Είναι ενδεικτικό ότι ακόμα και η γαλλική κυβέρνηση έθεσε θέμα ανησυχίας για την επισιτιστική κυριαρχία της χώρας και την ασφάλεια των θέσεων εργασίας σε έναν από τους μεγαλύτερους εργοδότες της Γαλλίας, την Carrefour.
► Διαβάστε: Οι Γερμανοί ξεπέρασαν την Tesla
«Με μια πρώτη ματιά, δεν τίθεμαι υπέρ αυτής της συναλλαγής. Η επισιτιστική κυριαρχία της Γαλλίας αποτελεί βασικό θέμα» δήλωσε σε συνέντευξή του στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France 5 TV ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ.
Η υπουργός Εργασίας της Γαλλίας συντάχθηκε με όσους αντιτίθενται στην εξαγορά της γαλλικής εταιρίας λιανικού εμπορίου Carrefour από την καναδέζικη εταιρία λειτουργίας σούπερ μάρκετ Alimentation Couche-Tard, οδηγώντας τις μετοχές της Carrefour σε πτώση 7% σήμερα.
"Είμαι υπέρ του να μην αμφισβητήσουμε τη σημερινή μετοχική δομή της Carrefour και να επιτρέψουμε (στην εταιρία) να ακολουθήσει τη στρατηγική της, άρα αντιτίθεμαι στην εξαγορά", δήλωσε η υπουργός Εργασίας Ελιζαμπέτ Μπορν στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.
Η Couche-Tard, που έχει έδρα στο Κεμπέκ, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι υπέβαλε μη δεσμευτική προσφορά 20 ευρώ ανά μετοχή, κυρίως σε μετρητά, για τον γαλλικό όμιλο, αποτιμώντας την εταιρεία σε 16,2 δισ. ευρώ. Ωστόσο, δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες για τα σχέδιά της αναφορικά με τη συνένωση δυνάμεων των δύο επιχειρήσεων.
Πηγή με γνώση των συνομιλιών δήλωσε στο Reuters ότι τα 20 ευρώ ανά μετοχή δεν ήταν αρκετά αλλά αποτελούν ένα σημείο εκκίνησης για συνομιλίες. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι αρχικές επαφές των δύο εταιριών έγιναν στα τέλη του περασμένου έτους και η Couche-Tard έστειλε την πρώτη επιστολή στις αρχές Ιανουαρίου.
Η μετοχή της Carrefour κατέγραψε πτώση 7,13% στις 10:51 ώρα Ελλάδας, ύστερα από άλμα κατά 17% χθες μετά την προσέγγιση της Couche-Tard.
Eσωτερικό έγγραφο της Carrefour, που έφτασε στην κατοχή τους Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, αναφέρει ότι η διοίκηση της εταιρείας θα εξετάσει την προσφορά της Couche-Tard για να δει εάν είναι επωφελής για τον όμιλο και τα ενδιαφερόμενα μέρη του.
Το γιατί η γαλλική κυβέρνηση ανησυχεί για τη γαλλική αγορά τροφίμων λόγω μια πιθανής εξαγοράς της Carrefour γίνεται αντιληπτό από το μέγεθος της εταιρείας. Η Carrefour διαθέτει περισσότερα από 12.300 καταστήματα σε πάνω από 30 χώρες και είχε καθαρά κέρδη 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, από έσοδα 80,7 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2019.
Από την άλλη μεριά η Couche-Tard είναι επίσης ένας κολοσσός με παγκόσμιο αποτύπωμα, καθώς διαθέτει ένα δίκτυο με περισσότερα από 14.200 καταστήματα. Το 2019 είχε συνολικές πωλήσεις 59 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με τα καθαρά κέρδη του ομίλου να φτάνουν τα 2,4 δισεκατομμύρια.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!