H Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενεργοποίησε έναν ισχυρό νέο μηχανισμό, ο οποίος θα μπορούσε να καταλήξει στο να χάσει η Ουγγαρία ευρωπαϊκούς πόρους λόγω παραβιάσεων του κράτους δικαίου.
Είναι η πρώτη φορά που η Κομισιόν προσφεύγει στη χρήση ενός τέτοιου μέτρου μετά από προετοιμασία μηνών. Το Κολέγιο των Επιτρόπων συνεδρίασε σήμερα και έδωσε το «πράσινο φως» για τον μηχανισμό.
Σημαντική στιγμή για την ΕΕ
Η απόφαση αυτή αποτελεί μία σημαντική στιγμή για την ΕΕ, με τον μηχανισμό να δημιουργείται καθώς τα υφιστάμενα εργαλεία της δεν ήταν ικανά να αλλάξουν τη συμπεριφορά απείθαρχων χωρών.
Αξιωματούχος της Κομισιόν είπε σε δημοσιογράφους ότι η Ουγγαρία έχει τεθεί στο στόχαστρο λόγω «σοβαρών ανησυχιών» για τη χρήση των ευρωπαϊκών πόρων. Ο ίδιος αναφέρθηκε σε αμφιβολίες σχετικά με τη διαδικασία που η Ουγγαρία αναθέτει τις δημόσιες συμβάσεις και που ελέγχει τη χρήση των κοινοτικών πόρων, ενώ επέκρινε τη χώρα και για την έλλειψη διαφάνειας και την παρεμπόδιση αποτελεσματικών ανακρίσεων και άσκησης διώξεων.
Συνεχείς παραβιάσεις των κανόνων
Οι ανησυχίες αυτές, είπε ο αξιωματούχος, αγνοούνται για πάνω από μία δεκαετία και αναφέρθηκε σε «συνεχείς παραβιάσεις» χωρίς «οποιαδήποτε βελτίωση».
Η σημερινή απόφαση σηματοδοτεί την έναρξη μία πολύμηνης διαδικασίας, η οποία μπορεί να ολοκληρωθεί με την απώλεια από την Ουγγαρία σημαντικών ευρωπαϊκών πόρων, με την τελική απόφαση να λαμβάνεται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Η όποια μείωση της χρηματοδότησης θα χρειαστεί μία «ειδική πλειοψηφία» για να εγκριθεί, δηλαδή να έχει τη στήριξη τουλάχιστον του 55% των χωρών της ΕΕ που αντιστοιχούν τουλάχιστον στο 65% του πληθυσμού της.
Τι προβλέπει ο μηχανισμός
Με βάση τους κανόνες του μηχανισμού, η ΕΕ μπορεί να διακόπτει τη χρηματοδότηση όταν οι παραβιάσεις του κράτους δικαίου αφορούν, ή θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο, τον προϋπολογισμό της ΕΕ «με έναν σημαντικά άμεσο τρόπο».
Σύμφωνα με αξιωματούχους, η Κομισιόν επέλεξε να ενεργοποιήσει τελικά τον μηχανισμό κατά της Βουδαπέστης – και όχι κατά της Πολωνίας που είναι επίσης προβληματική αναφορικά με την τήρηση του κράτους δικαίου – λόγω της μεγάλης διαφθοράς σε υψηλό επίπεδο και της έλλειψης μίας κατάλληλης διαδικασίας δίωξης της δωροδοκίας στην Ουγγαρία.
Οι Βρυξέλλες και η Βουδαπέστη είχαν όλο και περισσότερες διαμάχες μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Ούγγρο πρωθυπουργό, Βίκτορ Ορμπαν πριν από μία και πλέον δεκαετία.
Με πληροφορίες από Politico
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!