Οργισμένη είναι η Δύση από την εισβολή και το σφυροκόπημα της Ουκρανίας από τη Ρωσία. ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρούν σε πολύ σκληρές κυρώσεις εναντίον της Μόσχας με στόχο να την οδηγήσουν σε οικονομική ασφυξία, ώστε να μην μπορεί να χρηματοδοτεί τον πόλεμο.
Οι ηγέτες της ΕΕ αποφάσισαν μαζικές και σοβαρές οικονομικές συνέπειες κατά της Μόσχας που αφορούν στον χρηματοπιστωτικό τομέα, στους τομείς ενέργειας, μεταφορών, σε παροχή αγαθών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στρατιωτικά, αλλά και εξαγωγών κυρίως τεχνολογικών προϊόντων. Παράλληλα αυξάνονται και τα πρόσωπα που μπαίνουν στη λίστα των κυρώσεων.
Με τη δεύτερη κατά σειρά, δέσμη μέτρων, Ουάσιγκτον, Βρυξέλλες, αλλά και το Λονδίνο στοχεύουν να χτυπήσουν το ρούβλι, αλλά και να διακοπεί κάθε δανεισμός της Ρωσίας από τις διεθνείς αγορές, ώστε να δοκιμαστούν γρήγορα τα συναλλαγματικά της αποθέματα και η ισοτιμία του νομίσματός της
Το πακέτο των κυρώσεων της ΕΕ
Στον χρηματοπιστωτικό τομέα, η ΕΕ λαμβάνειι πρόσθετα μέτρα για τις ακόλουθες συναλλαγές:
- χρηματοοικονομικές αλληλεπιδράσεις με ρωσικές τράπεζες πέρα από τις τρεις τράπεζες που ήταν μέρος του πρώτου πακέτου κυρώσεων.
- Χρηματοδότηση ρωσικών κρατικών επιχειρήσεων.
- χρηματοοικονομικές ροές και επενδύσεις από τη Ρωσία στην ΕΕ.
Αυτή η δέσμη μέτρων βασίζεται και επεκτείνει τις τρέχουσες κυρώσεις της ΕΕ στον χρηματοπιστωτικό τομέα, οι οποίες απαγορεύουν τον δανεισμό και την αγορά τίτλων πέντε μεγάλων κρατικών ρωσικών τραπεζών. Αντανακλά τις ιδιαιτερότητες του ρωσικού οικονομικού και χρηματοπιστωτικού τομέα, με τον υψηλό βαθμό πολιτικών ή/και χρηματοοικονομικών διασυνδέσεων μεταξύ του κράτους, των τραπεζών και των ιδιωτών με υψηλή περιουσία.
Δεν επιστρατεύεται η κύρωση του αποκλεισμού των Ρώσων από το Swift, δηλαδή από το σύστημα μέσω του οποίου πληρώνει η μία τράπεζα την άλλη. Ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς σημείωσε ότι είναι μία από τις επιλογές που υπάρχουν στο τραπέζι αλλά οι Ευρωπαίοι το κρατούν για αργότερα
Kυρώσεις σε φυσικά πρόσωπα
Υποβάλλουμε προτάσεις για πρόσθετους καταλόγους Ρώσων ατόμων που υπονομεύουν την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας ή επωφελούνται από την τρέχουσα επιθετικότητα. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι:
- όλα τα υπόλοιπα μέλη της ρωσικής Δούμα (351 έχουν ήδη καταχωρηθεί)
- μέλη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Ρωσίας
- Λευκορώσοι πολίτες που έχουν διευκολύνει την εισβολή στην Ουκρανία. Αυτά τα άτομα προέρχονται από τον στρατό, το υπουργείο Άμυνας, το συμβούλιο εθνικής ασφάλειας της Λευκορωσίας και τις υπηρεσίες συνοριακής φύλαξης
Παράλληλα κατατίθεται πρόταση για διεύρυνση αυτής της λίστα ώστε να περιλαμβάνονται και ολιγάρχες.
Επιπλέον, οι εργασίες για την προετοιμασία ενός περαιτέρω πακέτου οικονομικών κυρώσεων για την κάλυψη της Λευκορωσίας βρίσκονται σε εξέλιξη.
Απαγόρευση δανεισμού και αγοράς τίτλων νέων (ιδιωτικών) τραπεζών
Πρόκειται για επέκταση της ισχύουσας απαγόρευσης αναχρηματοδότησης πέντε κρατικών ιδρυμάτων σε δύο επιπλέον ιδιωτικές τράπεζες: την Alfa Bank και την Bank Otkritie.
Χρηματοδότηση ρωσικών κρατικών επιχειρήσεων
Απαγόρευση της νέας εισαγωγής μετοχών ρωσικών κρατικών επιχειρήσεων στα χρηματιστήρια της ΕΕ. Αυτό το μέτρο στοχεύει τις επιλογές χρηματοδότησης ρωσικών κρατικών επιχειρήσεων στα χρηματιστήρια της ΕΕ.
Απαγόρευση δανεισμού και αγοράς τίτλων πρόσθετων κρατικών επιχειρήσεων
Οι εταιρείες που θα στοχευθούν θα περιλαμβάνουν: Almaz-Antey (Αεροδιαστημική & Άμυνα), Kamaz (Αυτοκίνητα), Εμπορικό Λιμάνι Novorossiysk (Ναυτιλία), Rostec (θυγατρικές κυρίως στον στρατιωτικό τομέα), Russian Railways (Υποδομές), Sevmash (Ναυπηγική), Sovcomflot (Ναυτιλία) και United Shipbuilding Corporation (κατασκευή πλοίων).
Απαγόρευση της πώλησης τίτλων σε ευρώ σε Ρώσους
Τα ομόλογα σε ευρώ αποτελούν σημαντική βάση ασφαλών διεθνών επενδύσεων.
Χρηματοοικονομικές εισροές από τη Ρωσία στην Ε.Ε
Απαγόρευση της αποδοχής νέων καταθέσεων Ρώσων υπηκόων και κατοίκων σε τράπεζες της ΕΕ. Αυτό το μέτρο ισχύει για ιδιώτες/οντότητες για όλες τις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ, επηρεάζοντας έτσι σαφώς τη ρωσική ελίτ.
Τομέας ενέργειας
Αυτή η απαγόρευση εξαγωγών της ΕΕ καλύπτει συγκεκριμένα τον εξοπλισμό και την τεχνολογία που απαιτούνται για την αναβάθμιση των διυλιστηρίων πετρελαίου της Ρωσίας στα πρότυπα Euro-6.
Μεταφορές
Απαγόρευση εξαγωγών αεροσκαφών, διαστήματος, ανταλλακτικών, τεχνολογίας και συναφών υπηρεσιών. Αυτό συνιστά απαγόρευση της εξαγωγής, πώλησης, προμήθειας ή μεταφοράς όλων των αεροσκαφών, εξαρτημάτων και εξοπλισμού αεροσκαφών στη Ρωσία και σε όλες τις σχετικές υπηρεσίες επισκευής, συντήρησης και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Τα μέτρα αυτά καλύπτουν επίσης τη μίσθωση αεροσκαφών και παρόμοιες υπηρεσίες.
Πολιτική βίζας
Η Ένωση θα πρέπει να αναστείλει τα ταξίδια χωρίς βίζα για τους κατόχους ρωσικών διπλωματικών διαβατηρίων και τις ρυθμίσεις διευκόλυνσης της έκδοσης θεωρήσεων για τους κατόχους υπηρεσιακών διαβατηρίων. Η Επιτροπή θα υποβάλει νομοθετική πρόταση για το σκοπό αυτό παράλληλα με τις προτάσεις κυρώσεων.
Οι νέες οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν πήρε σκληρότερα μέτρα με σκοπό τον οικονομικό "στραγγαλισμό" της Μόσχας.
Ειδικότερα οι περιορισμοί στις εξαγωγές εκτιμάται πως θα μπλοκάρουν σχεδόν το 50% των εισαγωγών προϊόντων υψηλής τεχνολογίας στη Ρωσία. Ο πρόεδρος Μπάιντεν είπε ότι θα επιβάλει κυρώσεις σε άλλες τέσσερις ρωσικές τράπεζες, περιλαμβανομένης της VTB. Όπως είπε, οι κυρώσεις θα έχουν «σοβαρό κόστος στη ρωσική οικονομία, τόσο άμεσα όσο και μακροπρόθεσμα».
- Περιορισμός των δυνατοτήτων της Ρωσίας να συναλλάσσεται σε δολάρια, ευρώ, λίρες και γιεν, ώστε να μην είναι μέρος της παγκόσμιας οικονομίας.
- Περιορισμός της ικανότητας χρηματοδότησης και ανάπτυξης του ρωσικού στρατού
- Περιορισμός της ικανότητας ανταγωνισμού σε επίπεδο υψηλής τεχνολογίας με την απαγόρευση παροχής πρώτων υλών.
- Κυρώσεις σε ρωσικές τράπεζες, πρόσωπα και εταιρείες που μαζί κατέχουν περίπου 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία.
Ανάλογα μέτρα έχουν πάρει και Καναδάς και Βρετανία που συντάσσονται με την Ευρώπη.
Διαφωνία Γαλλίας - Βρετανίας για το Swift
Η Βρετανία θα ήθελε να αποκόψει τη Ρωσία από το παγκόσμιο σύστημα διατραπεζικών πληρωμών SWIFT, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας.
«Θα θέλαμε να πάμε παραπέρα, θα θέλαμε να φτιάξουμε το σύστημα SWIFT --το χρηματοπιστωτικό σύστημα που επιτρέπει στους Ρώσους να μεταφέρουν χρήματα σε όλο τον κόσμο για να λαμβάνουν πληρωμές για το αέριο τους-- αλλά ξέρετε, όπως τόσα πολλά πράγματα, πρόκειται για διεθνείς οργανισμούς και δεν θέλει η κάθε χώρα να τους πετάξει από το SWIFT, γίνεται δύσκολο», δήλωσε ο Γουάλας στο BBC.
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε σήμερα ότι η επιλογή της αποκοπής της Ρωσίας από το παγκόσμιο σύστημα διατραπεζικών πληρωμών SWIFT παραμένει ανοικτή, αλλά ότι το θεωρεί μόνο «έσχατη λύση».
Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισαν να μην αποκόψουν τη Ρωσία από το SWIFT στο πλαίσιο σκληρότερων κυρώσεων αναφορικά με την εισβολή στην Ουκρανία. Αλλά μπορούν να επανέλθουν στο θέμα αυτό, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χθες.
«Είναι απολύτως η έσχατη λύση, το SWIFT, αλλά είναι μία από τις επιλογές που παραμένουν στο τραπέζι», δήλωσε ο Λεμέρ, μιλώντας στα αγγλικά, σε δημοσιογράφους ενόψει της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στο Παρίσι.
Ενόψει της ίδιας συνεδρίασης, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ δήλωσε ότι «όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι» επιπρόσθετα αυτών που έχουν ήδη συμφωνηθεί. «Οι πρώτες κυρώσεις επιβλήθηκαν στη Ρωσία και θα πλήξουν τον ρωσικό λαό και θα δημιουργήσουν σοβαρά εμπόδια για τη ρωσική οικονομία», είπε.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!