Την ώρα που έχει ξεκινήσει στην Ευρώπη η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, με πολλές χώρες να μιλούν για απαιτούμενη νέα ευελιξία, η νέα γερμανική κυβέρνηση δίνει σήμα ότι προκρίνει την σκληρή στάση στα ζητήματα του χρέους, και επαναλαμβάνει την αναγκαιότητα για αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία, όπως επισημαίνει το Reuters.
Τονίζει μάλιστα, ότι τα ευρωπαϊκά κράτη θα πρέπει να επιστρέψουν στη δημοσιονομική πειθαρχία νωρίτερα από το αναμενόμενο, διαφορετικά οι αγορές θα αρχίσουν να τιμωρούν τα υπερχρεωμένα κράτη της Eυρωζώνης.
Ο Florian Toncar, στενός συνεργάτης του υπουργού Οικονομικών Christian Lindne υπογράμμισε ότι το Βερολίνο θα πρέπει να διασφαλίσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο ότι μόλις τελειώσει η πανδημία η ευρωζώνη θα επιστρέψει σε μια πιο συντηρητική πολτική όσον αφορά τα δημόσια οικονομικά.
Πόσο χρέος επιτρέπουν οι αγορές
«Είμαι πεπεισμένος ότι ίσως πολύ, πολύ σύντομα, η Ευρώπη δεν θα αναρωτιέται πόσο χρέος επιτρέπουν οι κανόνες και πόσο μπορούν να καμφθούν οι κανόνες, αλλά πόσο χρέος επιτρέπουν οι αγορές» σημείωσε ο Toncar, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Reuters.
«Πιστεύω ότι η αλλαγή παραδείγματος είναι πιο κοντά από όσο πιστεύουν πολλοί», προειδοποίησε και πρόσθεσε ότι, η Γερμανία θα πρέπει να εργαστεί για την πρόοδο της οικονομίας της αντί να σκέφτεται πώς θα μπορούσαν να αποδυναμωθούν περαιτέρω οι δημοσιονομικοί κανόνες.
Τι περιμενουν Γαλλία και Ιταλία
Αρκετές χώρες της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Ιταλίας, έχουν ήδη δηλώσει ότι εάν οι κανόνες για τα ελλείμματα και το χρέος παραμείνουν τόσο αυστηροί όσο πριν από από την κρίση, η Ευρώπη οδεύει προς μια νέα περίοδο λιτότητας, σε μια περίοδο που πρέπει να αυξήσει τις επενδύσεις για να ενισχύσει την ανάπτυξη.
Η τρικομματική κυβέρνηση συνασπισμού του Καγκελαρίου Ολαφ Σόλτς έχει σηματοδοτήσει μέχρι στιγμής ότι είναι ανοιχτό στη μεταρρύθμιση των κανόνων της ΕΕ, αλλά τα σχόλια από τον Toncar, μέλος του πιο συντηρητικού από δημοσιονομική άποψη FDP (Ελεύθεροι Δημοκράτες) σηματοδοτούν μια αλλαγή στον τόνο.
Πριν από την πανδημία, η Γερμανία, μαζί με άλλα κυρίως βόρεια κράτη, καλούσε τις κυβερνήσεις με υψηλότερα επίπεδα χρέους κυρίως αυτές του Νότου να μειώσουν στις δημόσιες δαπάνες και να περιορισουν τον δανεισμό.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!