Παρά την πανδημία του κορονοϊού, η οικονομία της Κίνας είναι μία από τις ελάχιστες στον κόσμο που κατάφεραν να καταγράψουν θετικό πρόσημο, σημειώνοντας ανάπτυξη της τάξεως του 2,3%.
Πρόκειται για τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης που έχει καταγραφεί τα τελευταία 44 χρόνια, γεγονός που αντανακλά «τη σοβαρή και περίπλοκη κατάσταση που αντιμετώπισε η κινεζική οικονομία, τόσο εντός της χώρας, όσο και στο εξωτερικό (...) λόγω των τεράστιων συνεπειών της επιδημίας», όπως δήλωσε ο Νινγκ Τζιτζέ, στέλεχος της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας της Κίνας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίσημη εκτίμηση για την ανάπτυξη του ΑΕΠ είναι υψηλότερη από τις προβλέψεις αναλυτών που είχαν ερωτηθεί σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο μεσοσταθμικά (2%).
Είναι πάντως πολύ κατώτερη από αυτή που καταγραφόταν το 2019, όταν η κινεζική ανάπτυξη έφθασε το 6,1%, ήδη το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν τριών δεκαετιών.
Η πρώτη χώρα που χτυπήθηκε από την πανδημία, η Κίνα γνώρισε το πρώτο τρίμηνο ιστορική συρρίκνωση του ΑΕΠ της (–6,8%), εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων άνευ προηγουμένου, τα οποία παρέλυσαν τη δραστηριότητα.
Ωστόσο η σταδιακή βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης μετά την άνοιξη επέτρεψε στην οικονομία της να ανασάνει.
Το τελευταίο τρίμηνο του 2020, το ΑΕΠ επεκτάθηκε κατά 6,5%, επέστρεψε με άλλα λόγια στο επίπεδο όπου βρισκόταν πριν από την πανδημία, σύμφωνα με την κινεζική εθνική στατιστική υπηρεσία.
Αντίθετα με τις περισσότερες άλλες χώρες, που βυθίστηκαν σε ύφεση, «η κινεζική οικονομία κατέγραψε μια αξιοζήλευτη τροχιά το μεγαλύτερο μέρος του 2020», έκρινε ο αναλυτής Σιάο Τσουν Σου του οίκου αξιολόγησης Moody’s.
Αν και αντιμετωπίζεται συχνά με επιφύλαξη, το επίσημο ποσοστό ανάπτυξης εξετάζεται πάντα με μεγάλη προσοχή, με δεδομένο το ειδικό βάρος της Κίνας στην παγκόσμια οικονομία. Η χώρα χαρακτηρίζεται άλλωστε βαρόμετρο για την αναμενόμενη με αδημονία ανάκαμψη της παγκόσμιας ανάπτυξης.
Αυτό το 2,3% που οι δυτικές οικονομίες μόνο να ζηλεύουν μπορούν είναι για την Κίνα ο χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης από το τέλος της εποχής του Μάο, το 1976.
Πάντως η βιομηχανική παραγωγή έφθασε τον Δεκέμβριο στο υψηλότερο ποσοστό ανάπτυξης του 2020, αυξήθηκε κατά 7,3% σε ετήσια βάση.
Οι πωλήσεις λιανικής — βασικός δείκτης της κατανάλωσης στη χώρα — αντίθετα επιβραδύνθηκαν, αυξήθηκαν κατά μόλις 4,6% σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο, από 5% τον αμέσως προηγούμενο μήνα.