Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Ρούβλι: Ράλι στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2020

Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2020 σκαρφάλωσε η ισοτιμία του ρουβλιού σήμερα, μετά την απρόσμενη μείωση του βασικού επιτοκίου της ρωσικής κεντρικής τράπεζας, ενώ οι χρηματιστηριακοί δείκτες ήταν ανάμεικτοι μετά την έγκριση του εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο από το αμερικανικό Κογκρέσο.

Η κεντρική τράπεζα μείωσε το βασικό επιτόκιό της στο 17% από 20%, πριν από την προγραμματισμένη τακτική συνεδρίασή της στις 29 Απριλίου, ενώ δήλωσε ότι είναι ανοικτή και σε άλλες μειώσεις στις επόμενες συνεδριάσεις.

Το ρούβλι επανήλθε γρήγορα σε ανοδική τροχιά, μετά από την ελαφρά πτώση της ισοτιμίας του που ακολούθησε την κίνηση της κεντρικής τράπεζας, με την οποία αντιστράφηκε εν μέρει η αύξηση που είχε γίνει μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Στο υψηλότερο επίπεδο από το 2020 έναντι του ευρώ 

Στις 14.16 (ώρα Ελλάδας), το ρούβλι κέρδιζε 1,8% και η ισοτιμία του διαμορφωνόταν στα 74,42 ρούβλια ανά δολάρια, πλησιάζονταςστο χθεσινό υψηλό επίπεδο των 74, 2625 δολαρίων.

Εναντι του ευρώ, η ισοτιμία του ρωσικού νομίσματος ενισχύθηκε σχεδόν 3% στα 79,10 ρούβλια, έχοντας για λίγο φθάσει στο επίπεδο των 79 ρουβλιών για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2020.

Η αιφνιδιαστική απόφαση για τα επιτόκια έγινε μετά τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Αντον Σιλουάνοφ, αυτή την εβδομάδα ότι το υπουργείο του συνεργάζεται με την κεντρική τράπεζα για μέτρα για να γίνει η ισοτιμία του ρουβλιού πιο προβλέψιμη και με μικρότερη μεταβλητότητα.  

Γιατί ανατιμάται το ρωσικό νόμισμα

Το ρούβλι, που έχει ανακάμψει πλήρως από τις απώλειες που είχε μετά τον πόλεμο, στηρίζεται από το μεγάλο πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας και τις υψηλές τιμές της ενέργειας και άλλων εμπορευμάτων καθώς τα capital controls.

Οι εξαγωγικές επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να μετατρέπουν το συνάλλαγμα που αποκτούν σε ρούβλια, ενώ η ζήτηση συναλλάγματος είναι περιορισμένη από την απαγόρευση αγοράς μετρητών σε δολάρια και ευρώ και από την προμήθεια 12% για την αγορά συναλλάγματος μέσω του διαδικτύου ή τραπεζών.

Με δεδομένη την ενίσχυση της ισοτιμίας του ρουβλιού, είναι πιθανή μία ανάκαμψη της ζήτησης συναλλάγματος, παρά την υψηλή προμήθεια, σύμφωνα με την Otkritie bank.

Με πληροφορίες από Reuters

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ