Παγκόσμιο συναγερμό έχει προκαλέσει η είδηση πως ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, έδωσε διαταγή στη διοίκηση των ενόπλων δυνάμεων να θέσουν σε ετοιμότητα το πυρηνικό οπλοστάσιο της χώρας, εν μέσω κλιμάκωσης των ρωσικών επιθέσεων στην Ουκρανία. Αναφορά στην κατάσταση ετοιμότητας των πυρηνικών δυνάμεων της χώρας έκανε και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος υποστήριξε πως η χώρα του εξαναγκάστηκε να προχωρήσει σε αυτή την απόφαση.
Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, ο Πούτιν με αυτή την κίνηση δεν απειλεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα παρά το γεγονός πως στο διάγγελμά του για την κήρυξη πολέμου στην Ουκρανία είχε επίσης προειδοποιήσει τις χώρες που υποστηρίζουν την Ουκρανία ότι μπορεί να έχουν «συνέπειες που δεν έχουν δει ποτέ». Στην ουσία, όπως υποστηρίζει το δημοσίευμα, ο Ρώσος πρόεδρος αύξησε το επίπεδο συναγερμού των πυρηνικών δυνάμεων της Ρωσίας, αλλά όχι στο υψηλότερο επίπεδο.
Παράλληλα, αν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως «οι Αμερικανοί δεν θα πρέπει να ανησυχούν για έναν πυρηνικό πόλεμο», οι κινήσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν λαμβάνονται υπόψιν και αξιολογούνται πλέον ως σοβαρές από τη Δύση η οποία κάνει πλέον λόγο για μια «νέα κανονικότητα».
«Πρόκειται για επικίνδυνη ρητορική. Πρόκειται για μια συμπεριφορά που είναι ανεύθυνη. Και φυσικά όταν συνδυάζεται αυτή η ρητορική με αυτό που κάνουν στην Ουκρανία - διεξάγουν πόλεμο εναντίον ενός ανεξάρτητου, κυρίαρχου έθνους, διεξάγουν πλήρη εισβολή στην Ουκρανία - αυτό προσθέτει στη σοβαρότητα της κατάστασης», δήλωσε σχετικά ο Γενς Στόλτενμπεργκ στο CNN.
Ποιες χώρες διαθέτουν πυρηνικά
Το μοτίβο που ακολουθεί ο Ρώσος πρόεδρος επαναφέρει στο προσκήνιο το ζήτημα των πυρηνικών εξοπλισμών. Εκτός από τη Ρωσία, πυρηνικό οπλοστάσιο διαθέτουν οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Βρετανία, η Κίνα, η Ινδία, το Πακιστάν και η Βόρεια Κορέα. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας, το Ισραήλ θεωρείται ευρέως ότι έχει πυρηνικά όπλα, αλλά δεν έχει επιβεβαιώσει ποτέ ότι διαθέτει.
Τα μεγαλύτερα αποθέματα πυρηνικών κεφαλών, έχουν οι ΗΠΑ και η Ρωσία ενώ ακολουθεί στην τρίτη θέση η Κίνα.
Πόσα πυρηνικά όπλα διαθέτει η Ρωσία
Σύμφωνα με την Wall Street Journal που επικαλείται μελέτη που έχει δημοσιευθεί στο Bulletin of the Atomic Scientists, η Ρωσία έχει αναπτύξει 1.588 πυρηνικές κεφαλές και διαθέτει ακόμα 2.889 σε εφεδρεία ενώ ακόμα 1.500 κεφαλές έχουν αποσυρθεί και βρίσκονται σε διαδικασία διάλυσης.
Η χώρα έχει επενδύσει σε διάφορους τρόπους για να μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτές τις κεφαλές, συμπεριλαμβανομένων χερσαίων βαλλιστικών πυραύλων, πυραύλων που βασίζονται σε υποβρύχια, βόμβες και πυραύλους που θα μπορούσαν να εκτοξευθούν από αεροσκάφη. Η μεγαλύτερη δύναμη είναι σε σιλό, ενώ ακολουθεί το ναυτικό της χώρας και αιχμή του δόρατος είναι τα 10 πυρηνικά υποβρύχια.
Οι ΗΠΑ έχουν επενδύσει σημαντικά στην ικανότητα κατάρριψης βαλλιστικών πυραύλων που θα μπορούσαν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές. Τα συστήματα είχαν μεικτό ποσοστό επιτυχίας στις δοκιμές.
Το οπλοστάσιο πυρηνικών πυραύλων της Ρωσίας θα μπορούσε εύκολα να συντρίψει τέτοια συστήματα, καταλήγει η εκτίμηση του αναλυτή της WSJ.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!