Νέα
  • ΓΔ: 1532.64 -0.45%
  • Τζίρος: 95,10 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Σύνοδος Κορυφής: Μάχη Βορρά - Νότου και συμβιβασμός για την ενέργεια - Στο κείμενο το πλαφόν

Πηγή: Eurokinissi

Ρητή αναφορά στην επιλογή επιβολής πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου περιέχει τελικά, μετά από σκληρή μάχη Βορρά - Νότου, το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ

Οι «27» κατέληξαν μετά από μια μαραθώνια και πολύωρη συνεδρίαση που κράτησε σχεδόν 9 ώρες σε έναν συμβιβασμό για τα αιτήματα του Νότου, που λίγο έλειψε να τινάξουν στον αέρα τη Σύνοδο

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε πριν από λίγο πως ήταν μια αρκετά δύσκολη συζήτηση, αλλά οι χώρες του Νότου άσκησαν πίεση και κατάφεραν να συμπεριληφθεί στο κείμενο συμπερασμάτων «μια ρητή αναφορά σε πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου ανάμεσα σε άλλες επιλογές, που καλούμε την ευρωπαική επιτροπή να εξετάσει προκειμένου να συμπιέσει τις τιμές του φυσικού αερίου. Έχουμε ζητήσει η πρόεδρος της Κομισιόν να μιλήσει με όλους τους βασικούς παίκτες, προκειμένου να προτείνει λύσεις μεταξύ των οποίων και το πλαφόν. Παραμένει ανοιχτό επίσης το ζήτημα του τρόπου που η τιμή του φυσικού αερίου επηρεάζει την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, η κομισιόν έχει συμφωνήσει να υποβάλλει προτάσεις εντός του Μαΐου».

Πρόσθεσε δε ότι «με μεγάλη χαρά ακούσαμε τις προτάσεις της Κομισιόν ότι η ΕΕ θα μπορεί κεντρικά να προμηθεύεται φυσικό αέριο από τις μεγάλες χώρες παραγωγούς του καυσίμου. Παρά τις δυσκολίες και τις μικρές εντάσεις που καταγράφηκαν στη συζήτηση, καταλήξαμε σε κοινά συμπεράσματα, που είναι θετικά ώστε η ΕΕ να παρέμβει και να χρησιμοποιήσει τη δύναμη της για να σπάσει το παιχνίδι των κερδοσκόπων και να μην χρηματοδοτούμε τελικώς τον πόλεμο της Ρωσίας. Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν είναι σε θέση να επωμιστεί μόνη της το βάρος των υπέρογκων τιμών».

Τέλος, ο πρωθυπουργός είπε ότι «ένα θέμα που θα μας απασχολήσει είναι η παγκόσμια επισιτιστική κρίση, έχω συγκαλέσει μία τέτοια σύσκεψη με την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την προσεχή Δευτέρα. δεν αφορά την χώρα μας αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για μία τέτοια κρίση».

Ο συνασπισμός των χωρών του Νότου, που είχαν συντονίσει τις γραμμές τους και στην πρόσφατη Σύνοδο των χωρών του Ευρωπαικού Νότου, φαίνεται πως συγκρούστηκε σφοδρά με το μέτωπο των χωρών του Βορρά, με προεξάρχοντα την Γερμανία και τον Καγκελάριο Όλαφ Σολτς. "Η πρόταση για επιβολή πλαφόν περιλαμβάνεται στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής και νομίζω πως εκεί θα στρέψει την προσοχή της η Κομισιόν για να δει πως μπορεί να εφαρμοστεί", εκτίμησε ο κ. Μητσοτάκης. 

Σκιαγραφώντας τις... μάχες χαρακωμάτων που μαίνονταν επί έξι και πλέον ώρες στις Βρυξέλλες, ο ίδιος εξήγησε πως υπάρχουν χώρες "που πιστεύουν δογματικά στην ρυθμιση των αγορών, χώρες που θεωρούν πως οι αγορές έχουν πάντα δίκιο. Αλλά η πλειοχψηφία των χωρών ασκήσαμε πίεση ότι δεν θα έχουμε συμπεράσματα αν δεν υπάρχει αναφορά στο πλαφόν και η κατεύθυνση προς την Ευρωπαική Επιτροπήείναι να μελετήσει παραπάνω το ζήτημα αυτό". 

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για κοινά συμπεράσματα που θα τα λάβουν υπόψη τους και οι αγορές ως μεγάλοι αγοραστές φυσικού αερίου

Η Ευρώπη δεν αποφασίζει σε μια νύχτα, είπε ο κ. Μητσοτάκης, υπήρχαν αντικρουόμενες απόψεις εντός του ευρωπαικού συμβουλίου για τα ζητήματα αυτά, "κάναμε  βήματα στη σωστή κατεύθυνση".

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κείμενο της Συνόδου επιτρέπει στις χώρες να ειδοποιούν την Κομισιόν αν θέλουν να πάρουν μέτρα που θα πηγαίνουν κόντρα στους ισχύοντες κανόνες της ΕΕ για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα μέτρα αυτά πρέπει να είναι προσωρινά και να μην υπονομεύουν την εσωτερική αγορά της ΕΕ, έτσι ώστε να μην διαμορφώνονται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ παραγωγών διαφορετικών χωρών.

Μάλιστα, το μεσημέρι της Παρασκευής, εν μέσω των διαβουλεύσεων, ο Ισπανός πρωθυπουργός είχε αποχωρήσει οργισμένος από την αίθουσα.

Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για την αντιμετώπιση της έκρηξης του ενεργειακού κόστους εξελίχθηκε σε θρίλερ εν μέσω διαφωνιών μεταξύ των χωρών του Βορρά και του Νότου, με τις πληροφορίες να θέλουν τον Ισπανό πρωθυπουργό, Πέδρο Σάντσεθ, να έχει απειλήσει με βέτο αν δεν υπάρξει συμφωνία με συγκεκριμένη φόρμουλα που θα θέτει υπό έλεγχο τις τιμές της ενέργειας. 

Η μαραθώνια συνεδρίαση διακόπηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, δύο φορές, με πληροφορίες του γαλλικού δικτύου France 24 να αναφέρουν ότι ο Ισπανός πρωθυπουργός απείλησε με βέτο, αν δεν υπάρξει απόφαση για το πλαφόν, ώστε να προστατευθούν οι καταναλωτές, με την οποία διαφωνούν χώρες, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, που φοβούνται ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε μείωση της παραγωγής.

Πληροφορίες από ισπανικά μέσα μεταφέρουν την άποψη ότι η Ισπανία κράτησε εποικοδομητική στάση στη συνεδρίαση, ενώ δημοσίευμα του infobae αναφέρει ότι ο Σάντσεθ εκνευρίστηκε κατά τη διάρκεια της Συνόδου με το tweet του France 24, επικρίνοντας τη σχετική διαρροή και έφυγε από τη συνεδρίαση.

Σύμφωνα με το Cadena SER και την El País, η ένταση ήταν τέτοια, που o Σάντσεθ σηκώθηκε και έφυγε αναστατωμένος, επειδή διέρρεαν συνομιλίες από τη συνάντηση και επειδή ο ίδιος κατηγορήθηκε ότι απείλησε να ασκήσει βέτο στα συμπεράσματα του Συμβουλίου, όπως είπε ο δημοσιογράφος του France24, Ντέιβ Κίτινγκ. Μάλιστα, ο Σάντσεθ, σύμφωνα με την El País, διάβασε το εν λόγω μήνυμα από τον ίδιο τον δημοσιογράφο, για να εξηγήσει στους υπόλοιπους ηγέτες τον θυμό του.

Ωστόσο, πηγές από άλλες αντιπροσωπείες ανέφεραν ότι ο Σάντσεθ πράγματι απείλησε με βέτο το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, αν δεν προχωρούσε η πρότασή του να αποσυνδεθεί η τιμή του φυσικού αερίου από την τιμή του ρεύματος ή αν δεν δινόταν μία διαφορετική λύση για την Ισπανία και την Πορτογαλία.

Η Γερμανία και η Ολλανδία είναι οι δύο χώρες που διατηρούν θέσεις πολύ διαφορετικές από αυτές της Ισπανίας, με την οποία συμφωνούν η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Γαλλία, το Βέλγιο και η Ιταλία που κατηγορούν, σύμφωνα με το Spain News, τον Γερμανό καγκελάριο, Ολαφ Σολτς ότι είναι αυτός που μπλοκάρει τη σύνοδο κορυφής.

Η ισπανική κυβέρνηση φέρεται να ζητά μια προσωρινή παρέμβαση στην αγορά και τον καθορισμό ορίου στην τιμή της ενέργειας, κάτι που βρίσκει αντίθεση από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ιδίως τη Γερμανία και την Ολλανδία, οι οποίες προειδοποιούν ότι ο περιορισμός στην τιμή του φυσικού αερίου στη χονδρική αγορά και η αποζημίωση των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας για τη διαφορά θα σήμαινε στρέβλωση της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε προχθές μία σειρά επιλογών, μεταξύ των οποίων και το πλαφόν στην τιμή του αερίου για την παραγωγή ρεύματος.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ