παίζουν ένα σκληρό στρατηγικό παιχνίδι για να εξασφαλίσουν καλύτερους όρους και περισσότερες παραχωρήσεις δεδομένου ότι η ΕΕ χρειάζεται ομόφωνη υποστήριξη και από τις 27 χώρες της ΕΕ για να προχωρήσει.
Ευρωπαίοι διπλωμάτες και αξιωματούχοι δήλωναν χθες στο politico, κατά την πρώτη ημέρα της συνάντηση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, ότι περίμεναν πως η Ουγγαρία και η Σλοβακία θα συμμετάσχουν τελικά στις ενεργειακές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, εάν καταφέρουν να κερδίσουν περισσότερες παραχωρήσεις.
Οι «κόκκινες γραμμές» Ελλάδας και Κύπρου
Το προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα της σταδιακής κατάργησης του ρωσικού πετρελαίου δεν ήταν η μόνη ανησυχία που αντιμετώπισαν οι χώρες της ΕΕ την Τετάρτη.
Η Ελλάδα, η Κύπρος και η Μάλτα έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την πρόταση της Επιτροπής να απαγορεύσει στα πλοία που φέρουν σημαία ΕΕ ή ελέγχονται από την ΕΕ να μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο σε τρίτες χώρες.
Οι τρεις χώρες του Ευρωπαϊκού νότου φοβούνται, ότι χωρίς μια διεθνή συμφωνία, το μέτρο θα βλάψει την ΕΕ περισσότερο απ ότι τη Ρωσία, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος η απαγόρευση να αφήσει μεγάλη χώρο και να ευνοήσει πλοία με σημαία Κίνας, Τουρκίας ή Παναμά.
Παρόμοιες ανησυχίες έχουν εκφράσει και ορισμένες από τις σκανδιναβικές χώρες και την Ολλανδία σχετικά με την προτεινόμενη απαγόρευση τριών ακόμη κρατικών ρωσικών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών, μια κίνηση που αποσκοπεί στην πάταξη της προπαγάνδας του Κρεμλίνου μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Οι χώρες αυτές έχουν εκφράσει την ανησυχία για την προστασία της ελευθερίας του λόγου.
Παρά τις διαφωνίες η ελπίδα παραμένει ζωντανή με διπλωματικούς κύκλους να υποστηρίζουν ότι το πακέτο των νέων κυρώσεων θα συμφωνηθεί από τις χώρες της ΕΕ μέχρι το τέλος της εβδομάδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!