Μπορεί το σχέδιο οικονομικής στήριξης της αμερικανικής οικονομίας με 1,9 τρισ. δολάρια που ανακοίνωσε ο Τζο Μπάιντεν να ανακουφίσει τις ΗΠΑ, ωστόσο οι αναδυόμενες αγορές της Ασίας ίσως δεχτούν σοβαρό πλήγμα, καθώς οι εισροές κεφαλαίων προς αυτές θα μειωθούν σημαντικά.
Αυτό τουλάχιστον εκτιμά ο Τζέιμς Σάλιβαν, επικεφαλής μετοχικών ερευνών της JPΜorgan για την Ασία. Μιλώντας στο CNBC, o Σάλιβαν επεσήμανε ότι περισσότεροι επενδυτές έδειχναν προτίμηση στην Ασία σε σχέση με τις ΗΠΑ, τοποθετώντας σημαντικά κεφάλαια στις αγορές των χωρών της περιοχής.
Σαν αποτέλεσμα επί 18 συνεχόμενες εβδομάδες υπήρξαν μεγάλες εισροές κεφαλαίων στην Ασία, κάτι που κατά τον Σάλιβαν είναι πολύ πιθανό να τερματιστεί μετά το νέο σχέδιο που ανακοίνωσε ο Τζο Μπάιντεν, με τα κεφάλαια αυτά να επιστρέφουν στις ΗΠΑ.
Ο λόγος είναι εξαιρετικά απλός. Οι επενδυτές «ποντάρουν» σε αγορές που εκτιμούν ότι λόγω της οικονομικής δραστηριότητας θα τους αποφέρουν κέρδη. Το σχέδιο Μπάιντεν αναδιατάσσει τις ισορροπίες καθώς τα σχεδόν 2 τρισ. δολάρια είναι ένα ποσό που δυνητικά μπορεί να αναθερμάνει την αμερικανική οικονομία.
Σύμφωνα με τον αναλυτή της JPMorgan, η τράπεζα προέβλεπε προηγουμένως αύξηση του ΑΕΠ των ΗΠΑ κατά δυο εκατοστιαίες μονάδες, ως αποτέλεσμα της έλλειψης δημοσιονομικών κινήτρων. Και αυτό γιατί τα 900 δισ. που όλοι ανέμεναν ως πακέτο στήριξης ήταν μάλλον λίγα για μια οικονομία με το μέγεθος της αμερικανικής. Αντιθέτως, ένα ποσό της τάξης του 1,9 τρισ. αποτελεί θετική έκπληξη για την αγορά καθώς και για τα συνολικά επίπεδα οικονομικής ανάπτυξης στις ΗΠΑ.
Ο Σάλιβαν εκτιμά ότι ενώ έως τώρα οι ροές επενδυτικών κεφαλαίων στην Ασία υπήρξαν πολύ επιθετικές κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο μηνών, τους επόμενους μήνες θα μπορούσε να υπάρξει αντιστροφή αυτής της τάσης.
Πρώτο «θύμα»; Οι αγορές της Κίνας - που είχαν από τις υψηλότερες επιδόσεις σε περιφερειακό επίπεδο το 2020 – καθώς παρά τις εμπορικές εντάσεις με τις ΗΠΑ, αμερικανοί επενδυτές είχαν προβεί σε σημαντικές τοποθετήσεις κατά τη διάρκεια των προηγούμενων μηνών.