Στο υψηλότερο επίπεδο 10ετίας εκτινάχθηκαν τα τριμηνιαία κέρδη της BP μετά την έκρηξη των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, εντείνοντας τις φωνές για μία έκτακτη φορολογία των υπερκερδών ώστε να βοηθηθούν οι βρετανικές οικογένειες που είδαν τους λογαριασμούς τους να φουσκώνουν.
Ο πετρελαϊκός κολοσσός ανακοίνωσε κέρδη 6,2 δισ. δολαρίων για το πρώτο τρίμηνο του 2022 έναντι 2,6 δισ. δολαρίων στην αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Τα λειτουργικά κέρδη της BP διογκώθηκαν καθώς οι τιμές του αερίου και του πετρελαίου εκτοξεύθηκαν λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης
Η σκιώδης υπουργός Οικονομικών του Εργατικού Κόμματος, Ρέιτσελ Ριβς, δήλωσε ότι «δεν μπορεί να αγνοηθεί» το επιχείρημα για τη φορολόγηση των υπερκερδών ώστε να βοηθηθούν τα βρετανικά νοικοκυριά που στενάζουν από τους υψηλούς λογαριασμούς.
Αντίστοιχα, ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Εντ Ντέιβι, ζήτησε την έκτακτη φορολόγηση των ενεργειακών εταιρειών. «Η άρνηση της συντηρητικής κυβέρνησης να επιβάλει εφάπαξ φόρο στα υπερκέρδη των πετρελαϊκών εταιρειών δεν μπορεί να δικαιολογηθεί», δήλωσε στο BBC, προσθέτοντας: «Η BP πλέει σε εξωπραγματικά κέρδη ενώ εκατομμύρια άνθρωποι δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς».
Ο Ντέιβι είπε ότι οι ενεργειακές εταιρείες πρέπει «να πληρώσουν λίγο περισσότερο». «Πρόκειται για μία ασυγχώρητη έλλειψη καθοδήγησης του Μπόρις Τζόνσον σε μία περίοδο εθνικής κρίσης. Οι πετρελαϊκές εταιρείες μοιράζουν τεράστια μερίσματα και επαναγοράζουν μετοχές, θα μπορούσαν εύκολα να πληρώσουν λίγο περισσότερο για να βοηθήσουν τους ευάλωτους», τόνισε.
Η βουλευτής του Κόμματος των Πρασίνων, Καρολάιν Λούκας, υποστήριξε επίσης την επιβολή εφάπαξ φορολογίας στα ουρανοκατέβατα κέρδη για να στηριχθούν τα νοικοκυριά.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο γενικός γραμματέας της ένωσης συνδικάτων (TUC), Φράνσις ο’ Γκρέιντι, σημειώνοντας: «Σε μία περίοδο που τα νοικοκυριά σε όλη τη Βρετανία σφυροκοπούνται από την έκρηξη των λογαριασμών και των τιμών, τα κέρδη αυτά είναι αισχρά. Η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει τις δικαιολογίες και να επιβάλει μία έκτακτη φορολογία στις εταιρείες πετρελαίου και αερίου».
Διχασμένη η βρετανική κυβέρνηση
Η βρετανική κυβέρνηση φαίνεται να είναι διχασμένη για το θέμα αυτό, με τον υπουργό επιχειρήσεων, Κουάζι Κβάρτνεγκ, να δηλώνει στο Sky News: «Δεν ήμουν ποτέ οπαδός έκτακτων φόρων. Ημουν πολύ σαφής για αυτό δημόσια, θεωρώ ότι αποθαρρύνει τις επενδύσεις και ο λόγος που θέλουμε να έχουμε επενδύσεις είναι επειδή δημιουργούν θέσεις εργασίας, δημιουργούν πλούτο και επίσης μας δίνουν ενεργειακή ασφάλεια».
Προηγουμένως, ο υπουργός Οικονομικών, Ρίσι Σουνάκ, είχε δηλώσει ότι θα διερευνούσε μία τέτοια πολιτική, αν οι εταιρείες δεν επένδυαν αρκετά για την ενεργειακή ασφάλεια της Βρετανίας.
Ζημιές 24,4 δισ. δολαρίων λόγω αποχώρησης από τη Ρωσία
«Στηρίζουμε τη Βρετανία», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της BP, Μπέρναρντ Λούνι, ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα τριμήνου. «Σε ένα τρίμηνο που κυριαρχείται από τα τραγικά γεγονότα στην Ουκρανία και τη μεταβλητότητα στις ενεργειακές αγορές, η εστίαση της BP ήταν στην παροχή της αξιόπιστης ενέργειας που χρειάζονται οι πελάτες μας», πρόσθεσε, μιλώντας σε επενδυτές.
Η εταιρεία ανακοίνωσε σχέδια για επένδυση 18 δισ. στερλινών στη Βρετανία έως το 2030 στους τομείς του πετρελαίου και του αερίου, της αιολικής ενέργειας, του υδρογόνου και των υποδομών για ηλεκτρικά οχήματα.
Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι αποδέχθηκε ζημιές συνολικού ύψους 24,4 δισ. δολαρίων, οι οποίες δεν συνεπάγονται χρηματικές πληρωμές, για να καλύψει την έξοδό της από τη Ρωσία, όπου εγκατέλειψε το μερίδιό της 19,75% στη ρωσική εταιρεία Rosneft.
Αν ληφθεί υπόψη το κόστος αυτό, η BP κατέγραψε ζημίες 20,3 δισ. δολαρίων στο πρώτο τρίμηνο. «Η απόφασή μας τον Φεβρουάριο για την έξοδο από τη συμμετοχή στη Rosneft οδήγησε στις σημαντικές μη ταμειακές επιβαρύνσεις και απώλειες που ανακοινώσαμε σήμερα, αλλά δεν μετέβαλε τη στρατηγική μας, το χρηματοπιστωτικά πλαίσιο ή τις προσδοκίες μας για τις κατανομές στους μετόχους», είπε ο Λούνι.
Η μετοχή της BP αυξήθηκε 2% μετά την έναρξη της συνεδρίασης καθώς τα λειτουργικά κέρδη ήταν μεγαλύτερα από τα αναμενόμενα.
Διπλάσια τα καθαρά κέρδη της ExxonMobil
Η ExxonMobil ανακοίνωσε την Παρασκευή διπλάσια καθαρά κέρδη για το πρώτο τρίμηνο του έτους σε σχέση με πέρυσι, στο ύψος – μαμούθ των 5,4 δισ. δολαρίων, παρά την επιβάρυνσή της με ένα κόστος 3,4 δισ. δολαρίων λόγω της εξόδου της από τη ρωσική αγορά.
Αν εξαιρεθούν οι έκτακτοι παράγοντες, τα λειτουργικά κέρδη της υπετριπλασιάστηκαν σε 8,8 δiσ δολάρια από 2,7 δισ. δολάρια πριν από ένα έτος, ενώ τα έσοδά της εκτινάχθηκαν 53% στα 90,5 δισ. δολάρια.
Η Exxon ανακοίνωσε στις αρχές Μαρτίου, μία εβδομάδα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την έξοδό της από τη ρωσική αγορά και την επένδυσή της στο σχέδιο Sakhalin-1
Με πληροφορίες από yahoo finance
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!