Καθώς η Ευρώπη ετοιμάζεται να ακολουθήσει τις ΗΠΑ με νέα πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία, αυξάνονται οι ενδείξεις ότι η Μόσχα βρίσκει τρόπους για να στηρίξει την οικονομία της.
Το Bloomberg αναφέρεται σε μία σειρά από πρόσφατες συμφωνίες της Ρωσίας με μεγάλες χώρες – όπως η Κίνα και η Ινδία – που είναι κατά των κυρώσεων, με αποτέλεσμα να περιορίζεται η αποτελεσματικότητά τους.
Η Κίνα αγοράζει ρωσικό άνθρακα και πετρέλαιο
Η Ρωσία ξεπούλησε όλο το πετρέλαιο Sokol από την Απω Ανατολή για τον επόμενο μήνα, ενώ πολλές κινεζικές εταιρείες αγόρασαν τον Μάρτιο ρωσικό άνθρακα με ρούβλια.
Επιπλέον, οι ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη αυξήθηκαν μετά την εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Το Bloomberg Economics εκτιμά ότι η Ρωσία θα εισπράξει 320 δισ. δολάρια από εξαγωγές ενέργειας φέτος, ποσό αυξημένο κατά ένα τρίτο σε σχέση με το 2021.
Η ισοτιμία του ρουβλιού έναντι του δολαρίου, η οποία είχε γκρεμιστεί αμέσως μετά την εισβολή, έχει ανακάμψει στα προ του πολέμου επίπεδα.
Η παραγωγή πετρελαίου στη Ρωσία μειώνεται τον Απρίλιο, αλλά το γεγονός ότι η χώρα μπορεί να συνεχίζει τις εξαγωγές ενέργειας και να στηρίζει το ρούβλι προκαλεί απογοήτευση στους ηγέτες της Δύσης.
Είναι αυτή η ανθεκτικότητα που δίνει κάποια νίκη στον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στη Ρωσία, παρά το ότι η χώρα απομονώνεται όλο και περισσότερο και ο στρατός της φεύγει από τμήματα της Ουκρανίας, σύμφωνα με το Bloomberg.
Οι ΗΠΑ συνειδητοποιούν τη μειωμένη αποτελεσματικότητα των κυρώσεων
Οι προειδοποιήσεις των ΗΠΑ στην Ινδία αυτή την εβδομάδα να μην ευθυγραμμιστεί με τη Μόσχα δείχνει τη συνειδητοποίησή τους για τους περιορισμούς των κυρώσεων σε έναν κόσμο που βασίζεται τόσο πολύ στο ρωσικό πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άλλα εμπορεύματα.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι οικονομικές και οι λοιπές κυρώσεις έχουν εξασθενήσει τη ρωσική οικονομία, αλλά δεν τη γονατίζουν ενόσω δεν μπορούν να σταματήσουν τις ροές εσόδων από τις εξαγωγές», έγραψε ο Patrick Honohan, εταίρος του γνωστού ινστιτούτου Peterson στην Ουάσιγκτον σε blog του.
Οι Ινδοί επωφελούνται από τις εκπτώσεις των τιμών
Καθώς η Ρωσία ανασυντάσσεται για μία νέα επίθεση στην Ανατολική Ουκρανία, η Κίνα ετοιμάζεται να δεχθεί τα πρώτα φορτία ρωσικών εμπορευμάτων που θα πληρωθούν σε γουάν καθώς αρκετές ρωσικές τράπεζες έχουν αποκλεισθεί από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Το ρωσικό πετρέλαιο, το οποίο υπό φυσιολογικές συνθήκες θα κατευθυνόταν σε ευρωπαϊκά ή αμερικανικά διυλιστήρια, πωλείται στην Ασία, όπου οι αγοραστές, ιδιαίτερα οι Ινδοί, επωφελούνται από τις μεγάλες εκπτώσεις.
Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική άμυνας, Γιόζεπ Μπορέλ, δήλωσε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ είναι πιθανό να συζητήσουν την επόμενη εβδομάδα την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Μιλώντας σήμερα στις Βρυξέλλες, σημείωσε ότι το εμπάργκο στο πετρέλαιο δεν περιλαμβάνεται στο τελευταίο πακέτο κυρώσεων, αν και αναμένει ότι οι υπουργοί θα το συζητήσουν τη Δευτέρα «και νωρίτερα ή αργότερα – ελπίζω νωρίτερα – θα συμβεί».
Η ζήτηση από την Ευρώπη για το ρωσικό αέριο αυξήθηκε τον Μάρτιο, με την κρατική ρωσική εταιρεία Gazprom να αυξάνει τις μέσες ημερήσιες πωλήσεις της σε βασικές ξένες αγορές κατά 17% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Η παράκαμψη των κυρώσεων δεν σημαίνει ότι δεν πλήττουν καθόλου τη ρωσική οικονομία. Ξένες εταιρείες εγκαταλείπουν τη χώρα και η ανεργία αναμένεται να διπλασιασθεί σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο και θα ξεπεράσει το 9% για πρώτη φορά μετά από μία δεκαετία, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις.
Με πληροφορίες από Bloomberg
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!