H Κίνα αναμένεται ότι θα ξεπεράσει τις ΗΠΑ ως η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου σε όρους ΑΕΠ έως το 2025, σύμφωνα με το Κέντρο Έρευνας για τα Οικονομικά και τις Επιχειρήσεις.
Την ίδια στιγμή, καθώς οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να παραδώσουν τα σκήπτρα τους ως η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, η Κίνα καλείται να διαχειριστεί τη διαρκώς αυξανόμενη απόσταση ανάμεσα στις εύρωστες και τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
Αν και η Κίνα ήταν η πρώτη οικονομία του πλανήτη που επλήγη από την πανδημία της νόσου Covid-19, ανέκαμψε σχετικά γρήγορα, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.
► Τα κινεζικά μπλοκμπάστερ ξεπέρασαν το Χόλιγουντ
Παρά τα γρήγορα αντανακλαστικά, τις θετικές προβλέψεις, αλλά και την ευελιξία που επιδεικνύει ο κρατικός μηχανισμός, το μεγαλύτερο μέρος των ανθρώπων της, που δεν εντάσσεται στην ελίτ, εξακολουθεί αντιμετωπίζει ολοένα και περισσότερες δυσκολίες στην προσπάθειά του να ανέλθει κοινωνικά, να καταξιωθεί και να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο της ζωής του.
Η ειδοποιός διαφορά, σύμφωνα με το Bloomberg, είναι ότι οι πλούσιοι Κινέζοι ξεκινούν από διαφορετική αφετηρία, δηλαδή μπορούν να δώσουν στα παιδιά τους μια μικρή ώθηση κατά την ανέλιξή τους είτε μέσω της εκπαίδευσης ή και της ακίνητης περιουσίας που τους παρέχεται.
Το gaokao - οι διαβόητες και φοβερές εισαγωγικές εξετάσεις για το κολέγιο της Κίνας, θεωρούνται ένα από τα πιο σημαντικά εμπόδια στην ευκαιρία για μια καλύτερη ζωή, παρά προθάλαμος, κυρίως λόγω του διαρκούς αυξανόμενου πληθυσμού των μαθητών, αλλά και της διεύρυνσης των διαφορών μεταξύ των κορυφαίων σχολείων της χώρας και όλων των υπόλοιπων.
Παράλληλα, οι τιμές των κατοικιών έχουν εκτοξευτεί στα ύψη, ακόμα και σε ακμάζουσες πόλεις όπως το Σενζέν, καθιστώντας την απόκτηση ιδιόκτητης κατοικίας σχεδόν ακατόρθωτη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός πως εργαζόμενοι στο Tech Hub της Κίνας, δεν μπορούν να αγοράσουν σπίτια.
1%
Μόλις το 1% κατέχει τη μερίδα του λέοντος σε πλούτο, σε αντίθεση με το κατώτατο 50% που ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.
Λιγότερο από το ένα πέμπτο
Μόλις ένας στους πέντε φοιτητές του κορυφαίου Πανεπιστημίου Tsinghua, προέρχεται από αγροτικές ή λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές της χώρας.
Οι τιμές των ακινήτων
43,5 φορές περισσότερο κοστίζει ένα διαμέρισμα Shenzen σε σχέση με το μέσο ετήσιο μισθό της πόλης.
Είναι σημαντικό
Η διασφάλιση της ομοιόμορφης κατανομής του πλούτου μεταξύ των 1,4 δισ. ανθρώπων της Κίνας αποτελεί προτεραιότητα για τον Πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας Xi Jinping, ο οποίος προσδοκά σε μία ακόμα θητεία.
Παρόλο που η χώρα κατάφερε να συγκρατήσει κυρίως τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας και η χώρα ανέκαμψε σχετικά γρήγορα, δεκάδες εκατομμύρια εργαζόμενοι με χαμηλό εισόδημα, υπέφεραν σε σύγκριση με προηγούμενες γενιές εργατών, αφού για πρώτη φορά είδαν από πρώτο χέρι τον τεράστιο πλούτο της χώρας να συγκεντρώνεται δυσανάλογα.
Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι το εργατικό δυναμικό της χώρας έχει υψηλότερες προσδοκίες, ωστόσο στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει το μείζον αυτό θέμα της ανισότητας, κινδυνεύει να δεχτεί σκληρή κριτική για ετερόχρονες μεταρρυθμίσεις.
Οι προτάσεις που σκέφτεται για επιβολή φόρων στην κληρονομιά, την περιουσία ή τον πλούτο, δεν έχουν εφαρμοστεί εν μέρει, λόγω των φόβων ότι θα βλάψουν την αναδυόμενη μεσαία τάξη της χώρας.
Παράλληλα, μια προσπάθεια αναθεώρησης του συστήματος εισαγωγικών εξετάσεων, εν μέσω σχολικής χρονιάς, μπορεί να αντιμετωπιστεί με έντονες αντιδράσεις από γονείς και μαθητές.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!