Νέα
  • ΓΔ: 1397.63 +0.93%
  • Τζίρος: 80,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Νέα διάσταση στο brain drain - Εξ αποστάσεως εργασίας σε ξένες εταιρείες

Το φαινόμενο του brain drain χτυπά με μεγαλύτερη ένταση την Τουρκία το τελευταίο διάστημα καθώς ο πληθωρισμός εξανεμίζει την αγοραστική δύναμη των μισθών και οι εξειδικευμένοι στον τομέα της πληροφορικής νέοι δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ένα ικανοποιητικό βιοτικό επίπεδο εργαζόμενοι σε τουρκικές επιχειρήσεις.

Αυτή τη φορά το brain drain είναι και ηλεκτρονικό, με την έννοια ότι Τούρκοι προγραμματιστές εργάζονται από την πατρίδα τους για λογαριασμό αμερικανικών ή ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, οι οποίες λόγω της πανδημίας έχουν προσαρμοστεί στη μέθοδο της τηλεργασίας.

Καλύτερα να πληρώνεσαι σε δολάρια και να ξοδεύεις σε λίρες

Δημοσίευμα των Financial Times αναφέρεται σε έναν 31χρονο προγραμματιστή υπολογιστών, τον Μπατικάν Ερντογάν, ο οποίος βρήκε δουλειά με τηλεργασία σε αμερικάνικη start-up στο Σιάτλ. «Δεν ήθελα να αφήσω την οικογένεια και τους φίλους μου για να πάω σε μία άλλη χώρα μόνο για την εργασία», είπε, προσθέτοντας ότι η αγοραστική δύναμη του μισθού του, ο οποίος καταβάλλεται σε δολάρια, είναι μεγαλύτερη στην Κωνσταντινούπολη. «Να πληρώνεσαι σε δολάρια και να ξοδεύεις σε τουρκικές λίρες είναι ελκυστικότερο για μένα σε σύγκριση με το να ζεις στο Βερολίνο και να ξοδεύεις σε ευρώ».

Ο 31χρονος Ερντογάν, που σήμερα εργάζεται εξ αποστάσεως για μία άλλη αμερικανική start-up, εντάσσεται στο διαδικτυακό brain drain από τον τουρκικό κλάδο της τεχνολογίας και της πληροφορικής, το οποίο διογκώθηκε λόγω των οικονομικών προβλημάτων της γειτονικής χώρας.  

Προβλήματα για τις τουρκικές επιχειρήσεις 

Καθώς οι διεθνείς εταιρείες προσαρμόστηκαν στην πανδημία, η τηλεργασία προσφέρει εκπληκτικές ευκαιρίες σε εξωστρεφείς νέους Τούρκους, αλλά δημιουργεί προβλήματα στις τουρκικές επιχειρήσεις.

Ο Gizem Oztok Altinsac, επικεφαλής οικονομολόγος του τουρκικού επιχειρηματικού συνδέσμου Tusiad, δήλωσε ότι ο επιχειρηματικός κόσμος αισθάνεται πολύ δυσάρεστα με αυτή την εξέλιξη. «Είναι καλό για τους νέους που αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα ανεργίας στη χώρα μας, αλλά είναι πολύ κακό για τον πραγματικό τομέα, ο οποίος χρειάζεται εξειδικευμένους νέους και δεν μπορεί να πληρώσει τους μισθούς τους», πρόσθεσε.

Δύο στους τρεις νέοι Τούρκοι θέλουν να φύγουν από την Τουρκία

Σε έρευνα που έγινε πέρυσι σε νέους Τούρκους, ηλικίας 18-29 ετών, το 64% απάντησαν ότι θα ήθελαν να φύγουν από την Τουρκία για να ζήσουν μόνιμα στο εξωτερικό, με την πλειοψηφία τους να σημειώνουν ότι κίνητρο τους είναι η επιθυμία για ένα καλύτερο μέλλον.

Η τουρκική λίρα έχει χάσει πάνω από το 80% της αξίας της έναντι του δολαρίου από την αρχή του 2015, διαβρώνοντας την αγοραστική δύναμη των εισοδημάτων σε τουρκικό νόμισμα.

Ο Gonul Kamali, πρόεδρος του Τουρκικού Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λογισμικού (YASAD), ο οποίος αντιπροσωπεύει τον κλάδο του software, ανέφερε ότι μία διεθνής εταιρεία μπορεί να πληρώνει 5.000 – 6.000 ευρώ τον μήνα για να προσλάβει μηχανικούς software από την Ανατολική Ευρώπη ή 2.500 ευρώ για Τούρκους. Οι μισθοί αυτοί είναι πολλαπλάσιοι από τον μέσο μηνιαίο μισθό των περίπου 1.180 ευρώ (15.000 λιρών) που προσφέρεται από τουρκικές εταιρείες σε προγραμματιστές με εργασιακή εμπειρία 4-9 ετών.

Στελέχη επιχειρήσεων και εκπρόσωποι της βιομηχανίας ανέφεραν ότι οι μεγαλύτερες τουρκικές start-ups, όπως η εταιρεία υπηρεσιών διανομής Getir και η πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου Trendyol, εξακολουθούν να μπορούν να προσλαμβάνουν και να διατηρούν κορυφαία ταλέντα, αλλά οι υπόλοιπες – μεταξύ των οποίων και κάποιοι από τους παλιούς βιομηχανικούς κολοσσούς της Τουρκίας  - δυσκολεύονται να προσλάβουν εργαζόμενους με τις ειδικότητες που χρειάζονται.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ