Νέα

ΚΟΣΜΟΣ

Οι κυρώσεις στους Ρώσους ολιγάρχες είναι μάλλον η... αχίλλειος πτέρνα του Πούτιν

Οι σκληρές οικονομικές κυρώσεις της Δύσης προς τη Ρωσία, μπορεί να ρίχνουν το ρούβλι και να απειλούν τις πολύτιμες ενεργειακές συμφωνίες της Μόσχας όμως έχουν και μια ακόμη σημαντική παράμετρο: Τους δισεκατομμυριούχους Ρώσους ολιγάρχες, που ζουν στη Δύση και κυρίως στη Βρετανία και το Μονακό και βρίσκονται αυτές τις ημέρες στο στόχαστρο.

Αυτοί φαίνεται να αποτελούν σύμφωνα με το Bloomberg Business, την «αχίλλειο πτέρνα του Πούτιν» καθώς κρατούν στα χέρια τους πολλά καυτά περιουσιακά στοιχεία που σχετίζονται με τον πλούτο της χώρας.

Ένας σκληρός επικριτής του Πούτιν

Ο Bill Browder, αμερικανό - βρετανός μεγαλοεπενδυτής, ιδρυσε τη δεκαετία του 1990 την Hermitage Fund, η οποία διαχειριζόταν τα περισσότερα και μεγαλύτερα ρωσικά κεφάλαια μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης. Εως το 1997 ήταν αποκλειστικός διαχειριστής ρωσικών κεφαλαίων ύψους 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων των ενεργειακών κολοσσών Gazprom, Surgutneftegaz, Unified Energy Systems και Sidanco, που αποτέλεσαν τον βασικό πυλώνα αναγέννησης της ρωσικής οικονομίας.

Εκείνη η χρονιά όμως ήταν η αρχή του τέλους της συνεργασίας του με τους Ρώσους. Ο Browder και ο Ρώσος δικηγόρος του Sergei Magnitsky (ο οποίος πέθανε σε ρωσική φυλακή) κατηγόρησαν Ρώσους επικεφαλής ενεργειακών κολοσσών, που ήταν κοντά σε κυβερνητικούς αξιωματούχους, για φορολογικές απάτες. Κάποιοι από αυτούς βρίσκονται τώρα στο στόχαστρο των κυρώσεων.

Ο Bill Browder, αμερικανό - βρετανός μεγαλοεπενδυτής διαχειριζόταν τα περισσότερα και μεγαλύτερα ρωσικά κεφάλαια μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης, έως το 1997

Ακολούθησαν πολιτικές και δικαστικές διώξεις του από τη Μόσχα η οποία τον κατηγόρησε για συνεργασία με τις Αμερικανικές αρχές χαρακτηρίζοντας τον «απειλή για την εθνική ασφάλεια». Έκτοτε, εκκρεμεί καταδικαστική απόφαση σε βάρος του από ρωσικό δικαστήριο ενώ η Μόσχα έχει ζητήσει την ενεργοποίηση διεθνούς εντάλματος σύλληψής του μέσω της Interpol, το οποίο έχει απορριφθεί με την αιτιολογία ότι η δίωξη είναι πολιτική.

Κι όλα αυτά, γιατί ο Browder γνωρίζει τα περιουσιακά στοιχεία των Ρώσων που βρίσκονται κοντά στον Βλαντίμιρ Πούτιν και πίσω από τις ρωσικές αυτοκρατορίες που χτίστηκαν πάνω στον φυσικό πλούτο της Ρωσίας.

Ο ιδιος μιλώντας στο Bloomberg υποστηρίζει σήμερα, ότι οι «κυρώσεις θα μπορούσαν να είχαν επιβληθεί εδώ και πολύ καιρό στους ρώσους ολιγάρχες, αλλά αυτό δεν έγινε, επειδή το ρωσικό χρήμα είναι γερά εδραιωμένο στις δυτικές οικονομίες. Στα ρετιρέ της Νέας Υόρκης, τα αρχοντικά στο Mayfair του Λονδίνου και σε παραθαλάσσιες επαύλεις στη νότια Γαλλία».

Η επιβολή κυρώσεων σε ολιγάρχες που έφτιαξαν την περιουσία τους με την ευλογία του Κρεμλίνου έχει ενοχλήσει τον Πούτιν που χαρακτήρισε τη Δύση «αυτοκρατορία του ψεύδους» και αύξησε το επίπεδο πυρηνικού συναγερμού της Ρωσίας.

«Βρήκαμε την αχίλλειο πτέρνα του», υποστηρίζει ο Browder. «Η Δύση επιβάλλει κυρώσεις στους ολιγάρχες, κι εκείνος απειλεί με πυρηνικό πόλεμο».

Βρετανία και Μονακό

Η Βρετανία καταρτίζει ήδη τη λίστα με τους Ρώσους δισεκατομμυριούχους που δραστηριοποιούνται στο έδαφός της καθώς δεν είναι λίγοι.

Το Λονδίνογκραντ (Londongrand) όπως είναι το παρατσούκλι που δόθηκε στη βρετανική πρωτεύουσα, επειδή λειτουργεί ως μαγνήτης του ρωσικού πλούτου από τη δεκαετία του 1990, δείχνει πόσο μεγάλη μπορεί να είναι η ζημιά όταν αυτές οι κυρώσεις επιβληθούν.

Ανάμεσα στους πλουσιότερους ολιγάρχες με περιουσιακά στοιχεία εκτός Ρωσίας είναι ο  μεγιστάνας μετάλλων Alisher Usmanov, οι δισεκατομμυριούχοι Mikhail Fridman και Petr Aven και ο μεγιστάνας του χάλυβα Alexei Mordashov.

Σε μια δήλωση στο Bloomberg News, ο Fridman και ο Aven κάλεσαν τη Ρωσία να τερματίσει αμέσως τον πόλεμο, αλλά δεν επέκριναν ευθέως τον Πούτιν. 

Ο δισεκατομμυριούχος Oleg Deripaska, ιδρυτής της εταιρείας αλουμινίου United Co. Rusal International PJSC, ο οποίος τελεί υπό τις κυρώσεις των ΗΠΑ από το 2018, κάλεσε κι αυτός για ειρηνευτικές συνομιλίες μέσω Telegram χωρίς να αναφέρει τον Πούτιν. 

Στις 2 Μαρτίου, ο Ρομάν Αμπράμοβιτς ανακοίνωσε οτι πουλά την ποδοσφαιρική ομάδα της Τσέλσι, την οποία κατείχε για σχεδόν δύο δεκαετίες ενω με τα 3 δισεκατομμύρια λίρες (4 δισεκατομμύρια δολάρια) που θα πάρει θα δημιουργήσει ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα για τα θύματα του πολέμου. Την ίδια στιγμή πουλά τα πανάκριβα ακίνητά του στο Λονδίνο ενώ πολλοί άλλοι Ρώσοι δισεκατομμυριούχοι στρέφονται στην αγορά χρυσού και πολύτιμων λίθων για να σώσουν μερίδιο της περιουσία τους.

Το Λονδίνο καθυστερεί

Όμως το Λονδίνο καθυστερεί σε σχέση με την ΕΕ και τις ΗΠΑ να επεκτείνει τη λίστα με τα ονόματα των ρωσων ολιγαρχών, αφήνοντας τους περιθώριο χρόνου να βρουν εναλλακτικές διεξόδους. 

Το Μονακό, είναι εδώ και χρόνια το καταφύγιο για ρωσικά χρήματα. Αν και με βαριά καρδιά το πριγκιπάτο ανακοίνωσε ότι δεσμεύει ρωσικά περιουσιακά στοιχεία και τηρεί τις κυρώσεις της ΕΕ, ενώ η Ελβετία εγκαταλείπει για πρώτη ίσως φορά, την ιστορική της ουδετερότητα για να κάνει το ίδιο.

Κι ενώ οι κυρώσεις σφίγγουν σαν κλοιός γύρω από τον Πούτιν, ο μεγαλύτερος φόβος είναι η ίδια η υπερηφάνεια του Ρώσου ηγέτη η οποία δεν θα του επιτρέψει να υποχωρήσει πριν πάρει αυτό που ήθελε από την αρχή. 

Ο Browder, που αποτέλεσε κάποτε από τους σημαντικότερους συνεργάτες του εκτιμά ότι «όσο ο Πούτιν είναι στριμωγμένος τόσο θα καταφύγει σε μια πιο δραστική στρατιωτική δράση.

«Η απάντησή του θα είναι ο βομβαρδισμός με τεράστιες απώλειες αμάχων απλά και μόνο για να δείξει σε όλους στη Δύση ότι δεν είναι τύπος με τον οποίο πρέπει να τα βάλουν».  Αλλά και να δείξει στους Ρώσους ολιγάρχες ότι παραμένει ισχυρός και δεν πρέπει να τον εγακταλείψουν.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ